Henry kissinger ioc gregmartin

Elhunyt Henry Kissinger, a NOB tiszteletbeli tagja

2023. 11. 30.
Megosztás

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság mély sajnálattal értesült arról, hogy Henry Kissinger, a NOB tiszteletbeli tagja 100 éves korában elhunyt.

Kissinger az olimpiai mozgalom régi barátja és a sport rajongója volt. A NOB 2000 Bizottsága tagjaként széles körű reformokat javasolt a NOB számára – emlékeztet nekrológjában a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

2002-ben a NOB tiszteletbeli tagjává nevezték ki. Fáradhatatlanul támogatta az olimpiai játékok azon törekvését, hogy békés versenyben hozza össze a világot. Több évtizedes hivatali ideje alatt meglátásai és útmutatásai hozzájárultak a NOB és az olimpiai játékok szélesebb körű szerepének kialakításához a társadalomban. Kissinger megkapta az Olimpiai Érdemrendet, a NOB legmagasabb kitüntetését is.

Henry Kissinger 1973 és 1977 között az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere volt, 1973-ban Nobel-békedíjas lett. Az élete során kapott egyéb kitüntetések közé tartozik az 1977-es Elnöki Szabadságérem és az 1986-os Szabadság-érem.

„Henry Kissinger és én először 1998-ban találkoztunk, amikor mindketten a NOB 2000 reformbizottságának tagjai voltunk. Amikor 2013-ban megválasztottak a NOB elnökévé, odamentem hozzá, és megkérdeztem, hogy kész lenne-e tanácsot adni a NOB-nak és nekem, ahogy azt a NOB 2000 Bizottságán keresztül tette. Azonnal igent mondott. Azóta rendszeresen beszéltünk és barátok lettünk. Felbecsülhetetlen értékű tanácsokkal látott el a világ és a sport számos geopolitikai kérdésében az elmúlt években. Nagyon fog hiányozni egy ragyogó ember és egy melegszívű barátom” – emlékezett meg Thomas Bach NOB-elnök a szervezet hírlevelében.

Az olimpiai mozgalom osztozik a család gyászában.

(NOB/Greg Martin)