Sportoloi5

Öt tagot választottak a MOB új sportolói bizottságába

2024. 10. 05.
Megosztás

Sportolói Fórumot rendezett a Magyar Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottsága, melyen a tagok mandátumának lejárta után öt új tagot választottak. A Bálna Honvédelmi Központban szombat este olimpikon társaiktól Csernoviczki Éva judós, Kerekes Gréta atléta, Manhercz Krisztián vízilabdázó, Pétervári-Molnár Bendegúz evezős és Pigniczki Fanni ritmikus gimnasztikázó kapott bizalmat.

A párizsi olimpia után a nyári sportágak képviselőinek mandátuma lejárt, helyükre az elmúlt három nyári olimpia – riói, tokiói, párizsi – valamelyikén részt vevő sportolók jelentkezhettek. A MOB a felhívást a sportági szakszövetségek mellett elküldte valamennyi olimpikonnak, aki a három játékok valamelyikén versenyzett. A határidőig 12 olimpikon sportoló jelentkezett a MOB Sportolói Bizottságába.

Sportoloi2
MOB-Média/Szalmás Péter

Az eddigi elnök dr. Baji Balázs világbajnoki bronzérmes gátfutó, olimpikon atléta nem volt a jelentkezők között, így ebből fakadóan a MOB elnökégének sem lesz tagja, a sportvezető az október 2-ai ülésen leköszönt. A MOB közgyűlésének a bizottság delegáltjaként Baji Balázs és Csernoviczki Éva volt a tagja, mandátumuk megszűnik, új tagokat majd az új bizottság tagjai választanak.

Sportoloi1
MOB-Média/Szalmás Péter

A szombati választáson Csernoviczki Éva judós (önéletrajz és motivációs levél), Kerekes Gréta atléta (önéletrajz és motivációs levél), Manhercz Krisztián vízilabdázó (önéletrajz és motivációs levél), Pétervári-Molnár Bendegúz evezős (önéletrajz és motivációs levél), valamint Pigniczki Fanni ritmikus gimnasztikázó (önéletrajz és motivációs levél) került be a MOB Sportolói Bizottságába. A legtöbb voksot Kerekes Gréta kapta, Manhercz Krisztián igazoltan volt távol az eseménytől.

Sportoloi3
MOB-Média/Szalmás Péter

Az eseményen Gyulay Zsolt köszöntötte a résztvevőket, aki egyben megköszönte Baji Balázs munkáját. Baji Balázs is köszönetet mondott a korábbi tagságnak, a MOB-iroda segítségéért, külön kiemelve Tringer Sára munkáját.

A téli sportágak képviselői – Kékesi Márton és Knoch Viktor – mandátuma a miláno-cortinai téli ötkarikás játékok után, 2026-ban jár le. A testület tehát jelenleg hét tagot számlál. További három tagot a MOB elnöksége delegálhat, így bővülhet tíz fősre a grémium. Ha a testület összeáll, az alakuló ülésen a sportolók által voksolt tagok közül maguk választhatják meg az elnököt.

Sportoloi4
MOB-Média/Szalmás Péter

A MOB leköszönő Sportolói Bizottságának összetétele: dr. Baji Balázs (atléta) elnök, Csonka Zsófia (sportlövő) és Csernoviczki Éva (judós) alelnök, Keszthelyi-Nagy Rita (vízilabdázó), Lőrincz Tamás (birkózó), Szilágyi Áron (vívó), Berki Krisztián (tornász), Knoch Viktor (rövidpályás gyorskorcsolyázó), Kékesi Márton (alpesi síző) és Harsányi Gergely (kézilabdázó) tagok. A napokban a Magyar Olimpiai Akadémia elnökévé választott Gyurta Dániel is tagja volt a grémiumnak, de mivel mandátuma a NOB Sportolói Bizottságában a párizsi olimpia végével lejárt, így a továbbiakban már nem tagja a MOB testületének.

006
MOB-Média/Szalmás Péter

A szavazatszámlálás idején a MOB két munkatársa, dr. Horváth Éva és Lajtai Kristóf röviden bemutatta az egy esztendeje működő MOB Kettőskarrier-programot, melyben közel 120 sportoló vesz részt, mintegy 30-an párizsi olimpikonok.