Európa Játékok - Vízilabda - Magyarország-Németország

Horkai György 70 éves

2024. 07. 01.
Megosztás

Július elsején lett 70 esztendős Horkai György olimpiai bajnok vízilabdázó, mesteredző, a magyar férfiválogatott korábbi szövetségi kapitánya.

Sport - A Szovjetunió-Magyarország vízilabda-mérkõzésen

Budapest, 1981. február 21. Horkai György (fehér sapkában) olimpiai bajnok vízilabdázó kapura lő a Magyarország-Szovjetunió vízilabda-mérkőzésen a Komjádi uszodában. Alekszander Kabanov blokkolni próbál. A kapuban Jevgenyij Saranov. A végeredmény 11:10 a Szovjetunió javára.

MTI/Németh Ferenc

Horkai György 1954. július elsején született Budapesten. A hetvenes években másfél évtizeden keresztül a BVSC játékosa, majd '85-ben Olaszországba igazol, a Pro Reccóhoz.

Úszóként kezd az olimpiai bajnok Litomericzky Mária mellett, majd tér át a pólóra. Szántó György és Babarczi Roland a nevelőedzője. Már ifiben válogatott, '73-ban tagja a korosztályos Európa-bajnok csapatnak. Behívják a felnőtt válogatottba is, '74-ben már a nagy csapattal a kontinens legjobbja, '77-ben ismételnek.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Montreal

Montreal, 1976. július 15. Gerendás György, Horkai György és Cservenyák Tibor (b-j) vízilabdázók beszélgetnek az edzésen az olimpiai úszócsarnokban a XXI. nyári olimpián.

MTI/Petrovits László

Világbajnokságokon három ezüstöt szereznek, Eb-ken egy-egy ezüstöt és bronzot is. 1973 és 1985 között 282 válogatott mérkőzésen ugrik medencében.

Sport - Vízilabda EB - Magyarország-Szovjetunió

Bécs, 1974. augusztus 24. A magyar vízilabdacsapat a Magyarország-Szovjetunió (7:5) mérkõzés után a bécsi stadionban, az ausztriai vízilabda Európa-bajnokságon. Áll: (b-j) Csapó Gábor, Kásás Zoltán, Görgényi István, Sárosi László, Molnár Endre, Konrád Ferenc, Cservenyák Tibor. Guggol: (b-j) Faragó Tamás, Szívós István, Bodnár András, Horkai György, Kárpáti György edzõ és Gyarmati Dezsõ szövetségi kapitány. Az EB-t a magyar válogatott nyerte.

MTI/Kovács Gyula

Két olimpián vett részt, Montreálban arany-, Moszkvában bronzérmesek.

Sport - XXI. Nyári Olimpiai Játékok - Montreal - Hazaérkezé

Budapest, 1976. augusztus 3. Az aranyérmesek a Ferihegyi repülőtéren a montreali olimpiáról hazaérkező olimpikonok második csoportjának fogadásán. A vízilabdacsapat tagjai, álló sor b-j: Horkai György, Molnár Endre, Sudár Attila, ifj. Szívós István, Németh Miklós gerelyhajító, Csapó Gábor, Faragó Tamás, Magyar Zoltán tornász, Konrád Ferenc, Tordasi Ildikó vívó, Sárosi László és Cservenyák Tibor; guggolnak b-j: Gerendás György, Gyarmati Dezső szövetségi kapitány és Kárpáti György segédedző.

MTI/Németh Ferenc

Játékos pályafutását követően edző, a TF-en 1989-ben diplomázik, majd 2013-tól mesteredző. Először Pescarában vállal edzőséget, majd a barcelonai olimpia évében a válogatott mellett másodedző. Az atlantai olimpián a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, az együttest a 4. helyig vezeti. Edzőként vb-5. helyezést, világkupa-győzelmet, két Eb-ezüstöt, vk-ezüstöt is jegyez.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Atlanta - Vízilabda

Atlanta, 1996. július 27. Gerendás György edző (b2) és Horkai György szövetségi kapitány (j) a magyar cserepad mellől adják az utasításokat a magyar játékosoknak a Magyarország-Spanyolország vízilabda-mérkőzésen, a XXVI. Nyári Olimpiai Játékokon. A találkozót a spanyolok nyerték, így ők jutottak a döntőbe.

MTI/Földi Imre

Sikeres szövetségi kapitány volt a junioroknál is: az ifi vébékről egy-egy aranyat és ezüstöt is szállított.

Sport - Az évszázad legjobb vízilabdázói

Budapest, 2000. december 28. Sárosi László, Kásás Tamás, Molnár Endre, Dömötör Zoltán, Kósz Zoltán, Sudár Attila, Horkai György, Szívós István, Felkai László és Faragó Tamás a minden idők legjobb vízilabda válogatottjának választott sportolók, a Szőnyi úti uszodában, az évszázad legjobbjai-szavazás eredményhirdetésén.

MTI/Illyés Tibor

2018-tól a miskolci utánpótláscsapat szakmai tanácsadója.

Isten éltesse Horkai Györgyöt!

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Montreal - Sportoló portré

Budapest, 1976. április 15. Horkai György, a XXI. Nyári Olimpiai Játékokra utazó magyar vízilabda-válogatott tagja.

MTI/Petrovits László