Ottusa ej1

Az öttusa is felkerült a krakkói Európa Játékok magyar dicsőségfalára, érem sportlövészetben és vívásban

2023. 06. 30.
Megosztás

A 3. Európa Játékokon csütörtökön tovább bővült a magyar éremkollekció. A krakkói multisportesemény 8. versenynapján a magyar medálfelelősök a sportlövők, az öttusázók és a női párbajtőrözők voltak. Pekler Zalán 4. aranyérmét nyerte, az öttusázók Európa-bajnoki ezüstöt szereztek. A vívók 4. érmüket szállították. A 19 éremmel egálban vagyunk az előző Európa Játékokon nyert érmek számával (Bakuban és Minszkben egyaránt 19 medál volt a magyar termés).

Negyedik aranyérmüket szerezték a sportlövők az Európa Játékokon! A Hammerl Soma, Pekler Zalán, Péni István összeállítású magyar trió a férfiak 50 méter puska három testhelyzetű csapat versenyszámának döntőjében legyőzte a cseheket. Peklernek ez a negyedik aranyérme, ezzel a krakkói multisport-esemény legeredményesebb magyar versenyzője. Igazi csapatmunka volt! A Pekler Zalán, Péni István, Hammerl Soma trió egész nap remek formában lőtt: a kvalifikációból a harmadik helyen jutott a nyolc közé. A Q2-ben 881 körrel a második helyen végeztek a csehek mögött (akik azonos pontszámot értek el, csak belső tízesekkel kerültek a mieink elé), így ez a két nemzet vívta a döntőt. A Dénes Eszter, Lovász Dorina, Mészáros Eszter összeállítású magyar csapat hatodik helyen végzett a nők kisöbű szabadpuska összetett számában csütörtökön az Európa Játékok Wroclawban zajló sportlövő versenyén.

Ezüstérmet szerzett az öttusázó Koleszár Mihály, Réti Kamilla páros vegyes váltóban az Európa Játékokon, amely a sportág versenyző számára Európa-bajnokság is egyben. A délelőtti körvívást az élen zárta a Koleszár Mihály, Réti Kamilla kettős Krakkóban, majd a délutáni programban a lovaspályát egy hibával teljesítette. Következett a bónuszvívás, amelyben Koleszárék nem szereztek pluszpontot, s mivel az úszásban a tizedik időt érték el, a kombinált szám előtt holtversenyben az élen álltak. A mindent eldöntő szám, a laser run elképesztő izgalmakat hozott – erre a napra végre a nézők is megérkeztek az öttusa helyszínére, így a versenyzők nagy biztatás közepette teljesítették a futásból és lövészetből álló záró számot. A magyar vegyes páros végül a második helyen ért célba.

20230629 005 KRAKKO 2023 vivas
MOB-Média/Szalmás Péter

A Büki Lili, Kun Anna, Muhari Eszter, Wimmer Dorina összeállítású női párbajtőrcsapat ezüstérmet szerzett, a férfi tőrcsapat pedig hatodik helyen végzett az Európa Játékok csütörtöki versenynapján. Egyszer, mindössze egyetlenegyszer vezetett a francia válogatott a krakkói Európa Játékok női párbajtőr-döntőjében: a legvégén. Hirtelen halál döntött – nem az ő javukra. Pedig legjobb négy közé szinte könnyedén jutott be a magyar csapat: előbb a spanyolokat, majd a házigazda lengyeleket győzte le, az olaszok elleni elődöntőben pedig egyenesen brillírozott. Az utolsó asszót az olimpiai bronzérmes, kétszeres világbajnok Rossella Fiamingo ellen vívta az Európa Játékokon egyéniben bronzérmet szerző Kun Anna. És nem remegett meg a keze, sőt! Hihetetlen magabiztosságról tett tanúbizonyságot, és riválisának esélyt sem adva döntőbe juttatta a magyar csapatot.

Bányik Csaba a negyedik helyen végzett a férfi teqballversenyben, amelyet a krakkói főtéren. A 28 éves magyar játékos a harmadik helyért kiírt mérkőzésen a francia Hugo Rabeaux-val szállt szembe, aki a küzdelmes első szett után a másodikat már magabiztosabban hozta. A világranglistán ötödik helyen jegyzett Bányik így negyedikként zárt, és szombaton párosban is elindul majd Katz Balázs oldalán.

20230629 012 KRAKKO 2023 teqball
MOB-Média/Szalmás Péter

Seprenyi Sára Tímea és Lakner Zita sem jutott tovább a csütörtöki előfutamokból az elődöntőbe női szlalom kajakban. Az Európában egyedülálló, télen is használható krakkói Kolna Sportközpontban, a nők 44 fős mezőnyében viszont ketten is indultak. Seprenyi Sára Tímea és Lakner Zita előzetesen nem számított esélyesnek az elődöntőbe kerülésre. A kiírás szerint az első futamból a húsz legjobb egyből továbblépett, a többieknek pedig volt még egy lehetőségük, hogy kivívják helyüket a legjobb harminc kajakos között. A kisebb zuhatagokkal tagolt erős sodrású pálya 21 kaput foglalt magába. A második futamban a legjobb tízbe kellett kerülni az elődöntőhöz, amitől távol voltak, de mindketten javítottak korábbi idejükön.

