Torna ob

A tornászok szövetségi kapitánya Kovács Zsófiát javasolta az olimpiai indulásra

2024. 07. 01.
Megosztás

Kovács Zsófia megelőzte Székely Zóját a bukaresti olimpiai válogató versenyen. Második a magyar női vízilabda-válogatott a görögországi tornán. A férfiak hivatalos találkozón büntetőkkel kaptak ki a horvátoktól. Az olimpikon Fábián Sára Ráhel és Péni István is győzött a sportlövők újvidéki Grand Prix-versenyén. Az atlantai olimpikon Litkey Farkassal a hajóban megnyerte a világbajnokságot a magyar trió.

Tornász mesterfokú bajnokság Gyõrben

Székely Zója

MTI, Krizsán Csaba

Torna. Kovács Zsófia az utolsó pillanatban fináléba jutott felemáskorláton és ott kiváló gyakorlattal megelőzte honfitársát, Székely Zóját a Bukarestben zajló RomGym Trophy-n, így a szövetségi kapitány őt javasolja majd az olimpiai indulásra a magyar szövetség (MTSZ) elnökségének.

A magyar női tornászok három indulási jogot szereztek a párizsi játékokra, melyek közül kettő - Czifra Bettina Lilié és Bácskay Csengéé - névre szól, a harmadik női hely viszont országkvóta, amiért Kovács és Székely volt versenyben. Köztük pedig a mostani bukaresti nemzetközi verseny felemáskorlát-eredményei döntenek, s úgy tűnt, a különcsata már szombaton eldőlt. A selejtezőben ugyanis Székely magabiztos versenyzéssel került fináléba, míg a hosszú sérülése után most visszatért Kovács sokat rontott és csak a kilencedik lett, amivel elsőszámú tartalék volt. A magyar szövetség mai tájékoztatása szerint az utolsó pillanatban egy portugál tornász visszalépett a döntőtől, Kovács pedig remekül reagált a helyzetre, élni tudott az így kapott utolsó esélyével és nagyszerű gyakorlattal ezüstérmet nyert, míg Székely rontott. Kettejük különversenyének kiírása úgy szólt, hogy aki a két nap alatt a magasabb pontszámot éri el, az nyer. Székely a selejtezőben 14,050 pontot ért el, Kovács pedig a fináléban kapott 14.200 pontot felemás korlát gyakorlatára. Draskóczy Imre szövetségi kapitány a hivatalos jegyzőkönyveket terjeszti be az elnökség elé kedden, ahol döntés születik az olimpiai kvótáról.

A román fővárosban Péter Sára ezüstérmet, Bácskay Csenge pedig bronzérmet nyert ugrásban, míg az egyetlen magyar férfi olimpiai kvótás, Mészáros Krisztofer lólengésben és korláton aranyérmes lett, nyújtón és gyűrűn pedig a negyedik helyen zárt.

Nõi vízilabda - Magyarország - Kanada
MTI, Szigetváry Zsolt

Vízilabda. Az olimpiai kvótás magyar női vízilabda-válogatott a görögországi Tetisz Kupa nemzetközi felkészülési tornán szerepelt. A felkészülési tornán a hazaiakon és rajtunk kívül az ausztrálok, a kanadaiak és a franciák is részt vettek. Keszthelyi Ritáék a torna nyitó összecsapásán 12-11 arányú vereséget szenvedtek az ausztráloktól. Még aznap ismét medencébe ugrott a válogatott és 9-7-es győzelmével javított a második összecsapásán. A harmadik találkozón a kanadai válogatott következett. A lányok különösen a harmadik negyedben voltak eredményesek és 11-6-ra diadalmaskodtak. A torna zárónapján a görögök elleni találkozón az volt a tét, hogy a tornát veretlenül megnyerő Kanada mögött kié lesz a második pozíció. A piros lapokkal, véres jelenetekkel és egyéb káosszal tarkított összecsapáson 10–8-ra győzött a magyar gárda és a torna második helyét szerezte meg. A válogatott Görögországból tovább utazik az Egyesült Államokba, ahol tíz napig készül együtt az előző három olimpiát megnyerő amerikai csapat vendégeként, és onnan utazik majd az olimpiára.

