Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Mexikóváros

Elhunyt Lovász Lázár olimpiai bronzérmes kalapácsvető

2023. 04. 17.
Megosztás

Április 17-én, életének 81. évében elhunyt Lovász Lázár, az 1968-as mexikói olimpia bronzérmes kalapácsvetője – tájékoztatta a család a Magyar Olimpiai Bizottságot.

Lovász Lázár 1942. május 24-én született a bukovinai (Bács-Bodrog vármegye) Istensegíts településen. Rövid kézilabdázás, birkózás és némi labdarúgás után, bányaipari technikumi diákként tért át az atlétikára. A Pécsi Dózsa színeiben versenyzett 1958 és 1970 között; '65 és '69 között válogatott. Nevelőedzője Gáspár János.

Legnagyobb sikereként a mexikói olimpián kalapácsvetésben, 69.78 méteres eredményével bronzérmes lett. A versenyt Zsivótzky Gyula nyerte, így két magyar atléta állhatott a dobogóra, sőt, az ötödik helyen a TF későbbi tanára, Eckschmiedt Sándor végzett.

Budapesten, 1966-ban és Athénban, 1969-ben is Európa-bajnoki 6.; hatszoros vidékbajnok, '68-ban angol bajnok.

Sport - XIX. Nyári Olimpia - Kalapácsvetés

Mexico, 1968. október 23. A szovjet Romuald Klim (b), Zsivótzky Gyula (k) és Lovász Lázár (j) a dobogón a kalapácsvetés eredményhirdetésén, a mexikói olimpián.

MTI/FRK

Lovász Lázár az élsport befejeztével a Mecseki Ércbányászati Vállalat munkatársa lett, ahonnan a bánya bezárásakor, 1994-ben ment nyugdíjba, mint termelésirányító. Mindmáig ő a Baranya megyei atlétika legeredményesebb sportolója, amit 2011-ben megyei Príma-díjjal ismertek el.

80. születésnapja alkalmából írt köszöntőnk a MOB honlapján ide kattintva olvasható.

Nyugdíjazása után is Pécsen élt. 2023. április 17-én, életének 81. évében hunyt el.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Mexikóváros - Sportoló po

Budapest, 1968. augusztus 14. Lovász Lázár kalapácsvető, a XIX. nyári olimpiára készülő magyar atlétika válogatott tagja.

MTI/Pálfai Gábor

Lovász Lázárt a Magyar Olimpiai Bizottság saját halottjának tekinti, egyben részvétét fejezi ki a családnak és az atléták közösségének.

(MOB-Média; fotó: MTI)