„A második futamra magamhoz képest kicsit tudtam javítani, remélem nem hagytam ki kaput. Nekem a klasszikus szám egy kicsit nehéz, nem ebben edzem. Remélem szombaton tudok javítani az extrém számban, hiszen állandóan ebben edzek Új-Zélandon” – nyilatkozta a 43. helyezett Lakner Zita. „Elégedett vagyok a futamokkal, csupán két érintésem és egy kerülési hibám volt. Most ennyire tellett. A fő cél az olimpia lenne, ezért kell dolgoznom. Sokat szeretnék a világbajnoki pályán Londonban edzeni, hogy megszokjam a vizet, és a vb-n a lehető legtöbbet kihozni magamból” – mondta a 40. helyezett Seprényi Sára Tímea. A férfi mezőnyben versenyzett volna Rácz Koppány, azonban az utolsó edzésén ütközött egy vízterelő pályaelemmel, melynek következtében megsérült, az erős sodrásban kificamodott a válla, majd borulás után tudott csak partot érni. A sérülését ellátták, megröntgenezték, de orvosi intelemre nem állt rajthoz; a rajtlistán szerepel, a verseny jegyzőkönyvében DNS (nem rajtolt el) van a neve mellett feltüntetve.

20230629 033 KRAKKO 2023 09 kajak szlalom
MOB-Média/Szalmás Péter

A tollaslabdázó Sándorházi Vivien a legjobb 16 között szettelőnyről kapott ki az Európa Játékokon. A világranglistán 76. magyar bajnok ellenfele a rangsorban 32. brit Kirsty Gilmour volt a csütörtöki nyolcaddöntőben, a rivális négy éve az Európa Játékokon egyesben ezüstéremmel zárt és háromszoros Eb-második. A nap folyamán Pytel Gergő is a nyolcaddöntőben búcsúzott. A világranglistán 268. magyar bajnok két győzelemmel és egy vereséggel csoportja második helyén végzett, így egy csoportgyőztes várt rá a legjobb 16 között. Pytel utolsó csoporttalálkozóján, szerdán a 21 esztendős francia Christo Popovtól kapott ki, még 24 óra sem telt el, amikor a báty, a három évvel idősebb Toma Junior Popov várt rá, akivel a felnőttek között még nem találkozott. Ezzel a magyarok számára véget ért az Európa Játékok tollaslabdatornája.

001
MOB-Média/Tumbász Hédi

A magyar női asztalitenisz-válogatott 3-0-ra kikapott a román csapattól, így a negyeddöntőben fejezte be a szereplését a krakkói központú Európa Játékokon. A magyarok a csehek szerdai legyőzésével kerültek a legjobb nyolc közé, míg a rivális ebben a szakaszban kapcsolódott be a csapatverseny küzdelmeibe. Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány az EJ előtt úgy fogalmazott, hogy a németek és a románok kiemelkednek a mezőnyből, ezt az is alátámasztotta, hogy egyesben Szőcs Bernadette nyerte a krakkói versenyt, Elizabeta Samara pedig bronzérmes lett. A szeptemberi csapat Eb selejtezőjében egy csoportban szerepelt a magyar és a román válogatott, mindkét egymás elleni meccsükön utóbbi gárda győzött. A csapatversenyben 12 válogatott indult. A női válogatott kiesésével a magyar asztaliteniszezők számára befejeződtek az Európa Játékok. Vegyespárosunk (Ecseki Nándor, Madarász Dóra) ezüstérmével egy medált nyertek a magyarok.

A részletes eredmények ide kattintva megtekinthetők.

A Team Hungary krakkói mérlege a csütörtöki, 8. versenynap végén: 5 arany-, 7 ezüst- és 7 bronzérem; összesen 19 medál. 19 érmet szereztünk Bakuban, majd Minszkben is, azaz ha még egy érmet nyerünk, a krakkói lesz legjobb Európa Játékok-szereplésünk.

Megjegyzés: A MOB által vezetett éremtábla és a szervezők táblázata nem egyezik. Ennek oka, hogy az atlétikai csapat-Eb 3. divíziójának adott versenyszámában az eredményeket összevetették, és az így kapott rangsor alapján hirdettek minden atlétikai számban egyéni érmeseket is. Bartha-Kéri Bianka a három mezőnyt tekintve 800m-en a második legjobb időt futotta, így a szervezők által vezetett éremtáblázatban Magyarországnak adtak egy ezüstérmet ebben a versenyszámban. A három divízió más-más időpontban, teljesen más körülmények között versenyzett. Az eredmények összevetése ebben a formában nem szokott megtörténni atlétikában.

(MOB-Média, MTI)