A szövetségek összefogását indítványozza a MOB elnöksége

Monspart Saroltát javasolták tagjai sorába a Nemzet Sportolói

2020. 03. 31.
Megosztás


A világbajnok tájfutót, a hazai szabadidősport-szövetség korábbi elnökét, a Magyar Olimpiai Bizottság egykori alelnökét, a Nők a Sportban Bizottság jelenlegi tagját, a többszörös MOB-díjazott Monspart Saroltát jelölték a Nemzet Sportolói a tagjai sorába, a közelmúltban elhunyt Székely Éva olimpiai bajnok úszó megüresedett helyére.

A koronavírus-járvány miatt a Nemzet Sportolói telefonon adták le voksaikat. Az elit társaság döntését dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár javasolja a kormány elé terjeszteni, mely várhatóan néhány héten belül meghozza a végső döntést. A Nemzet Sportolóinak kedd délelőtti döntéséről a Magyar Olimpiai Bizottság is tájékoztatást kapott.

A sporttörvény alapján a Nemzet Sportolói tesznek javaslatot az új tag személyére, s a legtöbb szavazatot kapott nevét a sportpolitikáért felelős miniszter terjeszti a kormány elé. A Nemzet Sportolója az a személy lehet, aki a 60. életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és aktív sportpályafutását követően is fontos szerepet töltött be a hazai sportéletben.

Monspart Sarolta 1944. november 17-én született. Tájfutóként egyéni világbajnok (1972), váltóban ezüst- és bronzérmes (1970, 1976). 1972-ben elindult a csepeli maratonon, három órán belüli idejével Európa leggyorsabb női maratonfutója lett, 1976-ban elért 2:48:22 órás ideje 1982-ig magyar csúcs volt. Mivel addig itthon nők nem versenyezhettek a számban, így teljesítménye sporttörténelminek számít.

Az ELTE-n matematika-fizika szakon végzett, majd a TF-en szakedzői és sportszervezői diplomát is szerzett. Alelnöke volt a Nemzetközi Tájfutó Szövetségnek, magyar tájfutó szövetségi kapitány 1980 és 1989 között, 1989-ben megkapta a mesteredzői címet. A kilencvenes évek elején németországi és osztrák egészségmegőrzési projektekben vett részt. Itthon kialakította és működtette az AVON országos női futó-gyalogló klubhálózatot, két évig betöltötte a Magyar Olimpiai Bizottságban a szabadidősportért felelős alelnöki tisztet. Dolgozott az Országos Egészségfejlesztési Intézetben, a Johan Béla Népegészségügyi Programban. Elnöke volt a Wesselényi Miklós Sport Közalapítványnak és a Nemzeti Szabadidősport Szövetségnek. Kitüntették a Magyar Népköztársaság Sport Érdemérem arany fokozatával, Kiváló és Érdemes Sportoló, Fair Play-díjas, megkapta a köztársaság elnökének érdemérme kitüntetést, 2010-ben pedig Prima-díjat vehetett át. 2012-ben MOB Nők sportjáért-különdíjat, 2014-ben szabadidősport kategória MOB Fair Play-díjat kapott.

Hetvenedik születésnapján az itt olvasható írással köszöntüttük; akkor azt mondta: „A sport mindenkié, és az okos embernek a sport a temetőig tart..." .

A Nemzet Sportolói jelenleg: Balczó András öttusázó, Hammerl László sportlövő, Bíróné Keleti Ágnes tornász, Kárpáti György vízilabdázó, Kamuti Jenő vívó, Magyar Zoltán tornász, Portisch Lajos sakkozó, Sági Györgyné Rejtő Ildikó vívó, Schmitt Pál vívó, Varga János birkózó és Weltner Györgyné Ivánkay Mária asztaliteniszező; a kormány döntését követően a 12. tag lehet Monspart Sarolta. Halálukig a cím birtokosai voltak: Puskás Ferenc, Zsivótzky Gyula, Polyák Imre, Albert Flórián, Gyarmati Dezső, Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Földi Imre és Székely Éva.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)