Férfi kézilabda Eb - Magyarország-Szlovénia

Több sportágban is olimpiai kvalifikációs pontokért versenyeztek sportolóink a hétvégén

2024. 01. 29.
Megosztás

Az év negyedik hétvégéjén több sportágban is versenyeztek a magyar sportolók az olimpiai kvalifikációs pontok gyarapításáért. Kézilabdában kialakult a férfi olimpiai kvalifikációs csoportok összetétele. Biztató helyen jutottak be a Vadnai testvérek az ILCA7 hajóosztály arany csoportjának döntőjébe. Öttusában, judóban dobogós eredményekkel, sportlövészetben helyezésekkel gyarapították olimpiai kvalifikációs pontjaikat sportolóink. Atlétikában megkezdődött a fedett pályás idény.

Férfi kézilabda Eb - Magyarország-Szlovénia
MTI/Czeglédi Zsolt

Kézilabda. Befejeződött Németországban a férfi Európa-bajnokság. Magyarország eddigi legjobb eredményét érte el az ötödik helyezésével. A válogatott 8nyolc mérkőzést játszott az Európa-bajnokságon: öt győzelem mellett három vereséggel, pozitív mérlegel zárt.

A magyar válogatott eredményei:

Csoportkör:
Magyarország–Montenegró 26–24
Szerbia–Magyarország 27–28
Izland–Magyarország 25–33

Középdöntő-csoport:
Magyarország–Ausztria 29–30
Magyarország–Horvátország 29–26
Németország–Magyarország 35–28
Franciaország–Magyarország 35–32

5. helyért:
Magyarország–Szlovénia 23–22

Férfi kézilabda Eb - Magyarország-Szlovénia
MTI/Czeglédi Zsolt

„Nagyon örülünk ennek a sikernek, mégha nem is feltétlenül tükrözi a realitást. De az Eb-ötödik hely mutatja a szakmai munkát, amit az elmúlt négy-öt évben elvégeztünk. A szakmai stáb és a játékosok közötti bizalom a siker egyik kulcsa. Az biztos, hogy ez az eredmény az olimpiai selejtezőre is nagy lökést ad, és teljes önbizalommal várja majd a válogatott a márciust” – tekintett előre az M1 sportcsatornán Nagy László.

Az Eb-t Franciaország nyerte hosszabbítás után 33-31-re legyőzve Dániát. A bronzérmet, s ezzel az olimpiai kvótát Svédország szerezte meg. Az Eb-vel párhuzamosan megrendezett Afrika-kupa befejeztével kialakult a március 14. és 17. között sorra kerülő olimpiai kvalifikációs tornák mezőnye.

A 2024-es párizsi olimpia férfi kézilabda-tornájára a házigazda Franciaország mellett a világbajnok Dánia, az Ázsia-bajnok Japán, a pánamerikai győztes Argentína, valamint az Afrika-bajnokságot szombaton megnyerő Egyiptom, továbbá az Eb bronzérmese, Svédország már szerzett kvótát. Az olimpiai selejtezőn 12 csapat küzdhet a párizsi részvételért, őket három négyfős csoportja osztják, az első és a második helyezettek kijutnak az olimpiára.

Az olimpiai selejtező csoportjai:

1. csoport: Spanyolország (vb-3.), Szlovénia (vb-10.), Bahrein (Ázsia-2.), Brazília (Amerika-2.)
2. csoport: Németország (vb-5.), Horvátország (vb-9.), Algéria (Afrika-2.), Ausztria (Eb-8.)
3. csoport: Norvégia (vb-6.), Magyarország (vb-8.), Portugália (Eb-7.), Tunézia (Afrika-3.)

A női válogatott április 11. és 14. között a debreceni Főnix Arénában a svéd, a kameruni és a japán együttes ellen harcolhatja ki az ötkarikás részvételt.

52 final UZB HUN pupp
IJF/Kulumbegashvili Tamara

Judo. A hétvégén a portugáliai Odivelas adott otthont a judósok idei első olimpiai kvalifikációs Grand Prix-viadalának, ahol tizenegy judós képviseli színeinket. Az eseményre előzetesen kilencvenkét ország hatszázötvenhét judósa adta le a nevezését, az óriási létszám is jelzi, hogy az olimpiai kvalifikációs sorozat hajrájához érkeztünk.

