Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Helsinki

A Fradi-öltözőből a TF-katedrán át a NOB-székházig

2023. 02. 23.
Megosztás

2023-ban két tekintetben is megemlékezünk a magyar sport egyik legnagyobb sportdiplomatájáról. Dr. Csanádi Árpád idén lenne 100 éves, illetve ebben az évben datáljuk halálának 40. évfordulóját. Csanádi Árpád 1923. február 23. – 1983. március 7. Egy legendás sportember élete képekben.

Dr. Csanádi Árpád labdarúgóként magyar bajnok az FTC-vel, az FTC Örökös Bajnoka, edző a zöld-fehéreknél, megkapja a mesteredzői címet, labdarúgó-vb-ről tudósítja a Népsportot. Testnevelést tanít a Szent Imre Gimnáziumban, majd a TF-en oktató, tanszékvezető, docens, szakíró. Sportvezetőként a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, a Magyar Testnevelési és Sportszövetség, illetve az Országos Testnevelési és Sporthivatal elnökhelyettese. Sportdiplomataként a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, végrehajtó bizottsági tag, sportigazgató, a programbizottság elnöke.

Képgalériánkat a Magyar Távirati Iroda archívumából válogattuk össze.

Sport - Labdarúgás - Magyar válogatott - Kecskemét AC

Budapest, 1947. október 8. A magyar labdarúgó-válogatott (hátsó sor) és a Kecskemét AC csapata az Üllői úti pályán rendezett labdarúgó-mérkőzésen. A magyar válogatott tagjai: (állnak) Henni Géza (labdával, b4), Szusza Ferenc (b5), Illovszky Rudolf (b6), Csanádi Árpád (b7), Rudas Ferenc (b8), Bozsik József (b9), Kispéter Mihály (B10), Grosics Gyula (sötétebb csíkos mezben, b12), Puskás Ferenc (b13). Guggol: Deák Ferenc (lehajtott fejjel, b).

MTI/MAFIRT/Adorján Rezső
Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Melbourne - Eskütétel

Budapest, 1956. január 15. Sebes Gusztáv, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke beszél, mellette az elnökségben Nádori László, az OTSB munkatársa, Benedek Gábor öttusázó, Hopp Ferenc, Kutasi István, Kelen Béla, Hegyi Gyula, Egri Gyula sportvezetők, Cseterki Lajos, a Szakszervezetek Országos Tanácsa (SZOT) titkára, Martin Ferenc, Kádas István sportvezetők, Mező Ferenc, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja, Krajcsovics István és Csanádi Árpád sportvezetők (b-j) a XVI. nyári olimpiára készülő sportolók eskütételén a Magyar Néphadsereg Színházában.

MTI/Bojár Sándor
Belpolitika - Sport - Kádár János látogatása az olimpiára

Tata, 1964. szeptember 3. Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) Központi Bizottságának első titkára, a Minisztertanács elnöke (b) Kozma István világbajnok birkózóval (j) beszélget a Tatai Edzőtáborban, amikor a párt- és tömegszervezetek vezetőinek társaságában meglátogatta az október 10. és 24. között Tokióban megrendezésre kerülő XVIII. nyári olimpiai játékokra készülő magyar csapat tagjait. Közöttük Kutas István és Csanádi Árpád, a Magyar Testnevelési és Sportszövetség (MTS) elnökhelyettesei.

MTI/Vigovszki Ferenc
Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Mexikóváros

Mexikóváros, 1968. október 14. Csanádi Árpád, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) magyar tagja átadja a bronzérmet az osztrák Eva Jankónak, mellette az aranyérmes Németh Angéla (k) és az ezüstérmes román Mihaela Penes atléták a női gerelyhajítás eredményhirdetésén október 14-én a XIX. nyári olimpián.

MTI/PI-OL
Sport - Olimpiai fogadalomtétel

Budapest, 1968. április 7. Egri Gyula, a Magyar Testnevelési és Sportszövetség (MTS) Országos Tanácsának elnöke (áll) beszédet mond a XIX. nyári olimpiai játékokra készülő magyar sportolók ünnepélyes fogadalomtételén, a Vígszínházban. Mellette az első sorban Csanádi Árpád, az MTS elnökhelyettese, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára (j5), Benkei András belügyminiszter (j4), Biszku Béla, a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára (b5) és Uszta Gyula altábornagy, a honvédelmi miniszter első helyettese (b3).

