20240710 007 ormai tablaavato

Emléktáblát avattak Ormai László emlékére

2024. 07. 10.
Megosztás

Halálának első évfordulóján a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Asztalitenisz Szövetség és a Magyar Edzők Társasága emléktáblát állított dr. Ormai László mesteredző, szövetségi kapitány, a MOB tiszteletbeli tagja, a MET tiszteletbeli elnöke, a 25-szörös BEK-győztes Statisztika Petőfi SC megalapítója emlékére.

Az emléktábla avatására július 10-én délelőtt került sor az Ormai László nevét viselő asztalitenisz-sportcsarnokban.

Az ünnepségen a Magyar Olimpiai Bizottság részéről Fábián László emlékezett a szakemberre, méltatva emberi nagyságát és sportszakmai életútját.

20240710 002 ormai tablaavato
MOB-Média/Szalmás Péter

Az emléktáblánál lerótta tiszteletét többek mellett Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társaságának elnöke, Kovács Norbert, a Nemzet Sport Ügynökség létesítményfejlesztési és üzemeltetési vezérigazgató-helyettese és Lencse Gyula, az asztalitenisz-szövetség főtitkára is. A táblaavatáson részt vettek a Statisztika Bajnokok Ligája-győztes csapatának egykori tagjai is.

20240710 006 ormai tablaavato
MOB-Média/Szalmás Péter

Dr. Ormai László egy évvel ezelőtt, 2023. július 10-re virradóra, életének 92. évében hunyt el. Sportpályafutását labdarúgóként kezdte, majd az asztalitenisz lett az élete. A Központi Statisztikai Hivatalban dolgozott, ahol 1954-ben megalapította a Statisztika SC női asztalitenisz-csapatát. 1959-től első osztályban szerepeltek, 40-szeres magyar bajnokok, 25-szörös Bajnokcsapatok Európa Kupája-győztesek. A női csapattal 1968-ban érte el első nagy sikerét a magyar NB I megnyerésével. Volt ifjúsági kapitány, női válogatott edző, szövetségi kapitány, edzőbizottsági elnök, szakmai elnökhelyettes, és szakkönyvet is jegyez. Európa-bajnoki és világbajnoki éremgyűjteménye is egyedülállóan gazdag. 60 éven keresztül volt szakosztályvezető, ez példátlan a sporttörténelemben. Tanított a Testnevelési Egyetemen, mint egyetemi docens. Két évtizeden át a Magyar Edzők Társaságának elnöke, 2015-től tiszteletbeli elnöke. Korábban a Mesteredzői Kollégium elnöke, haláláig a Magyar Asztalitenisz Szövetség tiszteletbeli alelnöke. Közvetve kezdeményezője az edzők olimpiai járadékának, a Kiemelt Edzői Programnak és a Mesteredzői Díjnak. Munkásságát hazai és nemzetközi szinten is elismerik. A Statisztika otthonául szolgáló Marczibányi téri csarnok az épület 2010-es felújítása óta viseli a nevét. 2007-ben a Magyar Olimpiai Bizottságtól Érdemérmet kapott, haláláig a szervezet tiszteletbeli tagja; korábban, 1989 és 2017 között a MOB közgyűlésének tagja. Kitüntetései közt Magyar Sportért-díjas, MOB-érdemérmes, megkapta a Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, az ETTU Becsületrendet és a MOB Nők Sportjáért Életműdíjat.

20240710 008 ormai tablaavato
MOB-Média/Szalmás Péter