Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Mexikóváros

80 éves az olimpikon tornászkapitány, Bordán Dezső

2023. 07. 05.
Megosztás

80 éves lett Bordán Dezső olimpikon tornász, mesteredző, a magyar férfiválogatott szövetségi kapitánya. Sportolóként és kapitányként is az olimpiai család tagja.

Bordán Dezső 1943. június 26-án született Egerben, a városban tölti ifjú éveit, ott is érettségizik. Az 1960-as években a Testnevelési Főiskola hallgatója, előbb tanárként, majd szakedzőként diplomázik.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Mexikóváros - Torna

Budapest, 1968. június 17. Bordán Dezső tornász, a mexikói olimpiára készülő magyar válogatott keret tagja.

MTI/Kovács Gyula

Az ötvenes évek második felében egri sportiskolásként sajátítja el a sportág alapjait, majd a főiskola és az Újpesti Dózsa sportolója. Többszörös magyar bajnok, 1969-ben az év magyar tornásza. 1965 és 1970 között válogatott. Kijut a mexikói olimpiára, ahol legjobb eredményeként az összetett csapatban 13.

A hatvanas évek második felében már edzőként is a szerek mellé lép, 1977-ben megkapja a mesteredzői címet. A Dózsa és a KSI edzője, illetve a Magyar Torna Szövetség munkatársa, a válogatott mellett dolgozik.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Szöul - Csapatkép

Budapest, 1988. augusztus 22. Borkai Zsolt, Horváth Zsolt, Tóth Balázs, Guczoghy György, Pruma Tibor, Boda László, Fajkusz Csaba tornászok és Bordán Dezső edző, a magyar olimpiai tornászválogatott tagjai.

MTI/Németh Ferenc

1974 és 1990 között a férfiválogatott szövetségi kapitánya, ott van a montreali, a moszkvai és a szöuli olimpián is. Kapitányi sikerei közt Borkai Zsolt 1988-ban aranyérmes, a csapat 1980-ban harmadik, 1976-ban negyedik helyezett. Később Ausztriában vállal munkát, 12 évig a nemzeti válogatott mellett dolgozik.

Mesterségét kisebbik fia, Csaba viszi tovább, aki '96-ban végez a TF-en, majd edző, ma a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Torna Tanszékének oktatója. Édesapjával egy – tornaszerek és egyéb sportfelszerelések forgalmazásával is foglalkozó – családi vállalkozás, a Torn-Ász Kft. alapítói, ügyvezetői. Másik fia, Attila szintén a TF-en végzett, majd a média területén helyezkedett el.

Tornász vb Debrecenben - elõkészületek

Debrecen, 2002. november 15. Négy nappal a tornász világbajnokság kezdete előtt a technikai eszközök végső szerelése és beállítása folyik az eseménynek helyt adó Főnix Csarnokban. A képen: Bordán Dezső gerenda szabvány szerinti beállítását ellenőrzi.

MTI/Oláh Tibor

Felesége, Bordán Nadinka szintén a Testnevelési Főiskolán szerzett testnevelő tanári diplomát. Több évtizedes tapasztalattal rendelkezik az általános és középiskolai oktatásban, a Városmajori Gimnázium igazgatóhelyettese volt több mint egy évtizeden keresztül.

Isten éltese Bordán Dezsőt!

(MOB-Média; fotó: MTI)