Holeczy Tibor3

Meghalt Holéczy Tibor olimpikon sífutó

2024. 03. 23.
Megosztás

Életének 81. évében elhunyt Holéczy Tibor egykori sífutó olimpikon, a Magyar Sí Szövetség volt főtitkára, az Újpesti Dózsa örökös bajnoka – tájékoztatott hírlevelében a Magyar Sí Szövetség.

1943-ban született Budapesten sportoló családban, harmadik gyermekként. Az Újpesti Dózsában kezdett sífutóként sportolni.

Csapatban, váltóban és egyéniben összesen 37 alkalommal volt magyar bajnok. Az 1968-os téli olimpián 3 versenyszámban képviselte a magyar színeket sífutás szakágban. Ő volt az első magyar, aki teljesítette Svédországban a Vasa klasszikus stílusú sífutó versenyt.

Sport - Országos sífutó bajnokság

Galyatető, 1968. január 17. A 4X10 km-es váltóbajnokságot nyert Újpesti Dózsa férfi csapata: Kovács József, Holéczy Tibor, Sajgó Pál edző, Pécsi György és Pázmány Szabolcs (b-j) a verseny után az országos sífutó-bajnokágon Galyatetőn.

MTI/Bud György

Aktív sportpályafutását követően a Magyar Sí Szövetség főtitkáraként tevékenykedett 1978 és 1998 között, 20 éven keresztül. A magyar sísport sokat köszönhet neki, miután főtitkársága alatt óriási fejlődésen ment át a hazai sífutó és biatlon sport. Ő álmodta meg, és valósította meg a galyatetői sífutó-, és biatlonközpontot. Itt rendezték meg 1991-ben a junior biatlon világbajnokságot. Két évvel később, 1993-ban az Európai Erdész Biatlon Versenynek is Galyatető adott otthont. A nagyszabású sportrendezvényen 660 versenyző indult el.

1984 és 1998 között öt téli olimpián volt jelen, mint csapatvezető.

Holéczy Tibor a sírollersport megalapításán is munkálkodott. A Nemzetközi Síroller Szövetség alapítója és 1991-ben elnöke volt. Az 1988-as síroller Európa-bajnokságon – melyet szintén Magyarországon rendeztek meg – a magyar csapat a 2. helyezést szerezte meg váltóban, ami azóta is kiemelkedő eredménynek számít.

Munkásságát a Magyar Olimpiai Bizottság 1995-ben oklevéllel ismerte el.

Sport - Sí - Országos síbajnokság Galyatetõn

Galyatető, 1966. január 30. Holéczy Tibor sífutó, az Újpesti Dózsa versenyzője, a férfiak 15 kilométeres versenyének győztese az országos síbajnokságon.

MTI/Pálfai Gábor

Családtagjai, gyermekei, unokái is kötődnek a sportághoz. Idős korára visszavonultan élt családja körében, de a sporthoz és a síeléshez való szeretetét mindvégig megőrizte.

Holeczitibor

A Magyar Olimpiai Bizottság együttérzését fejezi ki a családnak és a sízők közösségének.

(Nyitókép: a Magyar Sí Szövetség archívuma)