A 86-os futball válogatott újra a pályán

Tóth Kálmán 80 éves

2024. 08. 13.
Megosztás

80 éves lett Tóth Kálmán olimpiai ezüstérmes labdarúgó (a képen Mezei György szövetségi kapitány mellett 2000-ben).

Tóth Kálmán 1944. augusztus 13-án született Szombathelyen. Édesapja és nagybátyja is labdarúgó volt. Kisgyermek még, amikor Győrbe költöznek, majd az Elektromosban kezdi pályafutását 1954-ben, Gremola Ferencnél. Később játszik a Honvéd, a Tatbánya, a Budafok, végül 1982-ig a Dömsöd színeiben is.

Toth kalman budafok1912 hu
budafok1912.hu

Klubszinten a Honvéddal magyar bajnoki ezüstérmes és MNK-döntős. A Tatabányai Bányásszal MNK-győztes, Közép-európai kupagyőztes. A Honvéddal 107, a Tatabányával 136 bajnoki mérkőzést számlál.

Ifjúsági korában válogatott, majd 1972-ben játszott a felnőtt válogatottban. Legnagyobb sikereként tagja volt a müncheni olimpián ezüstérmes magyar csapatnak.

Labdarúgás - Müncheni olimpia - Eredményhirdetés

München, 1972. szeptember 11. Az ezüstérmes magyar labdarúgó csapat a győzelmi emelvényen a müncheni olimpia eredményhirdetésén. (b-j) Géczi István, Szűcs Lajos, Dunai Antal, Váradi Béla, Kozma Mihály, Bálint László, Kű Lajos, Juhász Péter, Dunai Ede, Vépi Péter, Tóth Kálmán, Kocsis Lajos és Páncsics Miklós. A magyar csapat 2:1 arányú vereséget szenvedett a döntőben Lengyelország csapatától.

MTI/Külföldi Képszolgálat

Több képzettséget is szerez: érettségije mellett géplakatos, majd elvégzi a vendéglátóipari technikumot, 1979-ben pedig a Sportkórházban sport- és fürdőmasszőri oklevelet kap.

„1964-ben kerültem a Honvédhoz, öt évig játszottam ott, majd ott voltam 27 évig masszőr. Sok szép emlék fűz oda, s a mai napig szurkolok nekik” – nyilatkozta 2024 tavaszán a budafok1912.hu-nak a Budafok masszőreként dolgozó Tóth Kálmán.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - München - Sportoló portré

Budapest, 1972. augusztus 8. Tóth Kálmán labdarúgó, a XX. nyári olimpiára készülő magyar labdarúgó válogatott tagja.

MTI/Petrovits László

Masszőri munkáját jegyzi egyébként a Bp. Honvéd, a Kispest-Honvéd, az UTE és a Halásztelek csapatainál is, de időszakonként a felnőtt válogatott mellett is a kispadra ült.

A masszőrködés mellett szívesen vesz részt az olimpiai család eseményein is, akár a MOB évzáró találkozóján is, de örömmel tért vissza olimpiai sikereinek helyszínére 2022 nyarán, a müncheni olimpia 50 éves emléktúrája alkalmából.

IMG E4106

A magyar küldöttség tagjai a müncheni olimpia 50 éves jubileumi emléktúráján, 2022 júliusában. A fotó a salzburgi megálló alkalmával készült.

MOB-Média/Vasvári Ferenc

Isten éltesse Tóth Kálmánt!