A Nemzet Sportolója - Weltner Györgyné, Ivánkay Mária

90 éves Ivánkay Mária, a Nemzet Sportolója

2024. 02. 06.
Megosztás

Február 6-án tölti be 90. évét Ivánkay Mária, Weltner Györgyné asztaliteniszező, a Nemzet Sportolója.

Ivánkay Mária 1934. február 6-án született a Komárom-Esztergom vármegyei Banán. Nagycsaládban nevelkedett, több testvére volt, közülük többen is hallásproblémával küzdöttek. A fővárosba költözésük után a Siketek Sport Clubjának lett a sportolója. Későbbi férje, egyben edzője, a szintén siket Weltner György invitálta az asztaliteniszre.

Nyolcszoros siketlimpiai bajnok, először 1957-ben Milánóban állhatott fel a dobogó tetejére. Siketlimpiákon összesen 8 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzérmet nyert.

Sportvezetőként, visszavonulása után a Siketek SC asztalitenisz-szakosztályának igazgatója volt (1981-84); 1995-ben a siket sportolók érdekképviseleti szervének, a Magyar Siket Sportérmesek Klubjának alapítója.

Első siketként szerzett gépjárművezetői engedélyt, majd elnökölte a Hallássérültek Autóklubját, gépjárművezető-oktató volt, mellette részt vett külföldi autós ügyességi versenyeken is.

A Nemzet Sportolója  átadási ünnepség

Budapest, 2004. május 6. A díjazottak csoportképe, miután átvették a Nemzet Sportolója címet Medgyesy Péter miniszterelnöktől az Országház Kupola-termében a Magyar Sport Napján. Az elismerésben tizenketten részesültek, de Puskás Ferenc (labdarúgás) megromlott egészségi állapota miatt, a közéletből szinte teljesen visszavonult Balczó András (öttusa) pedig saját döntése alapján a díjat elfogadta, de távol maradt az eseménytől. A díjazottak balról: Albert Flórián (labdarúgás), Hammerl László (sportlövészet), Portisch Lajos (sakk), Székely Éva (úszás), Polyák Imre (birkózás), Kulcsár Győző (vívás), Bíróné Keleti Ágnes (torna), Zsivótzky Gyula (atlétika) Weltner Györgyné Ivánkay Mária (asztalitenisz), Gyarmati Dezső (vízilabda).

MTI/Illyés Tibor

2004-ben – egyedüli fogyatékos sportolóként – lett a Nemzet Sportolója, ebben az évben Erzsébetváros díszpolgárává is avatták; 2016-ban Magyar Arany Érdemkeresztet kapott.

Isten éltesse Ivánkay Máriát!