Irany Parizs

Sportolóink gőzerővel készülnek az olimpiára

2024. 07. 15.
Megosztás

Tizenegy nappal az olimpia megnyitója előtt a játékokra kijutott négy csapatunk, a férfi és női kézilabdázók és vízilabdázók, a kerékpáros Vas Kata Blanka, az öt sportlövő, az rg-s Pigniczki Fanni, a triatlonos Kuttor-Bragmayer Zsanett is mindannyian az utolsó korrekciókat végzik a versenypályán, hogy minél eredményesebben szerepeljenek Párizsban.

Nõi kézilabda olimpiai felkészülési mérkõzés - Magyarors

Vámos Petra (k) a Magyarország - Szlovénia női kézilabda olimpiai felkészülési mérkőzésen.

MTI/Krizsán Csaba

Kézilabda. A női és férfi válogatott a szintén az olimpiára készülő szlovénokkal mérkőzött meg a hétvégén. A hölgyek egy héttel korábban Roglában 31-21-re legyőzték déli szomszédainkat. A hétvégén Győrben ismét találkozott a két gárda. A találkozón a magyar lányok 28-27 arányban diadalmaskodtak. A felkészülés következő állomása július 19-én lesz Stuttgartban, a hol a németek lesznek az ellenfelek.

A férfiak a felkészülés során most mérkőztek először hivatalos találkozón, és 28-25-re győzték le a szlovénokat. A férfiak követik a hölgyeket és 19-én illetve 20-án Stuttgartban a németek, másnap a japánok ellen fejezik be a felkészülési találkozókat. A női válogatott 22-én, a férfiak 23-án utaznak el Párizsba.

A női és férfi válogatott csoportmérkőzései az olimpián

nők
július 25., 19:00: Magyarország-Franciaország
július 28., 9:00: Magyarország-Brazília
július 30., 16:00: Magyarország-Angola
augusztus 1., 14:00: Magyarország-Spanyolország
augusztus 3., 9:00: Magyarország-Hollandia

férfiak
július 27., 11:00: Magyarország-Egyiptom
július 29., 21:00: Magyarország-Argentína
július 31., 9:00: Magyarország-Norvégia
augusztus 2., 9:00: Magyarország-Dánia
augusztus 4., 16:00: Magyarország-Franciaország

Férfi felkészülési vízilabdatorna - Magyarország-Olaszorsz

A magyar csapat a Dominó Trans nemzetközi férfi felkészülési vízilabdatorna Magyarország - Olaszország mérkőzésén a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában. Középen Jansik Szilárd csapatkapitány.

MTI/Kovács Tamás

Vízilabda. A női válogatott az elmúlt három olimpiát megnyerő, világbajnoki címvédővel készült az Egyesült Államokban. Két hivatalos mérkőzésen tesztelte a két válogatott a játékosait. Berkeley-ben a magyar válogatott magabiztos, 10-8-as győzelmet aratott a hazaiak ellen. Mindezt kilenc akciógóllal, összesen három emberelőny diszkrét társaságában. A korábbi találkozón a Stanford Egyetem uszodájában játszott hivatalos meccsen a két válogatott. Ott az amerikaiak győztek 12-8 arányban.

A férfiak a Dominó Trans Nemzetközi Vízilabda Torna nyitómeccsén a Margitszigeten ötméteresekkel 14–13-ra győzték le az olimpia házigazdáit, Franciaországot, akik az olimpián is egy csoportban szerepelnek a magyarokkal. A győzelemben oroszlánrészt vállalt Vogel Soma. A magyar kapus a rendes játékidő első percében, majd az ötöspárbajban is hárított egy-egy büntetőt, utóbbi pedig pont elég volt a diadalhoz. A második találkozón az olasz válogatott többször is négy góllal vezetett a hazai gárda ellen, végül 11-13-ra diadalmaskodott. A záró fordulóban a magyarokkal az olimpián egy csoportban szereplő Japánok 16-12 arányú legyőzése nem okozott nehézséget a magyar gárdának. A találkozón az olimpia után az aktív válogatottságtól búcsúzó Varga Dénes öt góllal járult hozzá a győzelemhez. Az olimpiára utazó 13 játékos közül Vámos Márton kisebb betegség miatt nem szerepelt a tornán.

