Szabo nagy gyula okolvivas

Elhunyt Szabó Nagy Gyula olimpikon ökölvívó

2023. 12. 18.
Megosztás

79 éves korában elhunyt Szabó Nagy Gyula olimpikon ökölvívó, a Vasas és a magyar válogatott korábbi edzője – tájékoztatott közösségi oldalán december 17-én a Magyar Ökölvívó Szakszövetség.

„Édesapám, drága Gyugyó bá, az örök harcos, hosszantartó betegség után elhunyt. Emlékét, hatalmas szeretetét soha nem felejtem!” – írta leánya december 16-án.

Szabó Nagy Gyula 1943. december 29-én született Újpesten. Édesapja, id. Szabó Gyula 1930-ban maga is Európa-bajnok lett ökölvívásban.

A BHSE ökölvívója volt, kijutott a mexikói olimpiára, ahol harmatsúlyban (54 kg) 17. lett. Versenyzői karrierjét 1972-ben zárta le, országos bajnoki ezüstéremmel búcsúzott az aktív pályafutástól.

Később edző lett, először az Óbuda TSZ SK trénere a háromszoros olimpiai bajnok Papp László mellett. Később a válogatott ökölvívók felkészítésében is részt vett. Az 1992-es barcelonai olimpián Szántó Imrével együtt „álltak a szorító mellett”. Az olimpián Kovács István, Mizsei György és Béres Zoltán összesen három bronzérmet szerzett. Az olimpia után a Vasas mestere lett, 2004-ig dolgozott a piros-kékeknél.

Szabó Nagy Gyula december 29-én ünnepelte volna 80. születésnapját.

A Magyar Olimpiai Bizottság együttérzését fejezi ki a családnak és az ökölvívók közösségének.

(Fotó: MÖSZ)