A Prima Primissima Díjak átadása

Elhunyt Kotsis Attiláné, a röplabdasport legendája

2023. 08. 18.
Megosztás

Kilencvenöt éves korában csütörtök hajnalban elhunyt dr. Kotsis Attiláné Kincsesy Gabriella. Haláláról a család közlése alapján a Magyar Röplabda Szövetség számolt be.

Kotsis Attilane1975
Képes Sport archiv

„Gabi néni", ahogy mindenki szólította, szövetségi kapitányként három olimpiára is kivezette a magyar női válogatottat (1972 München, 1976 Montreal, 1980 Moszkva), amellyel kétszer negyedik, egyszer pedig ötödik lett

Kotsisné gyerekkorában focizott, később az édesapja magasugrásra, súlylökésre, úszásra tanította, édesanyja pedig teniszezni küldte, majd jött a kosárlabda, végül pedig a röplabda.

Atlétikusan képzett, fizikailag kitűnően felkészült, rendkívül jó akarati tényezőkkel rendelkező, szívós, a végsőkig küzdő sportembernek tartották, akinek a támadójáték és a horognyitás volt a fő erőssége. Ő volt az első magyar női röplabdázó, akinek a játéka az ötvenes években megütötte a magasabb nemzetközi mércét, 1949 és 1957 között 26 alkalommal játszott a válogatottban.

Edzősködni a Ganz Villanyban kezdett, az utánpótlással foglalkozott. Már a kezdetekben olyan fiatal játékosok kerültek ki a kezei közül, mint Radó Lúcia vagy Makláry Ilona, akik később az általa vezetett felnőttválogatottnak is erősségei lettek. Közben nemcsak a Testnevelési Főiskolát végezte el, hanem pedagógiából és pszichológiából is diplomát szerzett, szakedző lett, és Magyarországon ő írta és védte meg először doktori disszertációját röplabdázásból.


F Kotsis Attilane

A felnőtt női válogatott szövetségi kapitányaként páratlan sikereket ért el a magyar röplabdasportban: a három olimpia mellett két világ- és öt Európa-bajnokságon dirigálta a női nemzeti csapatot. Az 1970-es bulgáriai vb-n negyedik lett, míg az 1975-ös Eb-n ezüst-, az 1981-es és 1983-as tornán pedig bronzérmet szerzett a válogatottal. Még egy hete is személyesen szurkolt Szegeden az U19-es női vb-n a lányoknak.

20180522 0005 at1 960px
Török Attila

A mesteredzőt 2010-ben beválasztották az Egyesült Államokban a röplabdázó hírességek csarnokába, míg Magyarországon a Prima Primissima-díj mellett a Kiváló Edző Ezüst- és Arany Fokozat, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje-díjat és a MOB Nők Sportjáért-díjat is megkapta.

A Magyar Röplabda Szövetség Kotsis Attilánét saját halottjának tekinti.

A Magyar Olimpiai Bizottság együttérzését fejezi ki a családnak és a röplabdázók közösségének.