Párizs 2024  A magyar férfi vízilabda-válogatott edzése
MTI, Purger Tamás

A párizsi olimpiára készülő magyar férfi vízilabda-válogatott ötméteresekkel kapott ki a világbajnok horvát csapat vendégeként vasárnap este Zágrábban. Varga Zsolt együttese a második negyed közepén már 6-1-es hátrányban volt, innentől kezdve azonban támadásban és védekezésben is óriást javult a játéka. A magyarok a zárónegyed közepén 9-9-nél érték utol riválisukat és akár a vezetést is megszerezhették volna, de Vámos Márton - aki védekezésében egészen extrát nyújtott - ötméterest rontott, a lefordulásból pedig betaláltak a horvátok. Varga Dénes ötméteresből újra egyenlített, majd az újabb horvát gólt követően az olimpiai bajnok magyar klasszis kapufás góllal válaszolt. A horvátok 22 másodperccel a befejezés előtt emberelőnyben lőttek ismét gólt, de a magyarok a kapussal is támadva a legvégén Manhercz Krisztián lövésével egyenlítettek. Az összecsapás így ötméteresekkel dőlt el, a magyarok részéről Varga Dénes és Vigvári Vince hibázott, a horvátok viszont csak egy büntetőt rontottak.

Ami a további menetrendet illeti, júliusban 11. és 13. között a hazai szurkolók is megnézhetik, hol tart az együttes a felkészülésben: Franciaország, Olaszország és Japán ellen játszik a válogatott a Margitszigeten.

A felkészülés hajrájában Szicíliába utazik a csapat, ahol a vb-ezüstérmes taljánokkal kétkapuzik (19-én ott is lesz egy hivatalos mérkőzés). Onnan egyenesen Barcelonába repül, hogy az Európa-bajnok spanyolokkal hagyományosnak mondható közös gyakorlással záruljon az érdemi szakasz.

A válogatott július 26-án indul az olimpiára, ahol 28-án vívja az első csoportmérkőzését a franciák ellen, majd a spanyolok, a japánok, az ausztrálok és a szerbek következnek.

Peni novisad
hunshooting.hu

Sportlövészet. Három párizsi olimpikon Fábián Sára Ráhel (pisztoly), Péni István, Pekler Zalán (puska) és a korábbi olimpikon Sike Renáta (pisztoly) indult az újvidéki Grand Prix-versenyen. Fábián Sára Ráhel 39 találattal az első, míg Sike Renáta 30 találattal a második helyen végzett a nők 25 méter pisztoly versenyszámában. Az alapversenyben is nagyszerűen lőttek a magyarok, Fábián Sára Ráhel 586 körrel elsőként, Sike Renáta 570 körrel harmadikként jutott a nyolcas döntőbe. A férfiak 50 méter puska három testhelyzetű versenyszámában is magyar siker született, hiszen Péni István 461.3 körrel nyert. A másik magyar, Pekler Zalán is döntős volt, nyolcadik lett. Péni István és Josip Sikavica között a fináléban az utolsó lövés döntött, amikor a magyar versenyző 10.8-at, míg a horvát 9.8-at lőtt. Az alapversenyből Péni István 592 körrel az első helyen, Pekler Zalán 588-al másodikként jutott be a nyolcas döntőbe. A 10 m légpuska számban Péni István 253.2 körrel az első, míg Pekler Zalán 230.3 körrel a harmadik helyen végzett. Az alapversenyben is jól lőttek a magyarok: Péni István 632.6 kört, míg Pekler Zalán 631.4 kört teljesített. Ezzel az első két helyen jutottak a nyolcas döntőbe a magyarok.

Soling
Christian Ruscetta | Royal Norwegian Yacht Club

Vitorlázás. A Litkey Farkas, Vezér Károly, Wossala Kristóf csapat nyerte a norvégiai Hanko szigetén rendezett vitorlázó Soling-világbajnokságot. A magyarok a 12 ország 37 hajóját felvonultató mezőnyben bizonyultak a legjobbnak. Bár a Soling, a 2000. évi olimpián szerepelt utoljára az ötkarikás játékok műsorán, a mezőny erősségére jellemző, hogy világ- és Európa-bajnokok, olimpikonok indultak a vb-n. Litkeyék a nyolc futamból egyet megnyertek, kétszer a második, egyszer a harmadik helyen értek célba, végül egy brazil és egy norvég egység előtt végeztek az élen. A magyar csapat egy hónapja ezüstérmes volt a Soling Eb-n. Litkey, aki részt vett az 1996-os olimpián a finn dingi hajóosztály versenyében, korábban négyszer (2013,2015,2017, 2019) már felállhatott a soling hajóosztály világbajnokságon a dobogó legmagasabb fokára.