Nagy sandor sportlovo

Elhunyt Nagy Sándor olimpikon sportlövő

2024. 04. 03.
Megosztás

83. éves korában elhunyt Nagy Sándor olimpikon sportlövő, utánpótlásedző – adta hírül a Magyar Sportlövők Szövetsége. A sportember versenyzőként Münchenben és Montréalban is képviselte a magyar színeket, szakosztályvezetőként Szöul idejéről jegyez pontszerző helyezést.

Nagy Sándor 1940. május 15-én született Szolnokon. 1953-ban kezdett lőni a Szolnoki Dózsában, majd a MÖHOSZ-ba igazolt; a fővárosban az MHSZ és az UTE sportolója.

Több mint 30-szoros magyar bajnok, egyéniben Eb-6. és vb-7. A müncheni olimpián a kisöbű puska fekvő versenyszámban 48., összetettben 25., Montréalban összetettben 35.

1983-ban szakedzőként diplomázott a TF-en.

Az UTE-ban 1980-tól szakedzőként, vezetőedzőként és más különböző beosztásokban meghatározó egyéniségévé vált a sportlövő-szakosztálynak. Tanítványai számos kiemelkedő eredményt értek el a hazai és nemzetközi versenyeken. „Több évtizedes pedagógiai és sportszakmai munkája példaértékű, elismerésre méltó” – írja honlapján az UTE.

1988-ban a szöuli olimpián a klub versenyzője, Ferencz Ágnes 5. helyezést jegyzett. Nevelőedzőként később hozzájárult Péni István, Dénes Eszter és Tóth Anna puskás sikereihez is.

A szövetség 2020-ban, 80. születésnapja alkalmából aranyjelvény kitüntetést adományozott neki.

A gyászhírt a szövetség március 19-én tette közzé honlapján.

A Magyar Olimpiai Bizottság együttérzését fejezi ki a családnak és a sportlövők közösségének.