Az olimpiai család is köszöntötte a világjátékok magyar hőseit

Az olimpiai család is köszöntötte a világjátékok magyar hőseit

2022. 12. 07.
Megosztás


A Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) évzáró eseményén az olimpiai család vezetői is köszöntötték a nem olimpiai sportágak képviselőit, egyben a nyári világjátékok eredményes sportolóit.

„Ez volt minden idők legsikeresebb magyar Világjátékok-szereplése" – utalt dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár arra, hogy a magyar csapat 11 arannyal, 7 ezüsttel és 9 bronzzal zárta a nyári, birminghami Világjátékokat. „Az idei évben 376 millió forinttal támogattuk a Nemzeti Versenysport Szövetség és tagszervezetei tevékenységét. Ezt az összeget 2023-ban jelentősen szeretnénk megemelni. Javaslatomra a jövő évi költségvetési törvényben a nem olimpiai sportágak szakmai és működési támogatására 600 millió forintot irányzott elő a kormányzat, amely a szakmai tervek szerint kiegészül egy 195 millió forintos sportágfejlesztési támogatással is" – mondta az államtitkár.

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, a NOB tagja, korábbi államfő köszöntőjében kiemelte, hogy az NVESZ tevékenysége túlmutat az élsporton. „A Nemzeti Versenysport Szövetség kimagasló munkát végez évről évre. A versenysport mellett azonban nem szabad megfeledkezni arról a hatalmas szabadidős bázisról, amely a szervezet mögött áll. Sokat tesznek a gyerekek és a felnőttek egészségéért" – hangsúlyozta a Nemzet Sportolója.

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára beszédében arra mutatott rá, hogy a MOB és az NVESZ évek óta egymás mellett dolgozik, ismerik egymás tevékenységét, igény esetén segítik is egymást. Megjegyezte: sok esetben előfordult, hogy egy olimpiai programból kikerült sportágat az NVESZ koordinált tovább.

„Tizenhét sportágban szereztünk kvótát, hétben lett magyar éremszerző, tizenkettőben pedig pontszerző. Úgy gondolom, hogy a számok is bizonyítják: a világ élvonalába tartozunk. Fantasztikus munkát végeznek a szövetségekben. Ugyanúgy ciklusról ciklusra készülünk a négyévenkénti megméretésekre, mint az olimpiai versenyzők. Azon leszünk, hogy a következő Világjátékokon is maradandót alkossunk" – értékelt a házigazda NVESZ elnöke, dr. Mészáros János, a hazai karateszövetség első embere, a MOB tagja, az ötkarikás szervezet jogi bizottságának vezetője.

Az eseményen élménybeszámolót tartottak a Világjátékokon részt vett sportolók, így többek között a kajakos Kiszli Vanda, a karatés Tadissi Martial (aki a MOB Hagyományőrző Bizottságának is tagja), a versenytáncos Andrea Silvestri és Váradi Martina, a görkorcsolyázó Gardi Dominika, a kick-boxos Pálfi Viktória, a szumós Kerstner Róbert és a drónversenyző Rontó Roland.

(MTI; fotó: MOB/Szalmás Péter)