Solti mohamed 1 1 980x653

Elhunyt Solti Antal

2024. 07. 23.
Megosztás

Rövid betegség után, 75 éves korában elhunyt Solti Antal, a magyar tőrvívás meghatározó egyénisége. A szakember több olimpián vett részt a Magyar Olimpiai Csapat tagjaként.

A Magyar Vívószövetség (MVSZ) honlapjának keddi beszámolója felidézi, hogy Solti – aki Hátszegi Hatz Józseftől leste el a szakág fortélyait – a Budapesti Honvédnál kezdte az edzősködést. Tanítványai között volt Orosz Gyula, Szelei István, László Dezső, Pál Gábor és Tuschák Katalin is. Ő érte el, hogy a tőrvívás is helyet kapjon a Semmelweis utcai „szentélyben".

Az MTK-ba már ismert és sikeres edzőként került, és Szőcs Bertalannal közösen az ország egyik legerősebb tőrszakosztályát építette fel. Ekkor már a válogatott mellett is dolgozott. Azokban az esztendőkben került a „kezei közé" Mohamed Aida, aki világbajnoki ezüstérmével és olimpiai negyeddöntőivel a magyar tőrvívás utóbbi negyven évének legeredményesebbje lett. Negyven évig alkottak edző-tanítvány párost, függetlenül attól, hogy Mohamed melyik klubban vívott, illetve, hogy a mester melyik szakosztályban dolgozott.

Soltinak szintén elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy a Ferencváros vívószakosztályt alapított, ezért az MVSZ mellett az FTC is saját halottjának tekinti.

A Magyar Olimpiai Bizottság együttérzését fejezi ki a családnak és a vívók közösségének.

(Fotó: hunfencing.hu)