Sport - Donáth gyûrûgyakorlata a tornászbajnokságon

Donáth Ferenc 70 éves

2024. 06. 28.
Megosztás

Június 28-án lett 70 esztendős Donáth Ferenc olimpiai bronzérmes tornász. Két olimpián és öt világbajnokságon is a magyar válogatott egyik erőssége volt, később szövetségi kapitányként, a TF oktatójaként segítette sportágát.

Donáth Ferenc 1954. június 28-án született Nagykőrösön. A város Kinizsi sportegyesületében kezdett tornázni, nevelőedzője Medve László. 1973-tól a Budapesti Honvéd, majd a TFSE, '78 és '85 között az Újpesti Dózsa versenyzője.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Moszkva

Moszkva, 1980. július 20. Vámos István, Kovács Péter, Guczoghy György, Kelemen Zoltán, Magyar Zoltán és Donáth Ferenc, a magyar férfi tornászcsapat tagjai a férfi torna csapatversenyen a XXII. nyári olimpián. A magyar férfi tornászcsapat bronzérmet szerzett.

MTI/Petrovits László

Az 1979-es tokiói tornász-világbajnokságon egy-egy bronzérmet szerzett gyűrűn és korláton. Két olimpián indult, 1976-ban Montrealban, majd az 1980-as moszkvai olimpián a férfi csapat tagjaként összetettben bronzérmet szerzett. Montreálban gyűrűn és az összetett csapatversenyben negyedik, nyújtón hatodik. Moszkvában egy hatodik helyet is begyűjt lólengésben. Mesterfokú bajnokságokon 19 bajnoki címet tudhatott magáénak.

Sport - Mesterfokú tornászbajnokság

Szeged, 1980. november 23. Donáth Ferenc, az Újpesti Dózsa tornászának gyûrûgyakorlata a mesterfokú tornászbajnokságon Szegeden. Magyar Zoltán utoljára ezen a versenyen állt fel a dobogó legmagasabb fokára és átvette a Magyar Népköztársaság Örökös Tornászbajnoka címet. MTI Fotó: -

MTI Zrt. Fotószerkesztõség, -

1977-ben diplomázott a Testnevelési Főiskolán, a kilencvenes években tanított az intézmény tornatanszékén is.

Sport - Moszkvai olimpia - Férfi torna eredményhirdetés

Moszkva, 1980. július 22. A férfi tornaverseny ünnepélyes eredményhirdetése: I. Szovjetunió (k), II. NDK (Német Demokratikus Köztársaság, b), III. Magyarország csapata (a jobb oldalon balról jobbra): Donáth Ferenc, Guczoghy György, Kelemen Zoltán, Kovács Péter, Magyar Zoltán, Vámos István a moszkvai olimpián.

MTI/Németh Ferenc

1985-1989 között Svájcban szövetségi edzőként és a női válogatott szakágvezetőjeként, illetve tanácsadóként, szakfelügyelőként dolgozott, majd a magyar férfiválogatottat is vezette 1990 és 1992 között, a barcelonai olimpiára.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Szöul

Szöul, 1988. szeptember 15. Donáth Ferenc, a tornászválogatott szövetségi kapitánya, Martinek János és Mizsér Attila (b-j) öttusázók beszélgetnek az olimpiai faluban a XXIV. nyári olimpián.

MTI/Németh Ferenc

Visszatért Svájcba, ahol közel negyed századot töltött. Éremszerző svájci versenyzőket is készített fel az olimpiára, volt, hogy 12 külföldön szerencsét próbáló magyar tornászedző munkáját fogta össze.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Barcelona

Barcelona, 1992. augusztus 3. Csollány Szilveszter tornász bemutatja gyűrűgyakorlatát a XXV. nyári olimpiai játékokon. A sportoló a 6. helyen végzett. Mögötte Donáth Ferenc szövetségi kapitány.

MTI/Honéczy Barnabás

Lánya Donáth Katalin atléta, rúdugró olimpikon Sydney-ben, Eszter kosárlabdázott.

A magyar tornasport Halhatatlanok Klubjának új tagjai

Budapest, 2013. május 30. Bejek Klára (b), Ducza Anikó (b2), Donáth Ferenc (k) és Kisteleki Antal (j), a Magyar Torna Szövetség (MATSZ) Halhatatlanok Klubjának új tagjai egy budapesti étteremben 2013. május 30-án. Mellettük Pelle Péter, aki unokatestvére, Pelle István posztumusz elismerését vette át.

MTI/Kallos Bea

Donáth Ferenc amint teheti, részt vesz a Magyar Olimpiai Bizottság karácsonyi összejövetelein is.

Isten éltesse Donáth Ferencet!

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Moszkva - Torna

Budapest, 1980. március 26. Donáth Ferenc tornász, a magyar olimpiai válogatott keret tagja.

MTI/Urbán Nándor