002

Két olimpiai kvóta és éremeső az Európa Játékok finisében

2023. 07. 01.
Megosztás

Az öttusázó Gulyás Michelle és Bőhm Csaba szombati eredménye párizsi olimpiai kvótát ért, mellette öttusában, teqballban, triatlonban és kick-boxban is éremeső hullott a 3. Európa Játékok utolsó előtti versenynapján. A Team Hungary a finisben 9 érmet gyűjtött, a medáljaink száma 34.

Ami a július elsejei versenynap olimpiai vonatkozását illeti: a magyarok közül Gulyás Michelle szerezte meg azt a párizsi olimpiai kvótát, amelyet az Európa Játékokon osztottak ki a női öttusázóknál, míg a férfiaknál Bőhm Csaba jutott ötkarikás indulási joghoz, miután szombaton bronzérmes lett. Előzőleg a sportlövő Pekler Zalán a kisöbű szabadpuska összetett versenyszámban, Kovács Richárd (63,5 kg) és Hámori Luca (66 kg) pedig ökölvívásban szerzett olimpiai kvótát Párizsra a krakkói központú multisporteseményen.

Nézzük a nap krónikáját. Szombaton szakadó esőre ébredtek a krakkóiak, amit leginkább a multisporteseményen versenyző triatlonisták éreztek meg. A teqballtorna küzdelmeit éppen ezért halasztották is a történelmi városrész főterén, majd a délutáni napsütés újra a nyarat idézte, minden a helyére kerülhetett. A nap krónikáját éppen ezért a triatlonnal kezdjük.

Triatlon01
MOB-Média/Tumbász Hédi

Bronzérmes lett a Kiss Gergely, Bragmayer Zsanett, Dobi Gergő, Kropkó Márta összetételű magyar vegyes váltó. Krakkó egyik zöldövezetében, a Nowa Huta tó környezetében kialakított pályán 300 méter úszás, 5 kilométer kerékpározás és másfél kilométer futás várt a versenyzőkre. Már korán reggel szakadt az eső, ami a verseny idején szerencsére mérséklődött, de a csúszós útfelület igen megnehezítette a versenyzők dolgát. 16 nemzet szerepelt a rajtlistán, a hollandok azonban visszaléptek, így 15 csapat küzdött az érmekért. A versenyszám nem számított bele a párizsi olimpiai kvalifikációba.

Bronzérmet nyert és olimpiai kvótát szerzett az öttusázó Bőhm Csaba. A 18-as döntő másik magyar résztvevője, Szép Balázs 17. lett. A Bőhm Csaba, Szép Balázs, Koleszár Mihály összeállítású csapat az ötödik helyen végzett. Utóbbinak az elődöntős eredményét vették figyelembe. Gulyás Michelle a hetedik helyen végzett, ezzel olimpiai kvótát szerzett női öttusában, Barta Luca 13., Guzi Blanka 14. lett. A magyar csapat a németek és a litvánok mögött végezve bronzérmet szerzett. A hölgyeknél már a keddi elődöntő után eldőlt, hogy biztos a magyar olimpiai kvóta, hiszen nyolc indulási jog (nemzetenként egy) talált gazdára, és nyolc ország versenyzői jutottak „párizsi beszállókártyához”.

Aranyérmet nyert Janicsek Zsanett és Vasas Lea az Európa Játékok teqball női párosainak versenyében. Janicsek és a pénteken vegyes párosban győztes Vasas a szombati program folyamatos csúszása ellenére kiváló és koncentrált játékkal nyerte meg negyed-, majd elődöntőjét, a fináléban viszont alaposan megszenvedett a Kinga Barabási, Katalin Dakó romániai párossal.

„Jó meccs, izgalmas játék volt, úgy gondolom, jól játszottunk, és a közönség is segített. Nagyon örülök, hogy két kategóriában is tudok dominálni. Korábban már volt egy világbajnoki sikerem, most ez az Európa Játékok is egy komoly mérföldkő a karrieremben” – nyilatkozta Vasas Lea. „Sokat jelent nekem az Európa-bajnoki aranyérem, ezért jöttünk, és sikerült is megszereznünk” – tette hozzá Janicsek Zsanett.

