Borovitz tamas

Borovitz Tamás 95 esztendős

2024. 04. 15.
Megosztás

Borovitz Tamást, a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör alapítóját, korábbi elnökét, jelenlegei tiszteletbeli elnökét, a legendás olimpiai relikviagyűjtőt köszöntötték április közepén 95. születésnapja alkalmából.

Az idős sportvezetőt lakóhelye, a XVI. kerület nevében Kovács Péter polgármester köszöntötte, aki maga is tagja a baráti körnek, és, aki saját szavaival mondva nemcsak ismeri, hanem el is ismeri Borovitz Tamás munkásságát. „A Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör egy olyan szervezet, melynek tevékenységére, ötleteire, kezdeményezéseire mindig is érdemes volt odafigyelni” – mondta a kerület vezetője a jubileumi születésnapon.

Ezt követően a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör elnöksége is felkereste otthonában a 95 esztendős sportvezetőt, akit nemcsak egy tortával, hanem egy különleges díjjal is megleptek.

„A Kerület Büszkesége-díjat 2021-ben azért alapítottuk, hogy ezzel a civil kitüntetéssel ismerjük el azokat a sportteljesítményeket, melyek a Kertvárosnak is dicsőséget szereztek” – mondta Hóbor Béla, a baráti kör elnöke. „Úgy véltük, hogy Borovitz Tamás munkássága is megérdemli a sportbarátok elismerését, így 2024-ben többek között neki ítéltük a Kertváros Büszkesége-díjat.”

Az elnökséget a személyes köszöntésre elkísérte Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára is, aki nemcsak a kertvárosi Varjú Vilmos-, hanem a zuglói Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Körből is ismerheti az ünnepeltet, aki mindkét szervezetben alapítótagnak számít.

Borovitz Tamás a pályafutása során már számos díjat kiérdemelt, ezúttal Orbán Viktor miniszterelnök levele mellett Martinek János MOA-alelnök díszoklevelét is átvehette.

Borovitz Tamás a 95 évével a legidősebb körvezetőnek számít az olimpiai baráti körök immár több mint harminc éves történetében.

A sportember 1929. április 9-én született Budapesten. Korábban labdarúgó volt, asztaliteniszezett és röplabdázott. A Testnevelési Főiskolán megszerzett sportszervezői diplomáját végül a röplabdasport területén kamatoztatta. 1962-től a Magyar Röplabda Szövetség elnökségi tagja, majd 1970 és 1974 között főtitkára. Ebben az időszakban élte aranykorát a dr. Kocsis Attiláné által vezetett női röplabda-válogatott. A magyar lányok a müncheni olimpián 5. helyezést értek el, ahol Borovitz Tamás szakkommentátorként tevékenykedett. Feleségével még öt olimpián vett részt. Sportvezetőként az ötvenes évek végén tagja volt az Újpesti Dózsa elnökségének is.

Az évtizedek alatt jelentős olimpiai és sporttémájú gyűjteményre tett szert.

Isten éltesse Borovitz Tamást!

(Fotó: MOB-Média/Szalmás Péter, archív)