Sport - Kajak-kenu - Evezõs olimpikonok

Elhunyt Povázsay Péter olimpiai pontszerző kenus

2024. 03. 01.
Megosztás

Életének 78. évében elhunyt Povázsay Péter, világbajnok kenusunk – tette közzé honlapján a Magyar Kajak-Kenu Szövetség. A sportember (a nyitókép bal oldalán) a müncheni olimpián 5. lett Darvas Miklóssal.

Povázsay Péter 1946. július 27-én látta meg a napvilágot. Először 14 évesen ismerkedett meg a sportággal, amikor újsághirdetésre jelentkezett a Ganz-MÁVAG-hoz – emlékeztet a kajak-kenu.hu.

Legelső élményei a kajakhoz kötődnek. Egyszer motoros hajóval mellé került Söptei Róbert edző, aki javítgatni kezdte a mozgását, majd leigazolta az FTC-be, ahol napról napra fejlődött. Darvas Miklós lett a párja, akivel 1971-ben meg tudták verni a „nagy” Wichmann-Petrikovics kettőst, majd a következő évben minden alkalommal, kilencszer győzték le őket olimpiai válogató és nemzetközi versenyek során. Esélyesei voltak az 1000 méternek, mégis csak ötödikek lettek Münchenben.

Az 1975-ös világbajnokságon ezer méteren aranyérmet nyertek, az 500 előtt azonban ellopták a párja térdeplőjét, kölcsön eszközzel lettek bronzérmesek.

Az 1976-os olimpia évében csak a kitűzött válogatóra kellett készülniük, ám a döntést a vezetők megváltoztatták, egy korábbi versenyt neveztek ki fő versenynek – amit nem ők nyertek meg. A történtek ellenére kivitték Montrealba tartalékként. Ekkor majdnem úgy döntött, hogy befejezi a pályafutását, de még egy évet ráhúzott.

Sport - Portré - Povázsay Péter kenus

Budapest, 1972. augusztus 2. Povázsay Péter kenus.

MTI/Kovács Gyula

Povázsay Péter sportpályafutása után szerszámkészítőként saját vállalkozásba kezdett, majd felesége vállalkozását segítette.

A Magyar Olimpiai Bizottság együttérzését fejezi ki a családnak és a kajak-kenusok közösségének.