Vizes vb - Vízilabda

Varga Dénest javasolja a MOB elnöksége az Európai Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságába

2023. 09. 26.
Megosztás

A négyszeres olimpikon, olimpiai arany- és bronzérmes, világbajnok vízilabdázó Varga Dénest javasolja a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) Sportolói Bizottságának tagjává.

Miután a rövid pályás gyorskorcsolyázó Knoch Viktor mandátuma lejár, a MOB-nak lehetősége nyílt új tag jelölésére. Az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) 2023. szeptember 6-án tette közzé a Sportolói Bizottság tagságára vonatkozó pályázati kiírását. A sportolókról az EOC Sportolói Fóruma dönt, melyet idén november 6-7. között Rómában rendeznek meg.

A NOB pályázati folyamatát követve háromtagú előkészítő bizottság alakult a jelentkező sportolók pályázati anyagainak áttekintésére. A bizottság tagjai: Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke; Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tiszteletbeli tagja és Gyurta Dániel, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi tagja, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja.

Az előkészítő bizottság a beérkezett pályázatok áttekintése után, az Európai Olimpiai Bizottság kritériumrendszere alapján értékelte a sportolók anyagait – figyelembe véve a sportolók egyéni adottságait és a sportban betöltött szerepét –, megtárgyalta a lehetőségeket. Az előkészítő bizottság munkáját követően az elnökség egyhangúlag Varga Dénest javasolja a bizottságba.

Peking 2008 - Nyári Olimpiai Játékok

Peking, 2008. augusztus 24. A magyar férfi vízilabda-válogatott ünnepel a dobogón a Jingtung uszodában, miután a döntőben 14:10-re győzött az Egyesült Államok csapata ellen, és ezzel megszerezte az aranyérmet a XXIX. Nyári Olimpiai Játékokon. B-j: Szécsi Zoltán, Varga Tamás, Madaras Norbert, Varga Dénes, Kásás Tamás, Hosnyánszky Norbert, Kiss Gergely, Benedek Tibor, Varga Dániel, Biros Péter, Kis Gábor, Molnár Tamás, Gergely István.

MTI/Illyés Tibor

Varga Dénes kiemelkedő sporteredményei közé tartozik a 2008-as pekingi olimpiai arany, a tokiói bronzérem, 2013-ban és 2023-ban világbajnoki illetve 2020-ban Európa-bajnoki győzelem. 2013-ban a FINA a világ, a LEN pedig Európa legjobb vízilabdázójának választotta. Londonban és Rióban egyaránt ötödik lett a magyar vízilabda-válogatottal. Csapatával 2023 nyarán kvótát szerzett a 2024-es párizsi olimpiára. 2007 és 2011 között az International Business School hallgatója volt, a közgazdasági főiskolán marketing szakirányon tanult.

„Fontosnak tartom egy olyan fórum létrehozását, amely karrierjüket befejező élsportolók számára adna segítséget a visszavonulásuk utáni civil életük következő kihívásaira. Szeretnék minél több támogatást adni a még aktív és visszavonult profi sportolók, valamint sportszövetségek számára egyaránt. Nagy megtiszteltetés lenne számomra, ha a közös célok felkarolásával én képviselhetném a magyar érdeket a legnemesebb sportdiplomáciai színtéren” – írta motivációs levelében.

Mint ismert, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságába a MOB elnöksége az olimpiai bajnok vívó Szilágyi Áron kandidálását támogatja.

(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd, Illyés Tibor)