20240617 018 tf keznyomat

A Nemzet Sportolóinak kézlenyomataival bővült a Magyar Sportcsillagok Fala

2024. 06. 17.
Megosztás

A Nemzet Sportolói közül öten adták kézlenyomataikat a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen található Magyar Sportcsillagok Falára június 17-én.

20240617 006 tf keznyomat
MOB-Média/Szalmás Péter

Öt világnagyság tenyérlenyomata került Európa egyik legpatinásabb egyetemének falára. A George F. Hemingway alapította Magyar Sportcsillagok Falának új tagja lett dr. Faragó Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó; Ivánkay Mária nyolcszoros siketlimpiai bajnok asztaliteniszező; dr. Kamuti Jenő kétszeres olimpiai ezüstérmes, világbajnok vívó; Portisch Lajos sakkolimpiai bajnok és Schmitt Pál kétszeres olimpiai bajnok vivó.

20240617 005 tf keznyomat
MOB-Média/Szalmás Péter

Az ünnepség résztvevőit dr. Mocsai Lajos, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke, dr. Sterbenz Tamás, a TF rektora és dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár is köszöntötte.

A tenyérlenyomat „adása” előtt a négy legenda meghatottan, röviden beszélt arról, mit jelent számukra, hogy ők is a sportcsillagok falára kerülhetnek.

20240617 012 tf keznyomat
MOB-Média/Szalmás Péter

„Szeretjük és tiszteljük őket, nagyra tartjuk a teljesítményüket. Rájuk illik a bajnok kifejezés, ami többet jelent a győztesnél" – fogalmazott Mocsai Lajos, majd méltatta a Nemzet Sportolóit, mivel ők "megtalálták azt az utat, hogy egyedi módon valóra tudják váltani a tehetségüket, és legyőzték az ellenfeleiket. Olyan életpályával rendelkeznek, ami példát mutat a fiataloknak."

Sterbenz Tamás kiemelte, a kézlenyomatukat adó Nemzet Sportolóiban a közös, hogy valamennyien a kezükkel érték el sikereiket. Véleménye szerint az ünnepség legfontosabb üzenete, hogy a kézlenyomatok a 99 éves Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen a lehető legjobb helyen vannak kiállítva, mert az oktatási intézmény az, amely összeköti a múltat a jövővel.

20240617 004 tf keznyomat
MOB-Média/Szalmás Péter

Amint elhangzott, az 1992-ben létrehozott Sportcsillagok Falának ötletgazdája George F. Hemingway volt, a Kaliforniában élő üzletember hosszú idő után most látogatott újra Magyarországra. Felidézte, hogy még a 90-es évek elején gondolt arra, hogy Hollywoodhoz hasonlóan a magyar sport nagyjait is meg kellene örökíteni az utókor számára, és mivel járdája nem volt, ezért döntött a Sportcsillagok Fala mellett. Korábban mintegy 160 kézlenyomat készült el, majd amikor 2015-ben leégett a TF atlétikai csarnoka, sok közülük elpusztult, de 81-et sikerült közülük megmenteni és restaurálni, majd 2022-ben folytatták a hagyományt az immár Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen, amelynek Athén Termében lesznek láthatók a kézlenyomatok.

20240617 017 tf keznyomat
MOB-Média/Szalmás Péter

Zárásként Hemingway dicsérte a restaurátorok kiváló munkát, majd reményét fejezte ki, hogy a gyönyörű hagyományt sokáig folytatják, és a Sportcsillagok Fala a magyar sport kiemelkedő helyszíne lesz.

20240617 019 tf keznyomat
MOB-Média/Szalmás Péter