Nõi kézilabda Európa-bajnokság Dániában

A világ második legjobb játékosa volt – Fari 50 éves

2023. 04. 21.
Megosztás

Az atlétikapályáról hamar átvált a kézicsarnokba – eredményei jó döntést igazolnak. Sikerei közt olimpiai és világbajnoki ezüstérmet, Európa-bajnoki trófeát és BL-döntőt is jegyez. Ma – visszavonultan – Vas megyében (is) népszerűsíti a sportágát. Az egykori világválogatott balátlövő, Eb-gólkirálynő kézilabdázó Farkas Ágnes 50 éves.

Farkas Ágnes 1973. április 21-én született Budapesten. Kezdetben az atlétika iránt érdeklődik, de csakhamar a kézilabdapályán köt ki. 1982-ben az Építők színeiben lép pályára először, pályafutását 2005-ben a dán Aalborgban zárja. Legnagyobb hazai sikerei a Ferencvároshoz kötik, de játszott a Spartacus, a Dunaferr, a német Borussia Dortmund, a horvát Podravka Koprivnica színeiben is.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Sydney

Sydney, 2000. szeptember 19. Farkas Ágnes kapura lő a francia védők között, háttal Pádár Ildikó a Magyarország-Franciaország női kézilabda-mérkőzésen a sydney-i olimpián. A mérkőzést Magyarország nyerte 23:22-re.

MTI/Illyés Tibor

A sportágában Farinak becézett kiválóság válogatottsága idején 206 mérkőzésen 944 gólt lőtt. Két olimpián volt csapata meghatározó tagja. Atlantáról még sérülés miatt lemaradt, majd Sydney-ben ezüstérmes lett, Athénban 5. Világbajnokságokon a válogatottal kétszer lett második (1995 és 2003), egyszer 5., 6., 7. és 9. Kétezerben Európa-bajnokságot nyert; lett bronzérmes (1998), 4. és 5. is.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Sydney

Sydney, 2000. október 1. Az ezüstérmes magyar kézilabda válogatott: Farkas Andrea, Zsemberiné Simics Judit, Pádár Ildikó, Deli Rita, Pálinger Katalin, Pigniczki Krisztina, Lőwy Dóra, Kulcsár Anita, Mocsai Lajos szövetségi kapitány (fent, b-j), Kökény Beatrix, Farkas Ágnes, Nagy Anikó, Radulovics Bojana, Siti Beáta, Kántor Anikó, Balogh Beatrix (lent, b-j) az eredményhirdetés után a XXVII. Nyári Olimpiai Játékokon.

MTI/Földi Imre

Klubjával BL-, KEK-, EHF-döntős, európai Szuperkupa-győztes, magyar és horvát bajnok, Magyar, Német és Horvát Kupa-győztes.

Kézilabda Bajonokok Ligája visszavágó mérkõzés

Budapest 2001.04.08. Kettős vereséggel búcsúzott a Herz-FTC a női kézilabdacsapata a Bajnokok Ligájától, miután az elődöntő visszavágóján 22-21-re kikaptak a dán Viborg együttesétől a Ferencváros tornacsarnokában. A képen: Farkas Ágnes (b) és Karen Brodsgard.

MTI/Illyés Tibor

Egyéni elismerései közt világválogatott (1995), a világ legjobb játékosa választáson 2. helyezett (2002), Európa-bajnoki gólkirálynő (1994 és 2002), magyar bajnoki gólkirálynő (2001) és Magyarországon az év kézilabdázója (2001, 2002), az FTC örökös tagja (1994) és tagja a Hírességek Csarnokának.

Sport - Nõi kézilabda Európa-bajnokság

Ramnicu Valcea, 2000. december 10. FARKAS Ágnes kapura tör a francia Nodjielem Myato (a háttérben) mellett a női kézilabda Európa-bajnokság A-csoportjának 4. fordulójában a Ramnicu Valcea-i Traian sportcsarnokban 2000. december 10-én. Az olimpiai ezüstérmes Magyarország 32-29-re győzött.

MTI/EPA/Kisbenedek Attila

Sportvezetőként 2013-tól egy cikluson keresztül a Vas Megyei Kézilabda Szövetség elnöke volt. Vetési Iván visszavonulása után, 2015-ben pályázott az országos szervezet élére is, de a poszt nem hozott számára sikert, Kocsis Máté lett az elnök. Azonban amint csak teheti, ma is sportágát népszerűsíti iskolákban, rendezvényeken, nyári táborokban, vagy éppen mérkőzések szakértőjeként.

Az FTC nyerte a nõi kézilabda Magyar Kupát

Debrecen, 2001. 06. 01. A Herz-FTC nyerte a női kézilabda Magyar Kupát, miután a debreceni fináléban legyőzte a DVSC-Valdor csapatát. A végeredmény: 27-18. A képen: Farkas Ágnes, Pádár Ildikó és Kökény Beatrix a mérkőzés végén a kupával.

MTI/Czeglédi Zsolt

Párja Füzesi Sándor, korábbi kalapácsvető. Bő egy évtizede a vidéki élet nyugalmát választotta, a londoni olimpia évétől Kőszegen élnek, ahol régiségek, bútorok, faszobrok felújítása, restaurálása is belefér mindennapjaiba.

Kocsis Máté a kézilabda-szövetség új elnöke

Budapest, 2015. április 17. Farkas Ágnes, korábbi 206-szoros válogatott átlövő, a Vas Megyei Szövetség elnöke a kézilabda-szövetség elnökségének tisztújító küldöttgyűlésén a budapesti Magyar Sport Házában 2015. április 17-én. A jelenlévők Kocsis Mátét választották meg a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) új elnökévé.

MTI/Kovács Anikó

Isten éltessen, Ági!

Kézilabda - Európa-bajnokság

Bukarest, 2000. december 17. Farkas Ágnes, a magyar női kézilabda-válogatott tagja a magasba emeli az Európa-bajnoki trófeát a kézilabda Európa-bajnokság Magyarország-Ukrajna döntő mérkőzését követő eredményhirdetésen Bukarestben 2000. december 17-én. A magyar válogatott hosszabbításban 32-30 arányú győzelmet aratott az ukrán válogatott felett, ezzel megszerezte a magyar kézilabdasport első Eb-elsőségét. Balról Kökény Beatrix, jobbról Pádár Ildikó.

MTI/EPA/Robert Ghement

(MOB-Média; fotó: MTI)