Molnar sorsolas

Kisorsolták a párizsi olimpia vízilabda csoportjainak beosztását

2024. 02. 18.
Megosztás

Szombat este a Dohában zajló világbajnokság olasz-horvát férfidöntője után rendezték meg a párizsi olimpia vízilabda csoportjainak sorsolást. A magyar férfi és női vízilabda-válogatott is a könnyebb csoportba került, ugyanakkor az egyenes kiesés szakaszban, a negyeddöntőben várhatóan nehezebb dolga lesz.

Vizes vb - Vízilabda - Ezüstérmes a nõi válogatott
MTI/Kovács Tamás

Az péntek este derült ki hivatalosan, hogy az afrikai kvótás Dél-afrikai Köztársaság csapata a férfiaknál és a nőknél sem vállalja az ötkarikás indulást, így a férfiaknál a Dohában nyolcadik Románia, a nőknél pedig Kanada került a mezőnybe.

Elsőként a nőket húzták ki, a magyar válogatott kifejezetten könnyű ötösbe került, ugyanis a hollandok mellett az ausztrál, a kínai és a kanadai csapattal került össze. Ugyanakkor az egyenes kieséses szakaszban biztosan nehéz dolga lesz, mivel a B csoportban a világbajnok amerikai válogatott mellé került a spanyol, a görög, az olasz és a francia csapat.

A női torna csoportbeosztása:
A csoport: Hollandia, Ausztrália, Magyarország, Kína, Kanada
B csoport: Spanyolország, Görögország, Olaszország, Egyesült Államok, Franciaország

Vizes vb - Vízilabda - Amerikai Egyesült Államok - Magyarorsz
MTI/Kovács Tamás

Mihók Attila, a magyar csapat társkapitánya rávilágított: három meccset kell nyerniük, hogy a negyeddöntőben elkerüljék az amerikai-spanyol párost. Egyértelműnek tartja, hogy az ausztrálok, a kínaiak és a kanadaiak elleni mérkőzéseken győzniük kell, hogy a görögökkel vagy az olaszokkal találkozzanak a nyolc között.

„Ez persze csak a számolgatás, Dohában alapvetően senki sem akart csoportelsőként a csoportjában második világ- és Európa-bajnok Hollandiával találkozni a negyeddöntőben, a férfiaknál pedig mindenki a franciák elleni meccsre vágyott. Pontosan általunk bizonyosodott, hogy a papírforma addig számít, amíg el nem érkezik a meccs napja” – magyarázta a szakember. Hangsúlyozta, a nem európai együttesek gyakorlatilag már hétfőtől edzőtáborba vonulnak és elkezdik az olimpiai felkészülést, ezért a magyaroknak sem lehet más a feladatuk, mint egyénileg és később csapatszinten is a lehető leghamarabb elkezdeni készülni Párizsra.

Vizes vb - Vízilabda - Magyarország-Franciaország
MTI/Kovács Tamás

A férfiak a legerősebb ellenfelek közül a spanyolokat kapták meg, ezen kívül az ausztrálokkal, a japánokkal, valamint a szerbekkel és a franciákkal találkoznak.

A férfi torna csoportbeosztása:
A csoport: Görögország, Horvátország, Egyesült Államok, Románia, Olaszország, Montenegró
B csoport: Magyarország, Spanyolország, Ausztrália, Japán, Szerbia, Franciaország

Vizes vb - Vízilabda - Magyarország-Montenegró
MTI/Kovács Tamás

A magyar szövetség honlapján Varga Zsolt, a világbajnoki hetedik helyezett férfi válogatott szövetségi kapitánya úgy vélekedett, hogy mindkét csoport elég erős és kiegyensúlyozott, talán a másikban eggyel több erős együttes van.

„Komoly mérkőzésekre van kilátás, egyik előtt sem gondolhatjuk úgy, hogy ez most csak kipipálandó feladat. A mi csoportunk elég színes, ötféle stílusra kell felkészülnünk, ami szép kihívás” – nyilatkozta a kapitány. Hozzátette, most az a legfontosabb, hogy az elmúlt két hónap tanulságait levonják, a játékosok pedig holnaptól minden nap úgy ébredjenek, hogy minden edzés és minden mérkőzés már az olimpiai felkészülés része, még a klubjaikban is.

Aurélie Merle, az olimpiai játékok versenyigazgatója beszédében elmondta, az ötkarikás viadalra már több mint 7,8 millió jegyet adtak el, a vízilabda pedig a legjobb tízben van. Hozzátette, már most több belépőt értékesítettek a vízilabdatornára, mint 2016-ban Rióban.