Világkupa előtt a triatlonosok, nemzetközi kongresszus előtt a curlingesek

Világkupa előtt a triatlonosok, nemzetközi kongresszus előtt a curlingesek

2018. 06. 19.
Megosztás


Kedden a triatlonosokkal és a curlingesekkel folytatódott a MOB és az olimpiai sportágak közös, tokiói konzultációs sorozata.

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója, aki egyben a sportág szakmai felelőse is az olimpiai bizottságnál, a triatlonsport fejlődését méltatta a bevezetőjében. A Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) képviseletében dr. Kappel Patrícia főtitkár és a szövetség szakmai igazgatója, Lipták Tamás vett részt a megbeszélésen. Utóbbi beszámolt a sportágat érintő legfontosabb témákról, mint például a négy éve működő Nemzeti Triatlon Központok Hálózatának (6 központi klub alkotja) hasznos munkájáról, a szeptemberben induló felsőfokú szakedző-képzésről, valamint a kontinentális és interkontinentális hazai rendezésű versenyekről. „Július 7-8-án két olimpiai kvótát nyújtó versenyt is rendezhetünk Tiszaújvárosban. Az egyik a triatlon világkupa, a másik a junior Európa-kupa. Ezen kívül még augusztus 25-én vendéglátói leszünk az ETU Sprint Triatlon Európa-kupának, aminek Székesfehérvár ad otthont” – nyilatkozta a szakmai igazgató.

A nyári szünet első állomásaként járt konzultáción a MOB-ban a Magyar Curling Szövetség képviseletében dr. Bukta Zsuzsanna elnök és Fóti Balázs alelnök. A sportvezetők ismertették, hogy Magyarországon az első dedikált curlingpálya 2005-ben nyitotta meg kapuit Kamaraerdőn. Azóta is ez az egyetlen, versenyrendezésre is alkalmas pálya az országban. Ami akkor nagy előrelépés volt a sportágnak, mára sajnos már nem elégíti ki teljes mértékben az igényeket. Emiatt a honi szövetség keresi a lehetőségeket, hiszen nemzetközi szinten, vegyespárosban az elit közelébe kerültünk, és ha a most kezdődő olimpiász kvalifikációs rendszerében, a vegyespárosok esetében a nemzetközi szövetség 8-ról, 16-ra növeli a csapatok létszámát, akkor komoly reményekkel várhatjuk a soron következő téli olimpiát. Az egyik megoldást a pályagondokra, a most épülő Nemzeti Korcsolya Központ jelentené, ahol a 2-4 csíkban (csíknak nevezik a curlingpályát) gondolkodnak, mely elsősorban edzőközpontként funkcionálna, illetve a csarnok hokipályáján – ahogy máshol is – lehetne akár nemzetközi versenyeket is rendezni. A másik az UTE készülő új jégcsarnoka, ahol a második ütem keretében szintén tervbe van véve egy dedikált curlingpálya építése, mely 2021 környékére készülne el. Továbbá a Testnevelési Egyetem is jelezte szándékát, hogy a campus-bővítés keretében szívesen építenének ők is egy pályát, mellyel összekapcsolva az egyetem képzési programjába is fel lehetne venni a sportágat, ami szintén nagy előrelépést jelenete. A sportág további fejlődéséhez elengedhetetlen a külföldi szakember bevonása. A szövetség megtette a lépéseket annak érdekében, hogy egy elit edző személyében szakmai referenst vonjon be a további munkába, ezzel segítve a honi edzőket és versenyzőket egyaránt a mind magasabb színvonalú versenyzés elérésében. Fontos napirendi pont volt még a szeptember 4. és 10. között megrendezésre kerülő nemzetközi curling-kongresszus; az egyhetes eseménynek Budapesten a Danubius Hotel Hélia ad majd otthon.

A curling referense a MOB-ban Molnár Gábor.

A Fábián László sportigazgató vezette konzultáció-sorozaton az eredményesség és az utánpótlás mellett a létesítményhelyzet, az egészségügyi háttér, a szakmai stáb, a financiális lehetőségek, az edzőképzés, a sportdiplomácia és a szakmai tervek is napirendre kerülnek. Az eseményen az EMMI és a MET képviselője is részt vesz.

A műugrók június elsején, a birkózók és a kosárlabdázók június 5-én, az evezősök és a vízilabdázók június 6-án, a tollaslabdázók és az íjászok 8-án, a vívók 11-én, a tornászok, ökölvívók, súlyemelők 12-én, az úszók, vitorlások és gördeszkások 13-án, a kézilabdázók és a karatésok 15-én vettek részt konzultáción.

A nyári konzultációk után ősz végén, tél elején várható az újabb forduló, majd azok azt követően is rendszeresek maradnak.

(MOB, fotó: MOB)