Vivas19

Öt érem a Team Hungary pénteki mérlege

2023. 06. 30.
Megosztás

A 3. Európa Játékok 9. versenynapján az ökölvívók, vívók és a teqballosok jegyezték a magyar érmeket, és jól kezdtek a kick-boxosok. A pénteki 5 éremmel már 24 medálnál tart a Team Hungary.

Mindkét csapatunk éremért vívott az Európa Játékok vívóversenyeinek zárónapján: a férfi párbajtőrözők aranyérmet, a női kardozók bronzérmet szereztek!

A Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely, Andrásfi Tibor összeállítású négyes a dánok és a spanyolok legyőzése után az Európa-bajnoki címvédő olaszokkal csapott össze a döntőbe jutásért. Koncentráltan, fegyelmezetten, ugyanakkor felfokozott hangulatban zajlott a találkozó, a magyarok végül tíztusos különbséggel jutottak a döntőbe, ahol Svájc várt rájuk. Két aranyérmüket – az egyiket az Európa Játékok, a másikat az Európa-bajnoki győzelemért – dr. Schmidt Ádám, a HM sportért felelős államtitkára akasztotta a nyakukba.

Krakko 014
MOB-Média/Tumbász Hédi

A világbajnok női kardcsapat is éremért vívott ezen a napon – bronzért. A Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású kvartett a nyolc között legyőzte a világklasszisokkal felálló görögöket, a legjobb négyben azonban szoros küzdelemben alulmaradt az olaszokkal szemben. Így a magyarok a bronzéremért vívhattak az esti programban, ahol legyőzték a bolgárokat, és harmadikok lettek.

Nem csupán az Európa-bajnoki és az Európa Játékok érmeinek örülhettek vívóink, hanem annak is, hogy az olimpiai kvalifikációban értékes pontokat szereztek, és olyan nemzeteket előztek meg, amelyekkel harcban állnak majd a párizsi kvótáért.

Aranyat ért Vasas Lea és Katz Balázs pénteki menetelése a 3. Európa Játékok teqball-versenyében. A vegyes páros fesztiválhangulatban, a szerbekkel csapott össze az esti fináléban Krakkó történelmi belvárosának főterén. Jól kezdett a zöld mezben játszó magyar kettős, előnyét végigvitte a szetten, amelyet 8-5-ös előnynél Katz Balázs ápolása miatt szakított meg kényszerszünet. Ez sem törte meg a magyar páros lendületét, akik magabiztos előnnyel nyerték Maja Umicevic és Nikola Mitroaz ellen az első felvonást. A második szett elején többet hibázott a duó, amely aztán a játékrész derekán el tudott lépni riválisától, és szettveszteség nélkül diadalmaskodott a tornán. A harmadik helyezett a hazai közönség előtt fesztiváli hangulatban játszó lengyel páros lett. A magyarok mind a hat meccsüket megnyerték a nap folyamán, szettet sem vesztettek.

Győzelemmel kezdte meg szereplését Janicsek Zsanett és Vasas Lea a női párosok versenyében. A szombatra várható rossz időjárás miatt hozták előre a csoportküzdelmeket, így a vegyes párosban a délután aranyérmet nyert Vasas Leának rövid pihenő után ismét asztalhoz kellett állnia Janicsek Zsanett oldalán a krakkói főtéren. Első csoportmeccsét az ukránok ellen játszotta a magyar kettős, és könnyedén kerekedett felül.

DSC02487
MOB-Média/Szalmás Péter

Az ökölvívóknál pénteken két bronzérem született Hámori Luca és Kovács Richárd révén. A 22 éves kőszegi öklöző, Hámori Luca már sporttörténelmet írt Lengyelországban, ahol cseh és norvég rivális, majd szerdán a holland Luna Amaro Beeloo legyőzésével megszerezte a magyar ökölvívás történetének első női olimpiai kvótáját. Hámori a szerdai siker után elmondta, hogy még Nowy Targban sem ért véget számára a verseny és szeretne a dobogó tetejére állni, ám a belga Oshien Derieuw útját állta. A mérkőzésen kifejezetten sokat ütött mindkét bokszoló, ám a jó ütemű feltartó balegyenesekkel és jobb horgokkal operáló belga volt pontosabb. Hámori végig hajtott, ment előre, de az elveszített első menet után hátrányba került, így riválisa kedvére kontrázhatott, amit kifejezetten jól csinált, a második, majd a harmadik menetet is megnyerte, egyhangú pontozással győzött, és ő jutott be a szombati fináléba. Hámori Luca ezzel a magyar ökölvívó-válogatott első EJ-érmét nyerte.

