20230216 009 virtualis sportmuzeum

Megnyitotta online kapuit a Magyar Virtuális Sportmúzeum

2023. 02. 16.
Megosztás

Elindult a hajramagyarok.hu oldal, az online térben létrehozott és a hazai sporttörténelem legnagyobb alakjait bemutató Magyar Virtuális Sportmúzeum. A virtuális tárlatot február 16-án, a Magyar Sport Házában nyitották meg. A projekt a magyar sport összefogását követően valósult meg, annak támogatója volt a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Olimpiai Akadémia is.

A csütörtöki ünnepélyes megnyitón számos olimpiai bajnok, sportszövetségi vezető és közéleti személyiség is megjelent.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy olyan intézmény született, ahol „modern környezetben, interaktív módon mutathatjuk be rendkívül gazdag sporttörténelmünket". „Úgy gondolom, hogy az 525 olimpiai és 160 paralimpiai éremmel a hátunk mögött bátran kihúzhatjuk magunkat" – jelentette ki Schmidt Ádám.

20230216 011 virtualis sportmuzeum
MOB/Szalmás Péter

Schmitt Pál, a Nemzet Sportolója, volt köztársasági elnök, olimpiai bajnok vívó – aki kezdettől bábáskodott a sportmúzeum létrehozásán – hangoztatta, hogy egy álom vált valóra a virtuális intézmény megszületésével, amellyel – ahogy fogalmazott – „talán elsők vagyunk Európában". Kiemelte, hogy a cél az emlékállítás, és hónapokig tartó rendkívül nagy munkáról beszélt, amelyben több mint százan dolgoztak tavaly áprilistól. „A sportmúzeummal az is a cél, hogy a magyar gyerekek szeressék történelmünket, büszkék legyenek rá, és virtuális módon is közelebb kerüljenek a sport világához" – mondta Schmitt Pál.

Felszólalt Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság, és Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke is, akik beszédükben méltatták az új virtuális intézmény létrejöttét.

20230216 026 virtualis sportmuzeum
MOB/Szalmás Péter

Gyulay Zsolt azt mondta, a magyar sport példátlan összefogása – mely a magyar sport érdekeit szolgálja – jellemzi a virtuális múzeum elkészülését. „Az idén 128 esztendős Magyar Olimpiai Bizottság egyik kiemelt feladata a hagyományok ápolása, Wladár Sándor alelnök úrral elkötelezettek vagyunk a bajnokok, a hősök emlékének megőrzése iránt” – fogalmazott a kétszeres olimpiai bajnok kajakozó sportvezető.

20230216 006 virtualis sportmuzeum
MOB/Szalmás Péter

A megvalósulásban főszerepet vállaló Magyar Edzők Társaságának (MET) elnöke, Molnár Zoltán elmondta, hogy a sportmúzeumba az első körben több mint 3500 sportoló adatai kerültek be, cél egy részletes adatbank létrehozása. A sportvezető elmondta, hogy az elmúlt esztendő az informatikai háttér kialakítása és az erős alapok megteremtésének jegyében telt.

Csabai Edvin, a MET sportigazgatója statisztikával szemléltette a hatalmas munkát. Mint mondta, 10 hónap alatt közel 40 szervezet és több mint 100 ember dolgozott az ügyön. Az oldal 3531 sportolót mutat be, 8136 fotót és 13.000.000 karaktert tartalmaz; 3900 eseményt, versenyt, 54 sportágat, 132 szakágat ismertet.

20230216 014 virtualis sportmuzeum
MOB/Szalmás Péter

Az adat- és fényképtár a következő években tovább bővül, valamennyi magyar olimpikon szerepelni fog benne, s mindenki bekerül, aki akár egyszer is magára húzta a címeres mezt.

20230216 008 virtualis sportmuzeum
MOB/Szalmás Péter

Az eseményről készített videó alább tekinthető meg:

Az online sportmúzeumot Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője is méltatta, mint az újságíró kollégák hiteles adattárát.

Az esemény zárásaként Molnár Zoltán és Szöllősi György együttműködési szerződést írt alá.

(MTI, MOB-Média)