Nõi vízilabda nemzetközi felkészülési Diapolo Kupa - Magya

Mihók Attila és Cseh Sándor veszi át a női vízilabda-válogatott irányítását

2023. 09. 04.
Megosztás

Mihók Attila és Cseh Sándor közösen veszi át a magyar női vízilabda-válogatott irányítását. Ezt a szövetség hétfői sajtótájékoztatóján jelentették be, hozzátéve, hogy a mérkőzéseken előbbi dolgozik majd „hivatalosan" szövetségi kapitányként.

Madaras Norbert, a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) elnöke elmondta, mindkét szakember megbízatása a párizsi olimpia végéig szól, ugyanakkor a fő cél először az, hogy a csapat megszerezze a kvótát az ötkarikás játékokra. Erre legközelebb a januári Európa-bajnokságon lesz lehetősége, ahol egy, majd a februári világbajnokságon további két indulási jogot osztanak ki.

„Ez egy olyan döntés, amely a megújulást jelenti és a teljes vízilabda-társadalom be tud mögé állni" – hangsúlyozta Madaras, hozzátéve, hogy mindkét szakember főállású szövetségi kapitányként dolgozik majd.

„Nem egy könnyű időszakban kaptuk meg ezt a gyönyörű feladatot. Nehéz lesz négy hónap alatt felkészülni egy olyan nagy feladatra, mint az olimpiai kvalifikáció megszerzése, de hiszek abban, hogy meg fogjuk tudni oldani" – nyilatkozta Mihók Attila, aki 1998 óta irányította a Dunaújváros csapatát, amellyel nyolc bajnoki címet, hét Magyar Kupát, LEN Kupát és Európai Szuperkupát is nyert.

Az MTI kérdésére a szakember elmondta, a legfontosabb feladatuk először az, hogy négy hónap múlva a játékosok elérjék fizikai teljesítőképességük határát, ami viszont az őszi versenyprogram – kilenc bajnoki forduló, nemzetközi kupameccsek és Magyar Kupa – sűrűsége miatt rendkívül nehéz lesz.

Férfi vízilabda ob I - Szolnoki Dózsa-Közgép - ZF-Eger

Szolnok, 2017. március 8. Cseh Sándor, a Szolnok vezetőedzője magyaráz játékosainak a férfi vízilabda ob I középszakaszában, a felsőház negyedik fordulójában játszott Szolnoki Dózsa-Közgép - ZF-Eger vízilabda-mérkőzésen Szolnokon, a tiszaligeti Vízilabda Arénában.

MTI/Mészáros János

Cseh Sándor eddigi edzői karrierje során főként a férfi vonalon dolgozott, karrierje legnagyobb sikereként 2017-ben Bajnokok Ligája-győzelemre vezette a Szolnok csapatát.

„Az élsportban a nőknél is egyre jobban dominál az erő, és ebben közelít a férfiakhoz. Ezért is merülhetett fel egy olyan szakember neve, aki eddig férfiakkal dolgozott. A közös beszélgetéseink során viszont tisztán látszódott, hogy sokkal erősebbek lehetünk ketten" – mondta Cseh Sándor, aki az elmúlt öt évben az MVLSZ utánpótlásképzésért felelős szakmai igazgatójaként dolgozott.

A Mihók-Cseh páros Bíró Attilát váltja a nemzeti csapatnál, akit két héttel ezelőtt, nyolc év után mentettek fel posztjáról, miután a válogatott csak a hatodik helyen végzett a fukuokai világbajnokságon. Bíróval 2016-ban Európa-bajnoki címet nyert a csapat, a 2021-es tokiói olimpián a szakág történetének első érmét szerezte a harmadik hellyel, tavaly pedig hazai környezetben döntőt játszott a világbajnokságon, és ezüstérmes lett.

(MTI; fotó: MTI/Koszticsák Szilárd, Mészáros János)