A 63,5 kilogrammban szereplő nyíregyházi öklöző, Kovács Richárd nagyszerű teljesítménnyel jutott el a legjobb négyig a versenyen. Előbb a litván Andriejus Lavrenovast, majd az örmény Narek Hovhaniszjant verte magabiztosan, szerdán pedig a szerb Aleksej Vitorov Sendrik elleni pontozásos sikerrel szerezte meg az ötkarikás indulás jogát.A tavaly Európa-bajnoki bronzérmes kisváltósúlyú magyar sportoló pénteken a torna egyik legnagyobb favoritjával, a legutóbbi két világbajnokságon bronzérmes Lasha Gurulival találkozott. Az esélyek a georgiai bokszoló mellett szóltak, ám Kovács kiegyenlített mérkőzést tudott vívni vele a Nowy Targ-i jégcsarnokban. Ezzel a magyar ökölvívó-válogatott két párizsi kvótával és két bronzéremmel zárta a versenyt.

Okolvivas ej
MOB-Média/Tumbász Hédi

A kick-boxosok több mint egy héten át Lengyelországban edzőtáboroztak. Kilenc magyar kick-boxos vívta ki a részvétel jogát, a szövetség elnöke több érmet is remél. Öten a pointfighting szabályrendszerben kvalifikáltak a játékokra, hárman a light-contactban, míg egy versenyzőnk lesz érdekelt a ringben kiütésre menő full-contact szakágban. A kvótaszerzők között van a tíz világbajnoki címével a sportág világrekorderének számító Kondár Anna és a sokszoros vb- és Eb-győztes Veres Richárd, továbbá Busa Andrea, Fésű Lajos, Száraz Gergő és Bálint Martin is állt már a világbajnoki dobogó tetején. A multisporteseményen első alkalommal programra kerülő küzdősport versenyszámait péntektől vasárnapig rendezik, pénteken a negyeddöntőkre került sor. Továbbjutott pointfighting kategóriában Veres Richárd (63 kg), Busa Andrea (60), Bálint Martin (74), Török Szonja (50) és Kondár Anna (70), light-contactban Fésű Lajos (79), Száraz Gergő (63), full-contactban pedig a 60 kilogrammos Czégény Cintia; női light-contactban a 60 kilós Nagy Rita búcsúzott.

„Sok izgalom volt, de szerencsére jól sikerültek a meccsek, ez nagy megelégedés számunkra. Nagyon kemény felkészülésünk volt, az államtitkárság erre külön keretet biztosított, ezt maximálisan ki is használtuk, ennek eredményét láthatjuk most” – mondta rövid értékelésében a helyszínen Galambos Péter, a Magyar Kick-boksz Szakszövetség elnöke. A sportvezető hozzátette: mivel a sportág „ott van” a Világjátékokon, az Európa Játékokon és a Küzdősportok Világjátékokán is, ezzel a „helyünk jogosságát tudjuk bizonyítani az egész sportvilágban, a Magyar Olimpiai Bizottságnak és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak is”.

