Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Montreal - Sportoló portré

80 esztendős a montreali bronzérmes csapatkapitány, Bujdosó Ágota

2023. 06. 02.
Megosztás

80. születésnapját ünnepli az 1976-os montreali olimpián bronzérmes magyar kézilabda-válogatott hálóőr-csapatkapitánya, a kétszeres világbajnoki harmadik helyezett Bujdosó Ágota.

Bujdosó Ágota 1943. június 2-án született Budapesten. Gyermekkora Angyalföldhöz köti. A Kilián György Általános Iskolában, rövid gerelyhajító időszak után ismerkedett meg a kézilabdával. 13 éves volt, amikor a kézilabdapályán az iskolai kezdő lépések után az Angyalföldi Sportiskolában elindult a sportkarrier megalapozása felé, majd három év múlva a Vasasba került, 1960 és 1978 között volt a piros-kékek játékosa. A kézilabda 1961-ben került a Vasas SC égisze alá, addig az sportiskola színeiben sportoltak a fiatalok. Az ott töltött 18 sikeres év a klubhűségét mutatja, ezt később az angyalföldiek örökös bajnoki címmel, aranygyűrűvel és életműdíjjal jutalmazták. Edzője Ferenczy József, Cséfay Sándor, Fleck Ottó és Csík János volt.

Egy visszaemlékezés szerint a válogatottban már 18 évesen bemutatkozott, azonban Török Bódog szövetségi kapitánnyal való nézeteltérése miatt a következő öt évben nem kapott meghívót, majd 1965 és ’77 között 168 alkalommal lépett a nemzeti mezben pályára. A bő évtized alatt számos sikert elért csapatával, ő volt a Vasas első női válogatott játékosa; 1969-től a válogatott csapatkapitánya.

A magyar bronzérmes együttes tagja volt az 1976-os nyári olimpián. Az már kézitörténelem, hogy Montreálban Magyarország első ötkarikás érmét szerezte meg a győztes Szovjetunió és az ezüstérmes NDK mögött az Angyal Éva, Bujdosó Ágota, Berzsenyi Mária, Csík Jánosné, Kézi Lászlóné Pethő Zsuzsanna, Laki Pálné, Lelkes Miklósné, Megyeri Sándorné, Nagy Ilona, Nagy Marianna, Németh Erzsébet, Sterbinszky Amália, Tóth Harsányi Borbála, Vadász Józsefné (szövetségi kapitány: Török Bódog) összeállítású magyar csapat. A bronzmeccsen a Románokat győztük le, 5. Japán, 6. Kanada együttese lett.

Sport - XXI. Nyári Olimpiai Játékok - Kézilabda

Montreal, 1976. július 28. A bronzérmes magyar csapat a Magyarország-Románia női kézilabda-mérkőzés után a montreali olimpiai játékokon. A végeredmény 20:15.

(MTI/OL-MTI)

További kiemelkedő sikerei közt kétszeres világbajnoki bronzérmes (1971 és 1975), valamint kétszeres világválogatott, kétszer az év magyar női kézilabdázója (1973, 1975), hétszeres magyar bajnok, négyszeres Magyar Kupa-győztes, egyszer BEK-ezüstérmes.

Nyomdaipari szakmát tanult. Sportolói pályafutását követően a Zrínyi Nyomdában, a Tungsram műhelyében és a Medicor Művek nyomdájának munkatársaként, az Optimumban és a Kopint-Datorg könyvkötőjeként is dolgozott 1996-os nyugdíjba vonulásáig.

Isten éltesse Bujdosó Ágotát!

(MOB-Média)