20240108 006 keleti agnes 103 szuletesnap

103 éves a világ legidősebb olimpiai bajnoka, a magyar Keleti Ágnes

2024. 01. 09.
Megosztás

A bajnokok doyenjét, a Nemzet Sportolóját az olimpiai család nevében Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke személyesen köszöntötte fel hétfő délután.

Az 1921-es születésű ötszörös olimpiai bajnok tornász 2024. január 9-én tölti be 103. életévét. Gyulay Zsolt a tornászlegenda budapesti lakásán virágcsokor kíséretében kívánt jó egészséget és boldogságot Keleti Ágnesnek, aki 2023. szeptember 8-ától minden idők legidősebb olimpiai bajnoka is egyben.

Keleti Ágnes a helsinki és a melbourne-i olimpián összesen 10 érmet nyert, köztük öt aranyat, három ezüstöt és két bronzot. Számos kiváló eredménye mellett az 1954-es római világbajnokságon egy-egy aranyat, ezüstöt és bronzérmet is begyűjtött, négyszeres főiskolai világbajnok.

Később főiskolai tanárként, edzőként, szövetségi kapitányként és versenybíróként is dolgozott a tornasportban. Tette ezt Izraelben és Magyarországon, rövid ideig Olaszországban is.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Melbourne - Felkészülés

Tata, 1956. február 25. Keleti Ágnes, a XVI. nyári olimpiára készülő magyar tornászválogatott tagja szabad ülőtartást mutat be a felemáskorláton a tatai edzőtáborban.

MTI/Komlós Tibor

Számos elismerése közt, állami kitüntetései mellett a Magyar Olimpiai Bizottság olimpiai aranygyűrűse, érdemérmes tiszteletbeli tagja, Fair Play Életműdíjasa, a magyar tornasport halhatatlanja, a női sportolók nemzetközi hírességei csarnokának tagja, a Magyar Sportújságírók Szövetségének életműdíjasa, Prima Primissima-díjas; Újpest, Terézváros és Budapest díszpolgára, a Nemzet Sportolója.

20240108 007 keleti agnes 103 szuletesnap
MOB-Média/Szalmás Péter

Életét feldolgozták könyv és film formájában is, nevét őrzi az UTE tornacsarnoka.

Isten éltesse Keleti Ágnest!