Sport - Újpesti Dózsa-Ferencváros NB I-es labdarúgó mérkõ

75 éves München ezüstérmes hálóőre

2023. 06. 14.
Megosztás

75 esztendős a müncheni olimpián ezüstérmes magyar labdarúgó-válogatott kapusa, Rothermel Ádám.

Rothermel (Rothärmel) Ádám 1948. június 14-én született Budapesten. Fiatal korában meghatározó helyszín volt számára Kispest, a Wekerle-telep.

16 évesen az NB III-as Fővárosi Autóbusz első csapatában védett; nagy szerepe volt a kispesti csapat felemelkedésében, ami 1966 végén feljutott az NB1/B-be.

Eligazolt az NB I-es Tatabányai Bányászhoz, és 19 évesen a korosztályos válogatottban is bemutatkozhatott Kuba ellen. Ekkor még nem ő volt a Bányász első számú kapusa, hiszen a csapatban előtte állt a nála kerek tíz évvel idősebb tokiói olimpiai bajnok, Európa-bajnoki bronzérmes, világbajnoki résztvevő Gelei József. Az ő távozását követően 1969-től Rothermel nevével kezdődött a tatabányai kezdőcsapat. A Bányász edzője Lakat Károly volt. 1973-ig 75 első osztályú mérkőzésen védett a bányászváros csapatában, amivel egy élvonalbeli negyedik hely, illetve egy Magyar Népköztársasági Kupa döntő a legjobb eredménye.

Sport - Labdarúgás - Újpesti Dózsa-Tatabányai Bányász - N

Budapest, 1970. március 15. Az újpesti Juhász Pétertől Rothermel Ádám megszerzi a labdát az Újpesti Dózsa-Tatabányai Bányász NB I-es bajnoki labdarúgó-mérkőzésen a Megyeri úton. A találkozó végeredménye 2:1.

MTI/Petrovits László

A tatabányai időszak után 1974-ben került az Újpesti Dózsához, amivel háromszoros magyar bajnoknak mondhatja magát. 1981-ig volt a Dózsa játékosa, majd rövid időre a Salgótarjáni Bányászhoz igazolt, 1982 tavaszán védett az NB II. keleti csoportjában is, a SBTC-ben. 1983-ban a Soroksári VOSE színeiben zárta pályafutását. Összesen 208 élvonalbeli bajnoki mérkőzésen védett.

Első felnőtt válogatott meccsére 1970. szeptember 9-én, a vb-bronzérmes NSZK ellen került sor. Legnagyobb sikereként a müncheni olimpiára kijutott válogatott keretébe is bekerült, és az iráni válogatott ellen 5-0-ra megnyert mérkőzésen pályára is lépett a későbbi ezüstérmes csapatban. 1970 és ’76 között volt a válogatott hálóőre; 1976. május 26-án, a szovjetek ellen védett utoljára. Statisztikája: 13 mérkőzésből 6 győzelem, 4 döntetlen és 3 vereség.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - München - Sportoló portré

Budapest, 1972. augusztus 8. Rothermel Ádám labdarúgó, a XX. nyári olimpiára készülő magyar labdarúgó-válogatott tagja.

MTI/Petrovits László

Visszavonulása után, nyugdíjazásáig rendőrtisztként dolgozott, nyugdíjas évei Kispesthez kötik.

Tágabb, sportos családjához hozzátartozik, hogy tíz évvel idősebb unokatestvére, Rothermel Anna világbajnok (1965), vb-bronzérmes (1971), BEK-döntős kézilabdakapus volt, akinek férje Elek Gyula, az FTC női csapatának egykori legendás edzője, fia pedig Elek Gábor, aki a tokiói olimpián a női válogatott szövetségi kapitányaként ült a kispadon.

Isten éltesse Rothermel Ádámot!

(MOB-Média)