Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Barcelona

A füves pálya helyett a pást lett a nyerő – 50 éves Totola Gábor

2023. 12. 10.
Megosztás

Ötven éves Totola Gábor (b2) olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnoki bronzérmes párbajtőrvívó.

Totola Gábor 1973. december 10-én született Budapesten, fiatal évei Zuglóhoz kötik. Bátyja Totola Károly, szintén vívó. Kezdetben a vívás mellett a XIV-XVI. kerületi IKV SK ifjúsági labdarúgócsapatának kapusa, bajnokságot is nyer. Telepes-iskolásként, egy felmérésen tűnt fel vívótehetsége.

Sikereit két zuglói klubban: az MTK, majd olimpiai sikerét követően a BVSC színeiben érte el. Nevelőedzője Szőcsné Morvay Zsuzsa, jött Marosi Endre, későbbi mestere Szőcs Bertalan és Udvarhelyi Gábor. 1990-ben kadet Európa-bajnok, kadet vb-második. A felnőtt válogatottba 1992-ben hívják be.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Barcelona

Barcelona, 1992. augusztus 6. Az ezüstérmes párbajtőrcsapat tagjai: Kulcsár Krisztián, Totola Gábor, Kolczonay Ernő, Hegedűs Ferenc és Kovács Iván (b-j) vívók, az aranyérmes német csapat (k) és a Független Államok Közössége (FÁK) csapat (j) sportolói állnak a dobogón az eredményhirdetésen a XXV. Nyári Olimpiai Játékokon.

MTI/Németh Ferenc

Legnagyobb eredményeként – 19 évesen – tagja volt az 1992-ben olimpiai ezüstérmes magyar párbajtőrcsapatnak Kulcsár Krisztián, Kolczonay Ernő, Hegedűs Ferenc és Kovács Iván társaságában. Ötkarikás sikerét követően az 1993-as lienzi Európa-bajnokságon egyéniben bronzérmes lett.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Barcelona

Barcelona, 1992. augusztus 6. Kolczonay Ernő (b2), Totola Gábor (b3), Kulcsár Krisztián (b4), Hegedűs Ferenc (j2) és Kovács Iván (j1) párbajtőrözők Kovács Tamás (b1) szövetségi kapitány és Udvarhelyi Gábor (j3) edző társaságában állnak Magyarország-Franciaország párbajtőrcsapat mérkőzés elődöntője után a XXV. Nyári Olimpiai Játékokon. A magyar csapat 9:3-ra győzött, a döntőben 2. helyezést ért el.

MTI/Németh Ferenc

Kétezerben „lelép” a pástról, a darts-szal barátkozik.

A Barcelonát követő években a Magyar Testnevelési Egyetem vívó szakedző hallgatója volt Mincza Ildikóék, Kovács Ivánék társaságában. Civilként a vendéglátóiparban helyezkedett el.

Sport - Díjátadás - Az év ifjúsági sportolóinak kitüntet

Budapest, 1993. február 4. Totola Gábor vívó, a fiúk versenyének győztese a kupával, melyet a Mikroszkóp Színpadon vett át az 1992-es esztendő ifjúsági sportolóinak díjátadásán, az év sportolóinak kitüntetése után három nappal. A díjakat néhány éves szünet után adták át újra.

MTI/Németh Ferenc

Isten éltesse Totola Gábort!