IMG 3150 2

Fókuszban a mesterséges intelligencia és a fenntarthatóság

2024. 10. 01.
Megosztás

Az európai olimpiai család képviselői szeptember 27-28-án Budvában gyűltek össze az Európai Olimpiai Bizottságok (EOC) 44. szemináriumán. A kétnapos sportdiplomáciai fórumon visszatekintettek a párizsi olimpiára, tájékoztatást kaptak a 2025-ös téli és nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál előkészületeiről, de a fajsúlyos témák között a fenntarthatóság, a mesterséges intelligencia és a nemek közti egyenlőség is napirenden volt.

A Magyar Olimpiai Bizottságot Bényi Szabolcs, az EOC nemek közti egyenlőség, diverzitás és inklúzió bizottságának (Gender Equality, Diversity and Inclusion Committee, GEDI) tagja, Szarka Tünde, a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi munkatársa és Pignitzky Dorottya, a sportigazgatóság főmunkatársa képviselte.

A szeminárium résztvevőit Szpirosz Kapralosz, az EOC görög elnöke, Dusan Simonovics, a Montenegrói Olimpiai Bizottság első embere és Dragoszlav Szcsekics, a vendéglátó nemzet sport- és ifjúsági ügyekért felelős minisztere is köszöntötte. A rendezők és a témák komolyságát mutatja, hogy a szakmai fórumra ellátogatott Angela Jaksics Sztojanovics oktatási, tudományos és innovációs-, valamint Novica Vukovics pénzügyminiszter is.

Az EOC-szemináriumok célja, hogy előadások, workshopok, személyes beszélgetések alkalmával platformot biztosítsanak az európai kontinens nemzeti olimpiai bizottságai vezetőinek, munkatársainak az olimpiai mozgalmat érintő kulcsfontosságú témákról folytatott megbeszélésekhez és vitákhoz.

FRO 5754

A résztvevők videón tekinthették meg Tony Estanguet, a 2024-es párizsi olimpia szervezőbizottsága elnökének beszámolóját, és tájékoztatást kaptak a 2025-ös bakuriani, XVII. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (február 9-16.) és a szkopjei, XVIII. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (július 20-26.) szervezőitől is.

Népszerű téma volt ezúttal is, hogy miként használható a mesterséges intelligencia a sportolók és a szurkolók javára, hogyan segítheti az olimpiai bizottságokat napi munkájuk egyszerűsítésében. Az előadások mellett workshop-ok keretén belül aktívan is bevonták a hallgatóságot.

Az olimpiai mesterséges intelligencia program tavaszi elindítását követően az EOC elkötelezett amellett, hogy a mesterséges intelligencia az olimpiai mozgalom szolgálatába kerüljön.

Nagy hangsúlyt kapott a fenntarthatóság, az esélyegyenlőség és a nemek közti egyenlőség, a befogadás kérdése, melyet közös előadások és workshop keretében tárgyaltak.

A fenntarthatósági témában a NOB és EOC vezető szakemberei köztük Julie Duffus és Ronholt Albertsen tartott előadásokat, csoportos eszmecseréket, workshopot a legfrissebb fejleményekről, irányokról. Az EOC bemutatta a fenntarthatósági megvalósítási programjának tervét. A párizsi olimpia szervezőbizottsága részéről Georgina Grenon, környezetvédelemért felelős vezető foglalta össze a legfontosabb tanulságokat, eredményeket.

Az előadásokból többször visszaköszönt a holisztikus fenntarthatósági szemlélet és a NOB által kijelölt 5 fókuszterület. A MOB startégiája is ezeken az elveken nyugszik, követve a NOB és az ENSZ ajánlásait, keretrendszerét.

A NOB és az EOC szerint a stratégia elkészítése és annak követése nélkülözhetetlen a sport szereplői számára, a kihívásokkal történő szembenézéshez.

Az oktatás és edukáció az egyik legfontosabb eleme a fenntarthatósági kérdéskörnek. A felnövő generációk szemléletének és tudatosságának óriási jelentősége van a változások elérésében. A MOB ebben is tett már lépéseket, és a közeljövőben is több programon keresztül fogja erősíteni a fiatalok bevonását, oktatását.

A sportolók képviseletében a biatlonos Jacques Jefferies, a Nemzetközi Biatlon-szövetség (IBU) nagykövete szólalt fel. Kiemelte, hogy a sportolók a rendszer részei, partnerek, akikkel együtt kell működni, a változást velük együtt lehet elérni.

Az európai összefogás jelentősége is többször szóba került, mint ahogy az is, hogy a nemzeti olimpiai bizottságok mindig számíthatnak egymás segítségére. Ennek előzménye, hogy a MOB három éven keresztül vett részt egy közös európai fenntarthatósági projektben, amelynek eredményei a NOB, az EOC és több nemzetei olimpiai bizottság jelenlegi munkáját is segíti.

A szeminárium alkalmával az EOC GEDI bizottsága is ülésezett; a tagok áttekintették a 2021-óta folyó munkát, vázolták terveiket, és üdvözölte a magyarok beszámolóját, mely kitért arra is, hogy a MOB szeptemberi tisztújító közgyűlésén három hölgyet is beválasztott a tagság a szervezet elnökségébe. A testületet Annamarie Phelps brit sportdiplomata – aki áprilisban a MOB-székházban is sikeres előadást tartott – vezeti, annak 2023 májusától tagja Bényi Szabolcs is.

IMG 3128 2

„Az EOC vezérkara összegzésében kiemelte, hogy az olimpiai családban erős Európa sportja, hiszen Oroszország és a fehéroroszok nélkül is a megszerezhető érmek 44 százalékát begyűjtötték a kontinens sportolói. Nagy büszkeség, hogy mintegy ötven nemzet közül Magyarország az európai mezőnyben a hatodik helyet szerezte meg az érmek tekintetében” – emelte ki Bényi Szabolcs.