MTI/Petrovits László
Sport  Müncheni olimpiai  Vívás  Párbajtõr

München, 1972. szeptember 9. Az ezüstérmes svájci csapat (b) (Guy Evéquoz, Daniel Giger, Christian Kauter, Peter Lötscher, François Suchanecki), az aranyérmes magyar csapat (k köpenyben) (dr. Fenyvesi Csaba, Schmitt Pál, Erdős Sándor, Kulcsár Győző, Osztrics Sándor nem látszik) és a bronzérmes szovjet csapat (Grigorij Krissz, Viktor Modzalevszkij, Szergej Paramonov, Igor Valetov Georgij Zazsitszkij) a XX. nyári olimpia játékok díjkiosztó ünnepségen. Fenyvesi jobb keze alatti magasságban dr. Csanádi Árpád, a NOB programbizottságának elnöke áll.

MTI/Pálfai Gábor
Sport - Nyári Olimpiai Játékok - München

München, 1972. augusztus 28. Földi Imre a dobogó legmagasabb fokán állva fogadja dr. Csanádi Árpád, a MOB elnöke gratulációját a súlyemelés légsúlyú kategóriájának eredményhirdetésén a XX. nyári olimpián.

MTI/OL-PE/Petrovits László
Szervezet - Sport - Nemzetközi Sportújságíró Szövetség ko

Budapest, 1965. április 27. A francia Felix Lewitan sportújságíró, a Tour de France egyik szervezője, az 1924-ben alapított Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) elnöke (k) megnyitja a szervezet Budapesten megrendezett kongresszusát, az újvárosháza közgyűlési nagytermében. Az eseményen jelen van Pap János, a Minisztertanács elnökhelyettese, Sarlós István, a Fővárosi Tanács Végrehajtó Bizottság elnöke (b4), Csanádi Árpád, a Magyar Testnevelési és Sportszövetség (MTS) elnökhelyettese (takarásban), a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) magyar tagja és Siklósi Norbert, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) főtitkára.

MTI/Petrovits László
Olimpia - Hazaérkeztek az olimpikonok Moszkvából

Budapest, 1980. augusztus 4. A moszkvai olimpiai küldöttség hazaérkezett Budapestre: Csanádi Árpád, az Országos Testnevelési és Sporthivatal elnökhelyettese, Hegedűs Csaba, a magyar birkózó válogatott szövetségi kapitánya (b2) és Kocsis Ferenc, a moszkvai olimpián aranyérmet szerzett birkózó (b4) kiszállnak a repülőgépből a Ferihegyi repülőtéren.

MTI/Kovács Gyula
Csanádi Árpád sportdiplomata

Budapest, 1981. május 21. A képen: Csanádi Árpád, az Országos Testnevelési és Sporthivatal elnökhelyettese, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára (b) sportegyüttműködési megállapodást ír alá a Budapesten tartózkodó kuvaiti sportküldöttség vezetőjével, Ahmad Abdul-Samad tájékoztatási minisztérium államtitkár-helyettesével, a Nemzeti Olimpiai Bizottság tagjával.

MTI/Petrovits László
Csanádi Árpád sportdiplomata

Budapest, 1962. február 21. Csanádi Árpád sportoló, sportdiplomata, 1923. február 23-án született Pestszenterzsébeten. Meghalt 1983. március 7-én Budapesten. A képen: Csanádi Árpád, az Országos Testnevelési és Sporthivatal elnökhelyettese, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Végrehajtó Bizottságának tagja és sportigazgatója.

MTI/Petrovits László
002

100. születésnapja alkalmából 2023. február 23-án a Farkasréti temetőben emlékeztek dr. Csanádi Árpádra. A megemlékezésen Gyulay Zsolt, a MOB elnöke és Orosz Pál, a Ferencvárosi Torna Club Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója mondott beszédet.

MOB/Szalmás Péter