033
MOB-Média/Szalmás Péter

A férfi gyorstüzelő pisztolyban szereplő Bartók Csaba a 24., a női traplövő Tömör-Tones Petra pedig a 27. helyen végzett az Európa Játékok Wroclawban zajló olimpiai kvalifikációs sportlövőversenyén. A sportág versenyeinek utolsó magyar érdekeltségű napján nem volt esély a magyarok döntőbe kerülésére. Bartók Csaba 564 körrel zárta a 60 lövéses alapversenyt, és 16 körrel maradt el a még nyolcadikként döntőbe jutott cseh Martin Podharsky eredményétől. Tömör-Tones Petra már a csütörtöki versenynapon nagy hátrányba került a legjobbakkal szemben, és ugyan pénteken lényegesen jobban célzott, 106 korongos összteljesítményével a 27. helyet tudta megszerezni. A döntőhöz 118 találatra lett volna szükség. A magyarok így négy aranyéremmel és egy párizsi kvótával zártak Wroclawban, ahol Pekler Zalán mind a négy aranyból kivette a részét és a kisöbű szabadpuska összetett egyéni számának megnyerésével szerezte meg az ötkarikás indulási jogot. A komáromi klasszis az egyéni arany mellett Mészáros Eszterrel a légpuska vegyescsapat versenyben, illetve Hammerl Somával és Péni Istvánnal légpuska és az 50 méteres összetett csapatversenyben diadalmaskodott. Minden bizonnyal Pekler Zalán lesz a 3. Európa Játékok legeredményesebb magyar sportolója...

Pekler meszeros
MOB-Média/Tumbász Hédi

A részletes eredmények ide kattintva megtekinthetők.

A Team Hungary krakkói mérlege a pénteki, 9. versenynap végén: 7 arany-, 7 ezüst- és 10 bronzérem, összesen 24 medál. Mivel a korábbi két Európa Játékokon egyaránt 19 érmet nyert a Magyar Csapat, ezért a krakkói az éremszámok tekintetében mindenképp előrelépés. Bakuban 7, míg Minszkben 4 aranyat nyertünk, Krakkóban pénteken 7-nél tartunk...

A 3. Európa Játékok magyar érmesei

Aranyérmesek
1. Pekler Zalán, Mészáros Eszter - légpuska, vegyescsapat
2. Varga Ádám - kajak egyes 500 m
3. Hammerl Soma, Pekler Zalán, Péni István - légpuska, csapat
4. Pekler Zalán - kisöbű szabadpuska összetett
5. Hammerl Soma, Pekler Zalán, Péni István - kisöbű szabadpuska összetett, csapat
6. Vasas Lea, Katz Balázs - teqball, vegyes páros
7. férfi párbajtőrcsapat - Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely, Andrásfi Tibor

Ezüstérmesek
1. férfi strandkézilabda-válogatott - Balogh Ádám, Csuka Balázs, Gyenge Norbert, Hajdú Péter, John András, Kovácsovics László, Kun Attila, Nahaj László, Neukum Csanád, Rozmán Bence, Vizes Patrik, Zakics Bence
2. Gazsó Alida Dóra - kajak egyes 500 m
3. Márton Luana - twekvondo, 57 kg
4. Pásztor Flóra - tőr egyéni
5. Ecseki Nándor, Madarász Dóra - asztalitenisz vegyes páros
6. Koleszár Mihály, Réti Kamilla - öttusa vegyes váltó
7. női párbajtőr-válogatott - Kun Anna, Muhari Eszter, Wimmer Dorina, Büki Lili

Bronzérmesek
1. Bragato Giada, Nagy Bianka - kenu kettes 500 m
2. Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara - kajak kettes 500 m
3. Kiss Ágnes - kenu egyes 500 m
4. Patakfalvy Luca - taekwondo, 53 kg
5. Szilágyi Áron - kard egyéni
6. Kun Anna - párbajtőr egyéni
7. Bailey Kelen - taekwondo, 87 kg
8. Hámori Luca - ökölvívás, 66 kg
9. Kovács Richárd - ökölvívás, 63,5 kg
10. női kardcsapat - Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca

Megjegyzés: A MOB által vezetett éremtábla és a szervezők táblázata nem egyezik. Ennek oka, hogy az atlétikai csapat-Eb 3. divíziójának adott versenyszámában az eredményeket összevetették, és az így kapott rangsor alapján hirdettek minden atlétikai számban egyéni érmeseket is. Bartha-Kéri Bianka a három mezőnyt tekintve 800m-en a második legjobb időt futotta, így a szervezők által vezetett éremtáblázatban Magyarországnak adtak egy ezüstérmet ebben a versenyszámban. A három divízió más-más időpontban, teljesen más körülmények között versenyzett. Az eredmények összevetése ebben a formában nem szokott megtörténni atlétikában.

(MOB-Média, MTI)