Pupp Réka (52kg) első ellenfelét a portugál Siderot hosszabbításban tudta legyőzni egy vazarival. Jóval simább diadalt hozott a holland van Knevel elleni meccs, de a negyeddöntőben az üzbég Kadambojeva és az elődöntőben a német Mascha Ballhaus ellen is ipponnal nyert Braun Ákos tanítványa. Végül a fináléban az első kiemelttel, az üzbég Keldijorovával meccselt, s ezúttal nem találta az ellenszert a világbajnoki ezüstérmes, háromszoros Ázsia-bajnok ellen. Pupp Réka ragyogóan, Grand Prix-ezüstéremmel kezdte az esztendőt, ezzel megerősítette az ötkarikás sorsolásnál kiemelést érő negyedik helyét az olimpiai kvalifikációs ranglistán.

A 63 kilorammosoknál Özbas Szofi a román Zuaunabar-Torres ellen vazarival, a spanyol Padilla ellen intésekkel nyert, így jutott be a negyeddöntőbe, ahol a grúz Aszkilasvili meglepte a magyar világbajnoki bronzérmest. Szerencsére a váratlan vereség nem szegte Szofi kedvét, a vigaszágon magabiztosan győzött a mongol Bold ellen, majd a harmadik helyért vívott összecsapáson két szép dobással, ipponnal nyert a portugálok világbajnoki ezüstérmese, Barbara Timo ellen, így felállhatott a dobogó harmadik fokára. Ezzel ő is megerősítette az olimpiai ranglistán elfoglalt 10. helyezését.

További két magyar judós, Gyertyás Róza és Tóth Krisztián a hetedik helyen végzett. A többi magyar induló, Andrási Márton (60kg), Pongrácz Bence (66), Szegedi Dániel (73), Ungvári Attila (81), Sáfrány Péter (90), Sipőcz Richárd (+100kg), illetve Gercsák Szabina (70) egy vagy két győzelem után kiesett a további küzdelmekből.

Az elsõ World Urban Games Budapesten

Erdõs Rita

MTI/Balogh Zoltán

Öttusa. Erdős Rita ezüstérmet nyert az olimpiai ranglistapontokat adó kairói nemzetközi B kategóriás öttusaversenyen. Erdős a kombinált számban nyújtott remek teljesítményével lépett előre, a lövészetes futást meg is nyerte, de a török Ilke Özyüksel 19 másodpercet megőrzött korábban kiharcolt előnyéből. Simon Sarolta kilencedik, Alekszejev Tamara tizedik, a magyar csapat pedig első lett. Réti Kamilla nem jutott be a döntőbe.

A férfiaknál Tamás József az ötödik helyen ért célba, a hetedik Gáll Andrással és a tizedik Kardos Bencével kiegészülve pedig ezüstérmes lett a férfi csapat. Marosi Ádám a tizenhatodik helyen zárt, győzött az egyiptomi Mohamed Elgendi. A magyar férfi indulók számára komoly tétje volt a versenynek, a szövetségi kapitány korábbi közlése szerint ugyanis a négy versenyző közül csak ketten folytathatják majd a küzdelmet a világversenyeken való részvételért. Így – amint azt Martinek János az MTI-nek a helyszínről megerősítette – Kardos és a kétszeres egyéni világbajnok, 2012-ben olimpiai bronzérmes, 39 éves Marosi kiesett ebből a versengésből.

Az olimpiai kvalifikáció szempontjából fontos világkupa-sorozat március elején kezdődik Kairóban. Áprilisban Ankarában, illetve Budapesten, májusban Szófiában rendeznek egy-egy fordulót, és abban a hónapban lesz a vk-döntő is, ugyancsak Ankarában. A világbajnokságra – amelyen három ötkarikás kvótáért lehet majd küzdeni a férfiaknál és a nőknél is – június közepén kerül sor a kínai Csengcsouban, az olimpia előtt, július második hetében pedig Budapesten rendezik az Európa-bajnokságot.

