Sport - Mûkorcsolya - Czakó György olimpikon

Elhunyt Czakó György műkorcsolyázó olimpikon

2023. 02. 10.
Megosztás

Életének 90. évében elhunyt Czakó György, olimpikon, háromszoros magyar bajnok műkorcsolyázó, MOKSZ-Életműdíjas sportoló, edző.

Czakó György 1933. július 11-én született Budapesten. Gyermekorvos ajánlására kezdett el 6 évesen korcsolyázni, majd az 1950-években meghatározó alakja volt a hazai műkorcsolyának, verhetetlen technikájával pedig az iskolázás egyik legnagyobb alakja volt és egy ugrást is elneveztek róla (Czakó ugrás).

Az egész élete a korcsolyasport körül forgott. Indult az 1952. évi olimpián, továbbá több Európa- és világbajnokságon. A Magyar Jégrevü szólistájaként számos műsorban, több száz előadáson kápráztatta el a közönséget és egy filmben (Napfény a jégen) is szerepelt. A Jégrevü megszűnését követően gépészmérnökként dolgozott, szabadidejét pedig edzősködéssel töltötte.

Edzője volt lányának is, Czakó Krisztinának, aki 1992-ben és 1994-ben szerepelt téli olimpián. Dolgozott a Dunaújvárosi Kohász, a BSE, a Zuglói SE sportolóival, majd a Budapesti Korcsolyázó Egylet elnöke volt. Utolsó napjáig tevékenyeken részt vett az egyesület és tanítványai életében.

A Magyar Olimpiai Bizottság részvétét fejezi ki a családnak és a műkorcsolyázók közösségének.

(Fotó: MTI Archívum/Bojár Sándor)