20230729 004 MARIBOR 2023 zaro

Kialudt a láng Mariborban, Szkopje a következő rendező

2023. 07. 29.
Megosztás

A Maribor történelmi központjában rendezett záróünnepséggel szombat este befejeződött a XVII. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál. A Team Hungary 23 éremmel búcsúzik Szlovénia második legnagyobb városától. A rendezők zászlaját Észak-Macedónia fővárosa, Szkopje vette át.

A magyarok a maribori EYOF-on 8 arany-, 5 ezüst- és 10 bronz-, összesen 23 érmet nyertek. A Team Hungary a 105 fős sportolói csapatával minden idők második (Győr, 2017, 152 sportoló) legnépesebb delegációját jegyezte. Magyarország ezzel az eredménnyel az éremtábla 6. helyén végzett.

A záróünnepségen a maribori címvédő EYOF-bajnok távolugró Rózsahegyi Bori és a nyújtón aranyérmes Zámbori Zala vitte a magyar zászlót. (A megnyitón Jackl Vivien úszót és Gazsó Péter kézilabdázót érte a megtiszteltetés.)

A résztvevőket Spyros Capralos, az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) görög elnöke köszöntötte, aki méltatta a szlovének, Maribor és az önkéntesek munkáját; köszönetet mondott a támogatóknak és a médiának, és mindenek előtt gratulált a sportolóknak. Felszólalt Maribor polgármestere, Sasa Arsenovic is.

Az európai fair play-mozgalom díját Mate Gvelesiani, gerorgiai judós vette át.

A hagyományoknak megfelelően a következő rendező város képviselője vette át az EOC zászlóját. A záróünnepség előtti napon jelentették be, hogy két év múlva, 2025-ben Észak-Macedónia fővárosa, Szkopje látja vendégül Európa legjobb utánpótláskorú sportolóit a nyári multisportesemény alkalmával.

A ceremónia után DJ Maynamic gondoskodott a szórakozásról és a jó zenéről.

A XVII. nyári EYOF-on 48 ország 2419 sportolója vett részt.

Az EYOF magyar csapatának vezetője Fábián László volt; az esemény küzdelmeit a helyszínen megtekintette Gyulay Zsolt, a MOB elnöke és dr. Bartha Csaba operatív igazgató is.

Mariborban tehát kialudt a béke lángja, folytatás Szkopjéban... Pontosabban jövő január végén a dél-koreai Gangwonban/Phjongcshangban, a IV. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékokon, aztán irány Párizs, de az már egy újabb fejezet...

Érmeink száma 267-ről (ennyi medállal érkeztünk a szlovéniai EYOF-ra) hat versenynap alatt 290-re nőtt; a nyári EYOF-ok során 89 aranyat, 86 ezüstöt és 115 bronzot jegyzünk. A fiatal Team Hungary Mariborban hat nap alatt 8 arany-, 5 ezüst- és 10 bronz-, összesen 23 érmet gyűjtött.

Az atlétacsapat 4 arany- és 5 bronzéremmel zárt, az úszó Jackl Vivien 2 arany- és 2 ezüstérmet nyert. Az éremtábla eleje Németország, Olaszország, Franciaország, hatodik Magyarország.

Magyar dicsőségtábla

Nemzetek közötti éremtábla

Az eseménnyel kapcsolatos híreink, képeink és információink, a Magyar Csapat összetétele, eredményessége és programja a MOB honlapján ide kattintva található(ak).

A csapatkönyv pdf-formátumban innen letölthető.

A maribori EYOF honlapja: eyof-maribor.com

(MOB-Média)