Sport - Röplabda világbajnokság - Magyar válogatott hazaérk

Elhunyt a tokiói pontszerző röplabdázó, Jánosi Ferenc

2023. 02. 20.
Megosztás

Életének 85. évében, hosszan tartó betegség után február 19-én vasárnap elhunyt Jánosi Ferenc (a képen középen) 196-szoros válogatott röplabdázó, az 1964-es tokiói olimpián szereplő magyar válogatott egyik alapembere - tájékoztatta a Magyar Röplabda Szövetség a Magyar Olimpiai Bizottságot.

Az 1964-es tokiói olimpián szereplő válogatott egyik alapembere 1957 és 1970 között 196 mérkőzésen lépett pályára címeres mezben, s az olimpiai 6. hely mellett 1963-ban Európa-bajnoki, 1965-ben pedig Universiade-ezüstérmes is volt. Összesen négy világbajnokságon és három Eb-n képviselte színeinket.

Sport - Az 1965-ös Universiade Budapesten

Budapest, 1965. július 22. Az Universiadéra készülő férfi röplabdacsapat tagjai Molnár István, Flórián Tibor, Jánosi Ferenc, Lantos Csaba, Sárosi György és Bodó Gábor a Testnevelési Főiskolán tartott edzésen. A női- és férfi röplabda, illetve a kosárlabda-válogatott naponkénti edzésekkel készült az egyetemi sportolók számára több sportágban augusztus 20-a és augusztus 30-a között megrendezett Universiadéra. A versenyeken harminckét ország 1729 sportolója vett részt.

MTI/Kovács Gyula

1953-ban kezdett el röplabdázni Miskolcon, majd az Újpesti Dózsához igazolt, amellyel hét bajnoki címet és két Magyar Kupát nyert, 1962-ben pedig tagja volt a BEK-ben bronzérmes csapatnak.

Jánosi Ferenc leánya, Zsuzsa, a szöuli olimpián bronzérmes lett tőrvívásban, csapatban. Felesége, Ducza Anikó 1964-ben, Tokióban szerzett bronzérmet a tornászok versenyében, talajon.

Sport - Röplabda világbajnokság - Magyar válogatott hazaérk

Budapest, 1960. november 22. A magyar férfi röplabda-válogatott tagjai, köztük Tatár Mihály (b4), Jánosi Ferenc (b5) és Kövér György (b7), miután megérkeztek a brazíliai világbajnokságról a Ferihegyi repülőtérre. A magyar csapat a 6. helyen végzett, a válogatott szövetségi kapitánya Abád József.

MTI/Petrovits László

A Magyar Olimpiai Bizottság együttérzését fejezi ki a családnak és a röplabdázók közösségének.

A nyitóképen Tatár Mihály, Jánosi Ferenc és Kövér György (b-j), a magyar férfi röplabda válogatott tagjai miután megérkeztek 1960-ban a brazíliai világbajnokságról a Ferihegyi repülőtérre. A magyar csapat a 6. helyen végzett, a válogatott szövetségi kapitánya Abád József. (Fotó: MTI/Petrovics László)

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Tokió - Röplabda

Budapest, 1964. szeptember 15. Jánosi Ferenc röplabdázó, a tokiói olimpiára készülő magyar válogatott tagja.

MTI/Petrovits László

(MRSZ, MOB)