Major kairo2024
hunshooting.hu

Sportlövészet. Dénes Eszter, Mészáros Eszter, Pekler Zalán, Péni István (puska), Fábián Sára, Major Veronika (pisztoly) indult a kairói olimpiai ranglista pontokat adó világkupaversenyen.

Már az első versenynapon volt magyar finalista, miután Major Veronika a nők 10 méter légpisztoly számában 156 körrel a hatodik helyen végzett. Az első öt lövés után még az élen állt, de aztán visszacsúszott. Győrik Csaba tanítványa az alapversenyben 578 kört teljesített, és a harmadik helyen jutott a nyolcas döntőbe. Major Veronikának az első és az utolsó két sorozata nagyon jól sikerült, ekkor 98, 99 és 97 kört lőtt. A másik magyar induló, az ötkarikás kvótás Fábián Sára Ráhel 571 körrel 20. lett. A férfiak 10m légpuska versenyszámában az olimpiai kvótás Pekler Zalán 629 körös eredménnyel a 10., Péni István (627.7) pedig a 30. helyen végzett. A nők hasonló versenyszámában Dénes Eszter (630.9) 17., Mészáros Eszter (630.5) 20., Bajos Gitta (626.8) 45. lett. A légpuska vegyes csapatok között a Dénes Eszter, Péni Istvén duó 629.4 körrel a 8. helyen fejezte be a versenyt. Mészáros Eszter és Pekler Zalán (625.8) a 24. helyet szerezte meg. A 25m pisztoly számban megszületett a magyar küldöttség első érme, miután Major Veronika harmadik lett 33 találattal. Győrik Csaba tanítványa az alapversenyben 583 kört lőtt, és a hatodikként jutott a nyolcas döntőbe. A 286 körös pontlövészete után szenzációsan teljesített a gyors részben, hiszen a maximális 300 körből 297 kört lőtt, 99-et, 98-at és a végén 100-at. A másik magyar versenyző, az ötkarikás kvótás Fábián Sára Ráhel a preciziós részben még az 5. helyen várta a folytatás, de végül 577 körrel 21. lett.

Vadnai ILCA7 vb2024
hunsail.hu

Vitorlázás. Hat futam után véget ért a kvalifikációs sorozat Adelaide-ben az ILCA7 hajóosztály világbajnokságán, ahol az olimpiai kvótás Vadnai Jonatán a 9., Benjamin a 36. helyen került a legjobbak közé az arany csoportba. Innentől a tervek szerint négy döntő futam következik, majd szerdán az első tíz helyen állónak éremfutamot rendeznek.

A vasárnap, az ötödik és hatodik kvalifikációs futam a magyarok számára a mélységek és magasságok napja volt: Vadnai Jonatán a nap első versenyében fekete zászlós rajtbüntetést kapott (ezt már ki is ejthette), majd a rákövetkező futamban egy zseniális második hellyel vigasztalódhatott. A további helyezései egy második, harmadik, hetedik és 13. hely, ezzel Jonatán mindössze 14 pontra van a dobogótól és 5 pontra a negyedik helytől a roppant szoros mezőnyben. Vadnai Benjamin egy 30. hely után szintén remekelt, ötödikként futott be a hatodik futamban.

A sportághoz tartozó hír, hogy az orosz és fehérorosz vitorlások is rajthoz állhatnak a nyári, párizsi olimpiára selejtező április 20. és 27. közötti Last Chance (Utolsó Esély) Regattán, amelynek Hyeres ad otthont, de csak kizárólag független, semleges sportolóként. A 147 országot tömörítő világszövetség közleménye szerint az orosz és fehérorosz útlevéllel rendelkezők „jelentkezésének folyamatát a megfelelő időben bejelentik, a jogosultsági feltételekkel, beleértve a semleges részvételhez szükséges összes NOB-követelménnyel együtt”. A World Sailing a dokumentumában egyúttal azt is hangsúlyozta: „továbbra is teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy támogassa az ukrajnai vitorlás közösséget egy elképzelhetetlenül nehéz időszakban”. A World Sailing döntése igazodik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) álláspontjához, amely szerint bizonyos feltételek mellett az Ukrajna ellen háborúzó Oroszország és a konfliktusban Moszkvát támogató Fehéroroszország azon sportolói részt vehetnek a párizsi olimpián, akik kvalifikálták magukat.

