Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Tokió - Felkészülés

91 éves Juhász Katalin

2023. 11. 24.
Megosztás

91 esztendős lett Juhász Katalin (a képen jobbra) olimpiai bajnok tőrvívó, Tokió bajnoka, Róma ezüstérmese. Igazi csapatember, aki az olimpiák mellett világbajnokságon háromszor is a dobogó tetejére állhatott együttesével.

Juhász Katalin 1932. november 24-én született Hódmezővásárhelyen, ahol előbb kosárlabdázott, majd iskolai keretek között a vívásba is belekóstolt. Szegeden tanult tovább, ahol végleg lehorgonyzott a vívás mellett.

Soprt - Vívó világbajnokság

Budapest, 1959. július 19. A vívó világbajnokság győztesei, a magyar csapat tagjai: Dömölky Lídia, Juhász Katalin, Székelyné Marvalics Györgyi, Bay Béla csapatkapitány, Morvay Zsuzsa, Rejtő Ildikó, Kovácsné Nyári Magda a trófeával.

MTI/Mikó László

1957-ben magyar bajnok lett – ezt még 1962-ben és 1963-ban ismételte meg –, bekerült a válogatottba is. A női tőrcsapat tagjaként háromszor nyert világbajnokságot, Universiadén egyéniben ezüst-, csapatban aranyérmet szerzett.

Az római olimpián a második helyen végeztek a tőrcsapattal, négy évvel később, Tokióban viszont már felállhattak a dobogó legfelső fokára. 1965-ben súlyos sérülést szenvedett, és bár visszatért az 1967-es világbajnokság után, ahol első helyen végeztek, visszavonult.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Tokió

Tokió, 1964. október 17. A nõi tõrcsapat olimpiai bajnokai, ÁGOSTON Judit, DÖMÖLKY Lídia, JUHÁSZ Katalin, MAROSI Paula és REJTÕ Ildikó (b-j) az elnyert kupával az eredményhirdetés után a XVIII. nyári olimpián. (MTI/OL-PP/Pap Jenõ)

MTI, Pap Jenõ

Civilként az Akkumulátor és Szárazelemgyár fejlesztőmérnökeként vonult nyugdíjba. Alapítója volt az Olimpiai Bajnokok Klubjának – annak eseményein a mai napig is szívesen vesz részt –, valamint éveken keresztül tagja volt a Mező Ferenc Közalapítvány kuratóriumának, majd a MOB Mező Ferenc Sportbizottságnak is.

20221206 031 olimpikon ebed

Olimpiai érmes vívók Gyulay Zsolt elnökkel a MOB karácsonyi találkozóján, 2022 decemberében.

MOB-Média/Szalmás Péter

Isten éltesse a bajnoknőt, akit a korábban készített videóval (is) köszöntünk.