Pigniczki Fanni S Zalag
MTSZ

Rg. Pigniczki Fanni ezüstéremmel hangolt az olimpiára. A kolozsvári World Challenge Cup-on a magyar ritmikus gimnasztikázó két szerrel is döntőbe jutott. Szalaggyakorlatára 32.900 pontot kapott, azonos pontszámmal végzett másodikként az ukrán Taisiia Onofriichuk mögött. Labdával a 6. helyen végzett (33.200 pont). Az MTK Budapest kiválóságának a kolozsvári verseny volt az utolsó megmérettetése a párizsi játékok előtt. Az olimpiáig már csak finomhangolás és sok edzés vár rá.

Kerékpár-vb Skóciában

Vas Kata Blanka

MTI/Robert Perry

Kerékpár. Vas Kata Blanka a 41. helyen fejezte be a női Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyt. A nyolcnapos viadal vasárnap a Pescara és L'Aquila közötti 117 kilométeres, egy harmadik és egy első kategóriás emelkedőt tartalmazó etappal zárult. A versenyre segítőként érkezett az SD Worx-Protime magyar bajnoka, aki hegyikerékpárban és országúton is ott lesz a párizsi olimpián. Volt is kiért dolgoznia, ugyanis világbajnok csapattársa, a belga Lotte Kopecky csupán egy másodperc hátrányból várta az utolsó szakaszt a rózsaszín trikós Longo Borghini mögött. A nagy emelkedőn Vas már nem tekert ott az esélyesek csoportjában, végül 48. lett az etapon, összetettben pedig a 41. helyen végzett.

20240710 102045
MSSZ

Sportlövészet. A honi szövetség az olimpiai felkészülés jegyében rendezte meg a Fehér úti lőtéren a III. Masped Shooting Cup-ot, az öt magyar olimpikon részvételével. Fábián Sára Ráhel 37 találattal győzött a nők 25 méter pisztoly versenyszámában. A második helyen a szingapúri Te Hsziu-hong végzett 35, a harmadikon Major Veronika 27 találattal. A döntőben az aranyérem sorsa a záró sorozat utolsó két lövésén dőlt el, amikor Fábián Sára Ráhel nem hibázott, míg ellenfele 10.2 körnél gyengébbet lőtt. A nyolc finalista közül hatan a párizsi nyári olimpián is indulnak. Az alapversenyben Major Veronika volt a legjobb, aki a 289 körös pontlövészet után a gyors részben 296 kört ért el, így 585 körrel zárt.

Péni István szétlövés után győzött a férfiak 50 méter puska három testhelyzetű versenyszámában. Kissné Oroszi Edit tanítványa a horvát Petar Gorsával azonos, 466.3 körös eredményt ért el a fináléban, aztán a szétlövésben két tizeddel nagyobb eredményt ért el. A harmadik helyen az alapverseny legjobbja, Lazar Kovacevic (591/34) végzett. Péni István az alapversenyben csak néggyel kevesebb belső tízessel szorult a második helyre, 591 körös eredménye kiváló. Ahogyan a másik ötkarikás kvótás, Pekler Zalán is kitett magáért, 590 körrel harmadikként került a nyolcas döntőbe, ahol aztán hetedik lett. A nyolc finalista közül hatan ott lesznek a nyári olimpián.

A nők hasonló versenyszámában a párizsi induló Mészáros Eszter nemcsak az alapverseny során (582 kör) bizonyult a legjobbnak, de a döntőben sem talált legyőzőre, ahová öt magyar is bekerült. Bajos Gitta lett a második, a szlovák Alica Poljovkova a harmadik.

