Szabo egerszegi rogge

80 esztendős Szabó Tamás, a MOB korábbi alelnöke

2023. 05. 18.
Megosztás

Május 18-án tölti be 80. évét dr. Szabó Tamás sporttudós, a Magyar Olimpiai Bizottság korábbi alelnöke. A Testnevelési és Sporttudományi Egyetem magántanára a hazai utánpótlás-nevelés, a terhelésélettan és -diagnosztika egyik szaktekintélye, a sporttudományos élet kiemelkedő személyisége.

Szabó Tamás 1943. május 18-án született Budapesten. A Kölcsey Ferenc Gimnázium diákja volt, közben atletizált – Tipográfia SE, Honvéd SE, TFSE –, utánpótlás-válogatott gerelyhajító lett. Elvégezte a TF-et, a '70-es években egy ideig atlétaedzőként dolgozott, majd a tudományos élet felé orientálódott, tovább képezte magát, doktori címet, tudományos fokozatot szerzett. Az MTA Kísérleti Biológia Szak belföldi aspiránsa, 1999-2000-ben a Semmelweis Egyetemen habilitál.

Sportszakmai, később vezetői, valamint tudományos pályafutása a hetvenes évek elején indult. A KSI-ben különböző sportszakmai feladatokat látott el, töltött be tisztségeket. 1972-től, negyven éven keresztül a zuglói KSI-szentélyben, a Jégszínházban dolgozott: a KSI módszertani főelőadója, tudományos munkatársa, később igazgatója, a Nemzeti Sportmódszertani Kutató Intézet igazgatója. 2002-től a hazai, állami utánpótlás-nevelési programokat – Héraklész-, Sport XXI. és Sportiskolai program – kidolgozó és koordináló Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézet (NUPI) alapító-főigazgatója, annak jogutódjainak vezetője. Folyamatos kutatásai mellett 2012 novemberétől a Nemzeti Sportközpontok Sporttudományi és Diagnosztikai Központját is igazgatta.

Munkássága során számtalan előadást tartott, cikkek, szakkönyvek, publikációk szerzője, társszerzője, konferenciák üléselnöke. Tudományos szervezetek tagja, ma is a Magyar Sporttudományi Társaság általános alelnöke, a Sporttudományi Szemle című tudományos lap tanácsadó testületének tagja.

DSC 3961

Dr. Szabó Tamást 2005. májusában a MOB tisztújító közgyűlésén elnökségi tagnak választották, majd a következő ciklusban, 2009 januárjától 2012 februárjáig a szervezet alelnöke. Nyolc éven keresztül vezette a MOB Szakmai és Tudományos Bizottságát. Sportvezetőként részt vett több olimpián, Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon; a magyar delegáció helyettes vezetője volt 2010-ben a szingapúri, első nyári ifjúsági olimpián Schmitt Pál mellett, ahol Gyulay Zsolt, a MOB jelenlegi elnöke fővédnökként volt jelen Egerszegi Krisztinával együtt.

Szabó Tamás Szingapur

Több elismerése közt 1973-ban az „Év utánpótlásedzője” lett, 2007-ben a Nemzeti Sportszövetség gáláján az „Év sportvezetője” címmel díjazták, 2008-ban megkapta a Köztársasági Érdemérem Lovagkeresztjének Polgári Tagozatát, 2013 májusában, a Magyar Sport Napja alkalmából Eszterházy Miksa-díjjal ismerték el munkásságát, 2019-ben a Testnevelési Egyetemen, az MSTT Sportmenedzsment Szakbizottságától Nyerges Mihály-díjban részesült, 2020-ban a Magyar Sport Napján a kiemelkedő oktatói, tudományos tevékenység elismerésére adományozható Kemény Ferenc-díjat vehette át.

Isten éltesse, Professzor Úr!

(MOB-Média)