Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Atlanta - Ökölvívás

80 éves Szántó Imre

2023. 09. 07.
Megosztás

Szeptember 7-én tölti be 80. évét „Öcsi bácsi", Szántó Imre ökölvívó mesteredző, több olimpiai érem sikerkovácsa.

Fiatalon a Honvéd öklözője volt. Édesapja, idősebb Szántó Imre szintén ökölvívóedző volt, leghíresebb tanítványa az olimpiai ezüstérmes (1972, München), Európa-bajnok Kajdi János volt.

Szántó Imre többek között az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Kovács István, Erdei Zsolt, Káté Gyula, Kótai Mihály, Bedák Pál, Bedák Zsolt, Harcsa Zoltán és Harcsa Norbert edzőjeként is dolgozott. Legeredményesebb öklözője, Kovács István Atlantában nyert olimpiai bajnokságot. Kovács István, Mizsei György, Béres Zoltán és Erdei Zsolt bronzérmes lett. Kovács és Erdei összesen három világbajnoki címet is nyert.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Barcelona

Barcelona, 1992. augusztus 3. Szántó Imre (b) és Papp László (j) edzők taktikai utasításokat adnak Kovács István (piros mezben) sportolónak a dán Jesper Jensen elleni ökölvívás 51 kg-os súlycsoportjának szünetében a XXV. nyári olimpiai játékokon. A sportoló legyőzte dán ellenfelét, a 3. helyen végzett.

MTI/Honéczy Barnabás

Szántó Imre pályafutása során klubedző volt többek közt Óbudán, a Vasasban, a Honvédban, Kispesten, Pesterzsébeten, a Ferencvárosban. Vezette a junior-válogatottat '88-ban, majd négy évig a felnőtt válogatott edzője Papp László mellett, 1992 és 2004 között szövetségi kapitány. A profi ökölvívásban Kótai Mihály és Bacskai Balázs mestereként adott névjegyet.

Számos olimpián vett rész edzőként, szövetségi kapitányként. A közelmúlt eseményei közül a londoni olimpián és a bakui Európa Játékokon is a magyar csapat tagja volt.

Európa Játékok - Ökölvívás

Harcsa Norbert (b) és Szántó Imre mesteredzõ a bakui I. Európa Játékok férfi ökölvívó versenyének elsõ fordulójában 2015. június 17-én.

MOB/Szalmás Péter

1997-től mesteredző, elismerései közt 2021-ben Papp László Budapest-Sportdíjjal is jutalmazták.

Isten éltesse Szántó Imrét!

(Nyitókép: MTI/Bognár Gábor)