A párizsi induló Major Veronika bronzérmes lett a nők 10 méter légpisztoly versenyszámában. A szintén olimpiai induló Fábián Sára Ráhel negyedik helyen végzett. A számot a világbajnok szerb Zorana Arunovic nyerte meg, aki az alapversenyben is a legjobb lett 580 körös teljesítménnyel. A második helyen a vietnámi Thiu Vinh Trinh végzett. Az alapversenyben Major Veronika 575 kört lőtt és a harmadik helyen, míg 574 körrel Fábián Sára Ráhel ötödikként kvalifikálta magát a nyolcas döntőbe. A mezőny erősségét mutatja, hogy a nyolc finalista közül heten olimpiai kvótások voltak.

Az első indonéz Fathur Gustafian és a második szlovák Patrik Jany mögött a harmadik helyen végzett Pekler Zalán a férfiak 10 méter légpuska versenyszám döntőjében, míg Péni István hatodik lett a III. Masped Shooting Cup elnevezésű nemzetközi sportlövőversenyen a Fehér úti Nemzeti Lőtéren, ahol rekordnak számító, 25 ország versenyzői álltak lőállásba. Mindkét magyar jól lőtt az alapversenyben, Pekler Zalán 632.4 körrel (közte egy 106.9 körös kiváló sorozattal) a második helyen, míg Péni István közel a bűvös 630-as határhoz, 629.5 körrel hatodikként kvalifikálta magát a nyolcas döntőbe. Egyébként a finálé mind a nyolc résztvevője párizsi induló.

A nők 10 méter légpuska versenyszámában öt magyar is a fináléba jutott. Az alapversenyt Mészáros Eszter nyerte 630.9 körrel. Az egyik sorozatában fantasztikus, 107.1 kört teljesített. A döntőben Nagybányai-Nagy Anna jobb volt nála, első lett, kilenc tizeddel előzte meg a második Mészáros Esztert.

Triatlon világkupafutam Tiszaújvárosban

Bragmayer Zsanett

MTI/Vajda János

Triatlon. Nyolcadikként ért célba a magyar váltó a nemzetközi szövetség világbajnoki sorozatának Hamburgban rendezett versenyén. A viadal eredményközlő oldala szerint a Faldum Gábor, Kuttor-Bragmayer Zsanett, Dévay Márk, Horváth Karolina Helga összeállítású csapat 1:22:42 óra alatt teljesítette a fejenként 300 méter úszásból, 7 kilométer kerékpározásból, valamint 1,75 kilométer futásból álló távot. Kuttor-Bragmayer Zsanett a párizsi olimpián is indul az egyéni versenyszámban.

Öttusa Eb

Guzi Blanka

MTI/Hegedüs Róbert

Öttusa. Budapesten rendezték a sportág Európa-bajnokságát a Puskás Aréna melletti szoborparkban. A nemzetközi mezőnyben több öttusázó az olimpiai felkészülés részének tekintette a versenyt. A négy magyar olimpikon közül egyedül Guzi Blanka vállalta a megmérettetést, de ő is csak a női váltó tagjaként. Blanka, Eszes Noémival bronzérmet szerzett.

„Blankának hasznos volt, hogy az olimpia előtt még egyszer versenyhelyzetben vívhatott, lovagolhatott, mert ezt a hangulatot edzésen nem lehet produkálni" – hangsúlyozta Martinek János szövetségi kapitány.

A héten a négy olimpikon, Gulyás Michelle, Guzi Blanka, Böhm Csaba és Szép Balázs a tatai edzőtáborba költöznek, ahol a junior országos bajnokságra és a korosztályos Európa-bajnokságra készülő öttusa-utánpótlás tagjai, valamint fiatal vívók is segítik az olimpikonok felkészülését.

Women 3x

Az olimpia női mezőnye

pentathlon.org

Az egyéni verseny dobogósai közül a nőknél a győztes brit Kerenza Bryson, a második svájci Anna Jurt, a férfiak mindhárom érmese a győztes ukrán Oleksandr Tovkai, az olasz Giorgio Malan és a bronzérmes német Marvin Faly Dogue is ott lesz az olimpia mezőnyében.

Men 3x

A olimpia férfimezőnye

pentathlon.org