Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Montreal - Felkészülés

Két bronz Kanadából – 70 éves Frey Oszkár

2023. 04. 22.
Megosztás

Április 22-én ünnepli 70. születésnapját az olimpiai bronzérmes, világbajnok kenus, Frey Oszkár (a hajóban hátul). Montréalban Buday Tamással kétszer is a dobogó harmadik fokáig lapátolt; a belgrádi vb-n a világ legjobbjai lettek.

Frey Oszkár 1953. április 22-én nagycsaládban született Budapesten. Édesapja sportvezetőként az UFC labdarúgóklub elnökségének tagja. Óbudán nő fel, ikertestvérei inspirálják – labdarúgópálya helyett – a BSE (VTSK) vízitelepére, ahol ő is kenuba ül; 1966-tól Szkilenka László mellett bontogatja szárnyait. Hamar jönnek is az utánpótlás-eredmények, úttörő olimpiai győzelem, korosztályos magyar bajnoki címek, 1971-ben ifi Eb-ezüst, majd átigazol a BHSE-be (ahonnan később még visszatér nevelőklubjába). Későbbi edzői Hajba Antal és Szántó Csaba.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Moszkva

Moszkva, 1980. július 28. Buday Tamás, Frey Oszkár, Vaskuti István (b-j) kenusok és Szántó Csaba edző edzésre mennek a XXII. nyári olimpián az olimpiai faluban.

MTI/Petrovits László

1972 és ’81 között tagja a válogatottnak. Egyesben nem kisebb legenda az ellenfele, mint Wichmann Tamás. A müncheni olimpián – még Kiss Gáborral – tartalék, majd a következő két olimpiára már a delegáció meghatározó tagjaként utazik; két érmet is szerez. A Honvéd színeiben a kenu kettesek mezőnyében versenyez, Buday Tamással. Montréalban 500 és 1000 méteren is bronzérmesek. A magyar kajak-kenusok a kanadai olimpián összesen 3 ezüst- és 5 bronzéremmel a nemzetek közt összesítésben az 5. helyen zártak. Négy év múlva Moszkvában nyolcadikok.

További kiemelkedő eredményei közt a ’75-ös, ’77-es és ’79-es világbajnokságon ezüstérmes, 1000 méteren 1978-ban, Belgrádban ér a világ tetejére.

Sport - Montreáli olimpia - Kenuverseny

Montreal, 1976. július 31. A Buday Tamás és Frey Oszkár páros a a montreali olimpiai játékok kenuversenyében, ahol bronzérmesek lettek.

MTI/Petrovits László

A moszkvai olimpiát sérülés, műtét és hosszú gyógyulás követte – a versenypályára kétéves kihagyás után nem sikerült a sikeres visszatérés, 1982-ben visszavonult.

A versenyzés mellett másként is kötődik a sporthoz, miután a zuglói Faipari Technikumban csónak-hajóépítést tanult; a hetvenes években a BSE-ben gyakorolta mesterségét.

A nyolcvanas évek elején az országos sportirányító szervezet, az OTSH római-parti üdülője, majd a Miniszterelnöki Hivatal telepvezetője lett, egészen kétezerig. Sportvezetőként a Budapesti Lido Szabadidő SC elnökeként tett a hobbisportolókért – közben túrák szervezésével újra visszakerült a víz közelébe. Később néhány évig dolgozott úszómesterként is a pünkösdfürdői strandon, de gerincproblémái miatt jó másfél évtizede visszavonulni kényszerült.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Moszkva - Kajak-kenu

Budapest, 1980. május 13. Frey Oszkár kenus, a moszkvai olimpiára készülő magyar válogatott tagja.

MTI/Urbán Nándor

Isten éltesse Frey Oszkárt!

(MOB-Média; fotók: MTI)