Baseball: nemzetközi szabványú új pálya Budapesten

Sportdiplomáciai találkozó Budapesten, távoli olimpiai remények baseballban

2018. 07. 06.
Megosztás


A Magyar Országos Baseball és Softball Szövetség képviselői érkeztek sportági konzultációra a MOB székházába pénteken délelőtt.

A szervezet részéről az újonnan megválasztott elnök, dr. Fazakas Szabolcs, Prof. Dr. Borbély Attila szaktanácsadó, illetve Szita Mónika főtitkár számolt be a sportág hazai helyzetéről, olimpiai reményeiről.

A sportvezetők elmondták, jelenleg is tart Budapesten az U12-es Európa-bajnokság az Óbudai Baseball Arénában. Az versenyen 14 ország képviselteti magát, a szombati nap folyamán az elődöntők, vasárnap pedig a döntő, illetve a helyosztók kerülnek megrendezésre. Az esemény kapcsán hazánkba látogatnak az Európai Baseball Szövetség képviselői is, akikkel a szombaton fognak megbeszélést folytatni a sportág hazai helyzetével kapcsolatban, és egyúttal kérni az európai szervezet segítségét. Erre szükség is van, hiszen hiába van világszinten közel 250.000 millió igazolt játékosa a sportágnak, Magyarországon még igencsak gyerekcipőben jár.

A honi népszerűsítést szolgálná a nemzetközi szövetség által bevezetett új szakág, az 5-ös baseball, amely a játék egyfajta utcai változata, melyet öt fős csapatokban játszanak, ütő nélkül, labdával. Ezt a változatot viszonylag könnyű lenne az iskolákba is bevinni, melyhez a MOBSSZ már felvette a kapcsolatot a Magyar Diáksport Szövetséggel. Hiszen kevés a helyigénye, és segítené az alapszabályok elsajátítását is. Itt elsősorban a testnevelő tanárokra hárulna a feladat, mivel idehaza kevés edző van. Ők is általában egykori játékosokból kerülnek ki. Magába a sportágba felnőttként bekapcsolódók általában más sportágból „morzsolódnak le” a baseballhoz, illetve a softballhoz.

Az olimpiára Európából két csapat juthat ki. Magyarország jelenleg a B-liga alsó felében helyezkedik el, a jövőbeni terv az, hogy ennek a csoportnak az első két helyének valamelyikén végezzen a válogatottunk, mert innen lehet feljutni az A-ligába.

A műugrók június elsején, a birkózók és a kosárlabdázók június 5-én, az evezősök és a vízilabdázók június 6-án, a tollaslabdázók és az íjászok 8-án, a vívók 11-én, a tornászok, ökölvívók, súlyemelők 12-én, az úszók, vitorlások és gördeszkások 13-án, a kézilabdázók és a karatésok 15-én, a triatlonosok és a curlingesek 19-én, a kajak-kenusok és röplabdások 21-én, a sportlövők és a labdarúgók 22-én, a jégkorongozók és az öttusázók 26-án, a judósok 28-án, a kerékpárosok és a falmászók 29-én, az aszteliteniszezők és a lovasok július 3-án, a snowboardosok és gyeplabdások július 5-én vettek részt konzultáción.

(MOB)