MOB-konzultáción a snowboard- és a gyeplabdaszövetség

MOB-konzultáción a snowboard- és a gyeplabdaszövetség

2018. 07. 05.
Megosztás


Július 5-én folytatódott a MOB tokiói konzultációs sorozata, ezúttal a snowboard- és a gyeplabdaszövetség képviselői érkeztek az ötkarikás szervezet székházába.

A snowboardosok részéről Bordács Miklós ügyvezető elnök, Némethné Harmat Rózsa főtitkár és Pajor Ágnes titkár avattak be a sportág hazai helyzetébe.

A szövetség négy évvel ezelőtt indította el utánpótlásprogramját, melynek keretén belül két kiválasztási ponton, a műanyagpályás kupasorozat, illetve a diákbajnokság eseményein figyelik a résztvevőket, akik közül a tehetségesebbek támogatásban részesülnek, adott esetben pedig a 22 egyesület valamelyikébe el is tudják őket irányítani. A diákbajnokságból 6 versenyzőnek van lehetősége a magyar bajnokságban is elindulni. Ennek a rendszernek köszönhetően évente 6-10 új belépővel tudnak számolni átlagosan.

A sportág lehetőségei igen szűkösek, mind létesítmény, mind anyagi téren. A szövetség most érte el a határait. A pályagondokra megoldás lehet Eplény, ahol ki lehetne építeni egy snowboard-parkot, valamit terv készült, egy Szeged melletti fedett, FIS-verseny rendezésére is alkalmas központ építésére. Optimális esetben ez két éven belül elkészülhet. Ez egy nagyon jó lehetőség lenne a szintlépésre, és a sportág hazai fejlődésére, hiszen a műanyag pálya maximum indulásnak jó, az élsportot komolyan gondolók számára már nem kielégítő hosszútávon.

Itthon nincsen nemzetközileg is elismert edző, ezért mindenképpen kell a válogatottak mellé külföldi szakember bevonása. Jelen pillanatban Ian Kirk foglalkozik a top-versenyzőkkel, mellé még két külföldi szakembert szeretnének bevonni a munkába a szövetség részéről. Szakedzői képzés tekintetében egy többlépcsős OKJ-s rendszer működik, valamint 2-3 éven belül, akár a síszövetséggel és a Testnevelési Egyetemmel együttműködésben jó lenne a felsőfokú képzés lehetőségét megteremteni idehaza. Jelen pillanatban a szövetség szakágspecifikus továbbképzéseket tart a hazai szakembereknek.

A következő téli EYOF-ra várhatóan 3 lány és 2 fiú fog kvalifikálni, a Park City-ben tartandó világbajnokságra, ha minden jól megy, akkor 5 felnőtt versenyző fog kijutni.

A Magyar Gyeplabda Szakszövetség helyzetéről Ferenczi Ferenc alelnök valamint Zsoldos András főtitkár számolt be.

Sajnos a gyeplabda helyzete nem túl jó, az egyetlen olyan olimpiai sportág Magyarországon, melynek nincsen saját pályája. A legtöbben teremben tudnak csak edzeni, vagy más országok lecserélt műfüvét kapjuk meg, de azokat sem lehet 4-5 évnél tovább használni. Ehhez a sporthoz a labdarúgás műfüves pályája sem teljesen megfelelő, a nagysága és a vonalazása miatt.

A megfelelő létesítmények hiánya miatt esünk vissza, jelenleg csupán a C ligában tudnak indulni férfiversenyzőink. Az U16-os válogatottunk Törökországban vett részt egy tornán, melynek felkészülése alatt a szomszédos országokban is szükséges volt edzeni. A nőknél 3 évvel ezelőtt előrelépés történt, megjelentek új iskolai csapatok. Ennek pozitív hozadéka, hogy elindult az 5 csapatos magyar bajnokság. A válogatottat is elkezdték építeni, heti rendszeres edzéssel készülnek a 2019-es Európa-bajnokság kvalifikációjára. Nagy sikerük, hogy egy barátságos mérkőzésen legyőzték Szlovéniát. Jelenleg 250-300 igazolt játékosa – férfiak és nők együtt – van országunknak.

Az Európai Gyeplabda Szövetség 3 lépcsős edzőképzést tart, melyet ketten sikeresen elvégeztek. A játékvezetés két részből tevődik össze, a zsűriből és a bíróból. Zsűrit tudunk nemzetközi versenyekre is delegálni, a bíróink viszont a meglévő játékosállományból generálódnak, ami konfliktust okozhat.

A gyeplabda népszerűsítése érdekében idén második alkalommal megrendezik a Magyar Gyeplabda Napját, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a sportággal.

A műugrók június elsején, a birkózók és a kosárlabdázók június 5-én, az evezősök és a vízilabdázók június 6-án, a tollaslabdázók és az íjászok 8-án, a vívók 11-én, a tornászok, ökölvívók, súlyemelők 12-én, az úszók, vitorlások és gördeszkások 13-án, a kézilabdázók és a karatésok 15-én, a triatlonosok és a curlingesek 19-én, a kajak-kenusok és röplabdások 21-én, a sportlövők és a labdarúgók 22-én, a jégkorongozók és az öttusázók 26-án, a judósok 28-án, a kerékpárosok és a falmászók 29-én, az aszteliteniszezők és a lovasok július 3-án vettek részt konzultáción.

(MOB)