Ecseki nandor madarasz dora 2023 1024x683 jpg
asztaliteniszezz.hu

Asztalitenisz. A legmagasabb pontozású WTT Star Contender versenyen Goában Madarász Dóra a 64-es táblán győzte le a szlovák Balazovát 3-2-re, így jutott be a legjobb 32 közé, ahol a német Nina Mittelhammel találkozott. A német könnyedén, 0-3-ra (6-11, 5-11, 1-11) diadalmaskodott, így ő jutott be a legjobb 16 közé. Ecseki Nándor a kvalifikációból nem jutott fel a 64-es főtáblára. révén. Az olimpiai kvalifikációs ranglistán az előkelő 15-helyen álló Ecseki-Madarász kettős a spanyol Robles-Xiao páros ellen állt asztalhoz, akiktől 1-3-ra (3-11, 11-6, 8-11, 4-11) kikapott, így nem folytathatja tovább a versenyt. A győztes spanyol duó egészen a döntőig menetelt.

Asztaliteniszezőink legközelebb február elején, Manchesterben a WTT Feeder-versenyen állnak majd asztalhoz.

Palkovics
atletika.hu

Atlétika. Hétvégén startolt a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) arany kategóriás fedett pályás sorozata. A tervek szerint a WA rendszerében több, mint 60 fedett pályás viadal lesz idén, ám ezek közül mindössze hét kapott arany besorolást. Az állomások Asztana január 27), majd Ostrava következik (január 30) A további állomások: Boston (02.04), Torun (02.06), Lievin (02.10), New York (02.11), Madrid (02.23).

Az első állomáson Lesti Diána távolugrásban 6.42m-es eredménnyel a második, Bánhidi-Farkas Petra (6.25) a 6. helyen végzett. Takács Boglárka a 60m sikfutás 2. előfutamában 7.35 másodperces idővel nem jutott be a fináléba.

A franciaországi Val-de-Reuilben megrendezett Meeting de L'Eure, WA World Indoor Tour Silver kategóriás versenyen Palkovits István 3000 méteren indult, ahol 7:47.42-es idővel a 4. helyen ért célba, ezzel megdöntötte a táv 38 éves magyar rekordját. A korábbi csúcsot K. Szabó Gábor 1986-ban futott 7:48.81-es időeredménnyel.

A lódzi bronzkategóriás atlétikai viadalon Fekete Fédra magasugrásban (180cm), Kerekes Gréta pedig 60 méteres gátfutásban (8.12mp) bronzérmet szerzett.

Szögi István országos csúcsot futott egy mérföldön egy egyesült államokbeli atlétikai versenyen. A viadal eredményközlője szerint az SVSE magyar futója 3:57.21 perc alatt teljesítette a kicsit több mint 1,6 kilométeres távot, amellyel saját korábbi csúcsát (3:58.0) javította meg a Boston Egyetem John Thomas Terrier Classic elnevezésű versenyén. Kovács Soma ugyanezen a viadalon 2:21.38-as időeredménnyel megnyerte az 1000 méteres versenyt.

Kerékpározás - Cyclocross U23-as világbajnokság
MTI/Gian Ehrenzeller

Kerékpár. Az országúti kerékpározásban olimpiai kvótát szerzett Vas Kata Blanka második helyen ért célba a terepkerékpár (cyclocross) világkupa-sorozat vasárnapi versenyén a hollandiai Hoogerheideben.

Az SD Worx-Protime sportolója mindössze egy másodperccel maradt el a győztestől, a hazai pályán versenyző Fem van Empeltől. Vas Kata Blanka legközelebb a jövő pénteken kezdődő terepkerékpáros világbajnokságon áll rajthoz, a csehországi Táborban.

Úszó ob
MTI/Czeglédi Zsolt

Úszás. Az olimpiai szintes Szabó Szebasztián ezüstérmet szerzett a luxemburgi úszóviadal első napján. Szabó egyedüli magyarként indult az 24rd Luxembourg Euro Meet 2024 versenyen 50m-es medencében. A magyar úszó 50m pillangón 23.50 másodperces idővel második helyen csapott célba. A háromnapos eseményen 50m gyorson 4. (22.54), 100 méter gyorson 6. (49.44) lett.