Torna - I. osztályú torna csapatbajnokság

Elhunyt Keszthelyi Rudolf olimpikon tornász

2024. 05. 07.
Megosztás

Elhunyt Keszthelyi Rudolf tornász, edző, sportvezető, a római olimpia résztvevője – erősítette meg a hírt a Magyar Torna Szövetség. A szakember 89 éves volt.

Keszthelyi Rudolf 1935. május 29-én született Pécsen. Kiskunfélegyházi középiskolai diákévek után jelentkezett a Testnevelési Főiskolára, ahol tanári oklevelet szerzett 1957-ben. Sportolói pályafutását Pécsen kezdte, majd egyesületi pályaíve tanulmányait követte egészen a Budapesti Honvédig, 62-ig. Hatszoros magyar bajnok, a válogatottat pályafutása utolsó négy évében erősítette. Edzője volt Söjtör József, Harmath József és Sántha Lajos.

Legnagyobb eredményeként kijutott az 1960-as római olimpiára, ahol az összetett csapatversenyben társaival 12. lett. Ebben az évben a prágai világbajnokságon, szintén összetett csapatban ugyancsak 12. A nyitóképen Keszthelyi Rudolf, a Budapesti Honvéd Sportegyesület versenyzője gyűrűgyakorlatot mutat be a budapesti férfi és női I. osztályú torna csapatbajnokságon 1958-ban (fotó: MTI/Petrovits László).

Sport - Torna - Budapest férfi-és nõi I. osztályú torna csa

Budapest, 1958. november 15. A győztes Budapesti Honvéd férfi tornász csapata az eredményhirdetés után, balról Sántha Lajos edző, Kuti Séra György, Csányi Raymund, Bartha Bertalan, Dobai József, Keszthelyi Rudolf, Kovács Endre az 1958. évi Budapest férfi- és női I. osztályú torna csapatbajnokságon a Honvéd Tüzér utcai sportcsarnokában.

MTI/Petrovits László

Ezután edző lett több klubban, tanítványa volt többek között Oroszi Margit világbajnoki és Európa-bajnoki 5. helyezett tornásznő. Sportvezetőként a Magyar Torna Szövetség versenyrendezési bizottságának, a Magyar Diáksport Szövetség munkabizottságának, a Budapesti Diáksport Tanács intézőbizottságának tagja is volt.

Személyével és szakmai tudásával erősítette az 1983-as budapesti világbajnokság szervezőbizottságát, majd azután szinte minden hazai és nemzetközi verseny szervezésében illetve irányításában részt vett.

Testnevelőként tanított a budapesti Corvin Mátyás Szakközépiskolában, 1992-től a Magyar Testnevelési Egyetemen a tanítási gyakorlatok vezető tanára. Tanítványa volt többek közt a későbbi olimpiai bajnok Magyar Zoltán is.

Lelkes tagja volt a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Körnek is.

A Magyar Olimpiai Bizottság együttérzését fejezi ki a családnak és a tornászok közösségének.