Bányik Csaba és Katz Balázs két könnyed győzelemmel lépett tovább csoportjából a játékok teqball férfi párosainak versenyében, majd a legjobb négy közé jutott. A további küzdelmeket szombaton késő este villanyfénynél rendezték, de a pálya csúszóssá vált, így a mérkőzést vasárnapra halasztották.

Teqball erem003
MOB-Média/Tumbász Hédi

Öt magyar versenyző kikapott a kick-boxosok szombati elődöntő mérkőzésein, így bronzérmesként zártak, hárman viszont bejutottak a vasárnapi fináléba a krakkói központú Európa Játékokon. A pointfighting kategóriában Veres Richárd (63 kilogramm), Török Szonja Hajnalka (50) és Kondár Anna (70) állhatott fel a dobogó legalsó fokára, míg Czégény Cintia (60) női full-contactban, Száraz Gergő (63) pedig férfi light-contactban szerzett bronzérmet szombaton Myslenicében. Ligh-contactban a 79 kilós Fésű Lajos egyhangú pontozással jutott be a döntőbe, ahol a német Al Amin Rmadan lesz az ellenfele. A pointfighting kategória fináléjában két magyar is tatamira lép vasárnap, a férfiaknál Bálint Martin (74), a nőknél pedig Busa Andrea (60) lesz érdekelt. Bálint Martin az ír Nathan Taittel, Busa Gabriella az olasz Francesca Cecivel küzd meg az aranyéremért.

20230630 184 KRAKKO 2023 10 kickbox
MOB-Média/Szalmás Péter

Július első napján Krynica-Zdrój sportcsarnokában rendezték meg az Európa Játékok egyetlen judós számát, a vegyes csapatverseny Európa-bajnokságot, amelyen végül huszonkét ország indította válogatottját. A vigaszágon kiélezett meccsen veszített, ezzel a hetedik helyen zárt a magyar válogatott. A magyar csapat tagjai az ukránok és a lengyelek legyőzésével kezdtek, a negyeddöntőben viszont 4-3-ra elveszítették a németek elleni fordulatos csatát. Az éremszerzés reménye ezzel viszont még nem vált semmivé a válogatott számára, a bronzéremig vezető úton a portugálok elleni vigaszági meccsen kellett volna az első lépést megtenni. Az összecsapás Czerlau Jennifer (+70 kg) vereségével kezdődött, miután három intést is összeszedett a Carolina Salgueiro Bento elleni mérkőzésén. A hátrányt aztán Cirjenics Miklós (+90 kg) a Diogo Querido Brites elleni ippongyőzelemmel ledolgozta, majd Pupp Réka (57 kg) Ana Catarina Gordo Agulhas feletti, szintén ipponnal elért győzelme már magyar előnyt eredményezett. A folytatás viszont nem sikerült, mivel Szegedi Dániel kikapott Joao Pedro Lobato Crisostomótól, majd Gercsák Szabinát Tais Bianca Vasconcelos de Pina győzte le. A hatodik mérkőzésen Gőz Roland győzelmi kényszerben lépett tatamira, de elbírta a nyomást és legyőzte Diogo Alexandre Luist. A mindent eldöntő meccsen viszont Diogo Querido Brites visszavágott Cirjenics Miklósnak, így a portugálok jutottak a bronzmérkőzésbe, a magyar csapat pedig a hetedik hellyel fejezte be szereplését.

A szlalom kajakos Lakner Zita a 35. helyen végzett a szombati időfutam selejtezőben a krakkói központú Európa Játékokon, és így nem jutott be a vasárnapi negyeddöntőbe. A 39 induló közül Lakner 90.53 másodperc alatt teljesítette az akadálypályát. A továbbjutáshoz ennél közel 21 másodperccel jobb idő kellett volna.

20230629 008 KRAKKO 2023 09 kajak szlalom
MOB-Média/Szalmás Péter

Az utolsó előtti versenynap krónikájához tartozik még, hogy a két, korábban harmadik helyezést szerző ökölvívónk, Hámori Luca és Kovács Richárd átvette bronzérmét.

