Országos úszóbajnokság a Komjádi Uszodában

Czene Attila 50 éves

2024. 06. 20.
Megosztás

Június 20-án lett 50 esztendős Czene Attila háromszoros olimpikon, olimpiai bajnok úszó, sportvezető, korábbi sportért felelős államtitkár, a Magyar Olimpiai Bizottság korábbi alelnöke.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Sydney

Sydney, 2000. szeptember 20. Czene Attila versenyez a férfi 200 méteres vegyesúszás középdöntő futamában. A magyar úszó bejutott a döntőbe.

MTI/Illyés Tibor

Czene Attila 1974, június 20-án született Szegeden. A Tisza-parti városban töltötte gyermekéveit, ötévesen íratják be úszásoktatásra, 6 évesen a SZEOL-ban kezd úszni. 14 évesen a kor nemzetközi korosztályos viadalán, az Ifjúsági és Barátság Versenyen aranyérmes, itthon korosztálya egyik legjobbja, országos bajnok, serdülőként felnőtt magyar bajnok. Csepelen kezdi a középiskolát, de a fővárosban fejezi be.

Sport - XXV. Nyári Olimpia - Úszás

Barcelona, 1992. július 31. Széchy Tamás edző (k) az aranyérmes Darnyi Tamással (b) és a bronzérmes Czene Attilával a XXV. Nyári Olimpiai Játékok 200 méteres vegyesúszás eredményhirdetésén.

MTI/Németh Ferenc

Átigazol a Budapesti Honvédba, majd klubja a Dózsa, a Rendészeti SE, a Sport Plussz SE is. Nevelőedzője Banka Tamás, később Széchy Tamás és Michael A. Chasson a mestere.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Atlanta

Atlanta, 1996. július 25. A 200 méteres vegyesúszás olimpiai bajnoka, Czene Attila az eredményhirdetés utáni sajtótájékoztatón a XXVI. nyári olimpián.

MTI/Földi Imre

Három olimpián áll rajtkőre. Atlantában 200 vegyesen aranyérmes, Barcelonában a versenyszám bronzérmese, Sydney-ben negyedik. További kiemelkedő eredményei közt háromszoros világbajnoki bronzérmes és háromszoros Európa-bajnoki ezüstérmes.

Olimpikonok Fóruma

Budapest, 2001. június 29. A Kábítószer-ellenes világhét keretében egy budapesti étteremben rendezték meg az Olimpikonok Fórumát, ahol neves sportolók beszélgettek arról, hogy mit jelent számukra a sport. A képen: Fábián László öttusázó (b), Czene Attila úszó és Kökény Beatrix kézilabdázó.

MTI/Illyés Tibor

1998-ban Szegeden úszótanodát nyit. 2000-ben az Egyesült Államokban nyer egyetemi felvételt, az Arizona Egyetem Sun Devils klubjának színeiben úszik. Szabó Józseffel és Rózsa Norberttel létrehozza a Szécy SE-t, edző Malmőben, illetve a Kappa termékmenedzsere.

Sport - MOB - Elnökségi ülés - Schmitt - Czene

Budapest, 2010. június 18. Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, az Országgyűlés elnöke (j) és Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának sportért felelős államtitkára részt vesz a MOB elnökségi ülésén a Magyar Sport Házában.

MTI/Illyés Tibor

Szakedzőként diplomázik a Testnevelési Egyetemen, szociológusként az Arizona Egyetemen, szociológus-közgazdászként a Corvinuson.

Országgyûlés - Plenáris ülés

Budapest, 2011. május 23. Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén.

MTI/Földi Imre

Sportvezetőként is szép karriert fut be. A Kőérberek-Tóváros Lakópark sportkomlpexumának menedzsere 2006-tól. 2010 júniusa és 2012 októbere között a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportügyeket felügyelő államtitkára, majd a Nemzeti Sport Intézet (NSI) főigazgatója, ezután a Nemzeti Sportközpontokban a Nemzeti Sportinformációs Rendszer fejlesztési igazgatója. 2005-től 2009-ig a FINA (Nemzetközi Úszószövetség) Sportolói Bizottságának volt tagja.

Államfõ - Schmitt Pál fogadta az ifjúsági olimpia érmeseit

Budapest, 2010. szeptember 3. Schmitt Pál köztársasági áll az ifjúsági olimpián érmet szerzett magyar versenyzőkkel a Sándor-palota teraszán, miután átadta nekik az általa alapított Köztársaság elnökének díszoklevelét.

MTI/Beliczay László

2005-től a Magyar Olimpiai Bizottság tagja. 2008-tól a Magyar Úszó Szövetség elnökségének tagja, 2013 decemberében a Magyar Szabadidősport Szövetség elnökének választották. 2014 januárjában a Magyar Olimpiai Bizottság szabadidősportért felelős tagozatának lett a vezetője, a szervezet alelnöke.

20151215 007 MOB 120

A szervezet elnöksége a 120 éves Magyar Olimpiai Bizottság ünnepi közgyűlésén 2015. december 15-én.

MOB-Média/Szalmás Péter

2015 októberében beválasztották a nemzetközi szabadidősport világszervezet (TAFISA) elnökségébe. Ma a Nemzeti Diák- Hallgatói és Szabadidősport Szövetség főtitkára.

Megalakul az úszó Olimpiai Bajnokok Testülete Debrecenben

Debrecen, 2018. március 30. Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportigazgatója (b), Gyurta Dániel olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok úszó (b2), Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke, olimpiai bajnok és kétszeres Európa-bajnok úszó (b3), Risztov Éva olimpiai bajnok, hatszoros rövid pályás Európa-bajnok úszó (b4), Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke (b5), Szabó József olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó (j5), Darnyi Tamás négyszeres olimpiai, négyszeres világ- és nyolcszoros Európa-bajnok úszó (j4), Kovács Ágnes olimpiai bajnok, kétszeres világ- és hétszeres Európa-bajnok úszó (j3), Rózsa Norbert olimpiai és világbajnok úszó (j2), Czene Attila olimpiai bajnok úszó, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke (j) az úszó Olimpiai Bajnokok Testületének megalakulása előtt Debrecenben 2018. március 30-án.

MTI/Czeglédi Zsolt

Felesége Bánhidi Petra táncművész, az argentin tangó világbajnoka.

Állami elismerései mellett 2014-ben beválasztották a magyar úszósport halhatatlanjai közé.

20150505 001 mob elnoksegi ules

Czene Attila olimpiai bajnok úszó, sportvezető 2015-ben a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének tagjaként.

MOB-Média/Szalmás Péter

Isten éltesse Czene Attilát!