Olimpia - XI. Nyári Olimpiai Játékok, Berlin

110 éve született Csik Ferenc

2023. 12. 12.
Megosztás

Csik Ferenc olimpiai bajnok és bronzérmes (1936, Berlin) úszó, Keszthely díszpolgára születésének 110. évfordulóján tartottak megemlékezést a Balaton-parti településen, a Szent Miklós temetőben a bajnok díszsírhelyénél.

Iglódi Endre, a Magyar Olimpiai Akadémia elnöke beszédében kiemelte, hogy 1924-től a haláláig négy helyen élt a bajnok Keszthelyen, és a város egy tucat emlékhelyen őrzi a mai napig is Csik Ferenc emlékét. Utalt arra, hogy 1930 és 1932 között úszóként és vízilabdázókét a keszthelyi Törekvés igazolt sportolója volt, majd a BEAC-ban folytatta egyetemistaként a pályafutását.

Kiemelten foglalkozott a két Európa-bajnoki és a 7 főiskolai világbajnoki és 1933 valamint 1939 közt elért 21 magyar bajnoki győzelmével. Utalt a 100 m gyorson 88 évvel ezelőtt elért 57,8 mp-es Európa-csúcsára és a gyorsváltóban vezérletével társaival Budapesten kiharcolt 3 világcsúcsára, majd sikeres orvosi pályafutására és megemlékezett a díszsírhelyen mellette nyugvó édesanyjára, leányára és unokáira.

A rendezvény végén Manninger Jenő Keszthely város polgármestere a város nevében, Iglódi Endre a MOB, a MOA és a Csik Ferenc Olimpiai Baráti Kör Egyesület képviseltében helyezte el a megemlékezés koszorúit a díszsírhelyen.

Az emlékezők ezután felkeresték és gyertyát gyújtottak Csik Ferenc Balaton-parti bronzszobránál és a Kossuth utcában lévő lakóházánál, ahol 1936. augusztus 25-én a város 3.000 polgára ünnepelte a bajnok berlini győzelmét.

(Fotó: MTI)