A részletes eredmények ide kattintva megtekinthetők.

Éremtábla

A Team Hungary szombattal bezárólag 8 arany-, 8 ezüst- és 18 bronzéremmel, összesen 34 medállal a nyolcadik helyen áll a vasárnap záruló multisportesemény éremtáblázatán, és három sportágban öt olimpiai kvótát szerzett. Az előző két Európa Játékokon egyaránt 19-19 érmet nyertek a magyarok.

A 3. Európa Játékok magyar érmesei

Aranyérmesek
1. Pekler Zalán, Mészáros Eszter - légpuska, vegyescsapat
2. Varga Ádám - kajak egyes 500 m
3. Hammerl Soma, Pekler Zalán, Péni István - légpuska, csapat
4. Pekler Zalán - kisöbű szabadpuska összetett
5. Hammerl Soma, Pekler Zalán, Péni István - kisöbű szabadpuska összetett, csapat
6. Vasas Lea, Katz Balázs - teqball, vegyes páros
7. férfi párbajtőrcsapat - Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely, Andrásfi Tibor
8. Janicsek Zsanett, Vasas Lea – teqball, női páros

Ezüstérmesek
1. férfi strandkézilabda-válogatott - Balogh Ádám, Csuka Balázs, Gyenge Norbert, Hajdú Péter, John András, Kovácsovics László, Kun Attila, Nahaj László, Neukum Csanád, Rozmán Bence, Vizes Patrik, Zakics Bence
2. Gazsó Alida Dóra - kajak egyes 500 m
3. Márton Luana - twekvondo, 57 kg
4. Pásztor Flóra - tőr egyéni
5. Ecseki Nándor, Madarász Dóra - asztalitenisz vegyes páros
6. Koleszár Mihály, Réti Kamilla - öttusa vegyes váltó
7. női párbajtőr-válogatott - Kun Anna, Muhari Eszter, Wimmer Dorina, Büki Lili
8. Bartha-Kéri Bianka - atlétika, 800 m

Bronzérmesek
1. Bragato Giada, Nagy Bianka - kenu kettes 500 m
2. Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara - kajak kettes 500 m
3. Kiss Ágnes - kenu egyes 500 m
4. Patakfalvy Luca - taekwondo, 53 kg
5. Szilágyi Áron - kard egyéni
6. Kun Anna - párbajtőr egyéni
7. Bailey Kelen - taekwondo, 87 kg
8. Hámori Luca - ökölvívás, 66 kg
9. Kovács Richárd - ökölvívás, 63,5 kg
10. női kardcsapat - Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca
11. triatlon vegyes váltó - Kiss Gergely, Bragmayer Zsanett, Dobi Gergő, Kropkó Márta
12. Bőhm Csaba - öttusa, egyéni
13. női öttusacsapat - Gulyás Michelle, Barta Luca, Guzi Blanka
14. Veres Richárd - kick-box, pointfighting, 63 kg
15. Török Szonja Hajnalka - kick-box, pointfighting, 50 kg
16. Kondár Anna - kick-box, pointfighting,70 kg
17. Czégény Cintia - kick-box, full-contact, 60 kg
18. Száraz Gergő - kick-box, light-contact, 63 kg

Megjegyzés: A MOB által vezetett éremtábla és a szervezők táblázata nem egyezik. Ennek oka, hogy az atlétikai csapat-Eb 3. divíziójának adott versenyszámában az eredményeket összevetették, és az így kapott rangsor alapján hirdettek minden atlétikai számban egyéni érmeseket is. Bartha-Kéri Bianka a három mezőnyt tekintve 800m-en a második legjobb időt futotta, így a szervezők által vezetett éremtáblázatban Magyarországnak adtak egy ezüstérmet ebben a versenyszámban. A három divízió más-más időpontban, teljesen más körülmények között versenyzett. Az eredmények összevetése ebben a formában nem szokott megtörténni atlétikában.

(MOB-Média, MTI)