Losonczi

Losonczi Dávid is világbajnok

2023. 11. 13.
Megosztás

A szeptemberi, belgrádi olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság kötöttfogású 87 kilós döntőjében súlyos bírói tévedés miatt alulmaradt Losonczi Dávidot utólag világbajnoknak kiáltotta ki a nemzetközi szövetség (UWW).

Birkózó-vb Belgrádban
MTI, Kovács Tamás

Mint ismert, a szeptemberi belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokság kötöttfogású 87 kilós döntőjében Losonczi Dávid súlyos bírói hiba következtében kapott ki 8-7-re a török Ali Cengiztől, hiszen egyértelmű tusgyőzelemtől fosztották meg. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) vezetősége ezért úgy határozott, hogy minden lehetséges sportdiplomáciai lépést megtesz, mivel határozott vélemény, hogy a szőnyegen a rivális két vállra került. Az MBSZ hivatalos felülvizsgálati kérelemmel folyamodott a nemzetközi szövetség (UWW) illetékes testülete felé, hogy szakmailag állapítsa meg, súlyosan hibás bírói döntés született. A sportág jelenlegi szabályrendszerében nem létezik az óvás fogalma, így az eredmény megváltoztatására kevés esély mutatkozott, ennek ellenére az MBSZ mindent megtett a maximális jogorvoslat érdekében.

Ennek aztán hétfőn meglett a gyümölcse, hiszen Nenad Lalovics, az UWW szerb elnöke hivatalos levélben értesítette Németh Szilárdot, az MBSZ elnökét: Losonczi Dávid világbajnok!

„Az elnökség elismerte, hogy súlyos bírói hiba történt, és megváltoztatta a mérkőzés eredményét. Az alapos szakértői elemzés megállapította, hogy a birkózás jelenlegi szabályai szerint a vezetőbíró által jelzett tust a szőnyegelnöknek meg kellett volna erősítenie. Tekintettel a fentiekre, az UWW elnöksége kivételes és egyedi döntés alapján ebben a kategóriában két aranyérmet ítél meg, így Losonczi Dávid is világbajnok 2023-ban kötöttfogásban a 87 kg súlycsoportban. Mivel ebben a kategóriában a végső helyezés módosul, ennek megfelelően a vonatkozó világranglista-pontokat Losonczi Dávid is megkapja.”

A sportág történetében elenyészően kevés hasonló példát találunk, az óvás intézményének 1997-es megszüntetése óta ez az első ilyen eset. Előtte két magyar vonatkozásút emelünk ki. 1979-ben San Diegóban Kocsis Ferenc 3-2-re legyőzte a bolgár Janko Sopovot a kötöttfogású 74 kilogrammosok vb-döntőjében. A díjátadás megtörtént a helyszínen, Kocsis egyedül állt a dobogó tetején, és elhangzott a magyar Himnusz. Később a világszövetség Sopovot is világbajnoknak nyilvánította, és máig két vb-győztest rögzít az adattára.1986-ban a Budapest Sportcsarnokban kötöttfogású 82 kilogrammban Komáromi Tibor és a lengyel Bogdan Daras összecsapása kettős leléptetéssel ért véget. A szabályok szerint mindketten ezüstérmesek lettek, aranyat nem osztottak (volna) ki. A vezérkar az éjszakai tanácskozása során úgy döntött, hogy mindkét versenyző világbajnok.